Hlavní obsah

Babybox v Praze 8 zachránil třetí miminko, holčičku Jiřinku

Aktualizováno

V babyboxu v Libeňském zámku, kde sídlí radnice Prahy 8, v úterý odpoledne někdo odložil další miminko. Podle Ludvíka Hesse, zakladatele schránek, jež zachraňují nechtěné děti, je to holčička. Dostala jméno Jiřinka.

Foto: Praha 8

U holčičky byla jako první místostarostka Vladimíra Ludková.

Článek

„Ve chvíli, kdy byla holčička v babyboxu nalezena, se o mne starala nejvlídnější a nejmilejší sestřička z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jiřina, a tak jméno pro holčičku bylo jasné. Zasvěcení také vědí, že moje první děvče, s kterým jsem chodil právě na Gymnázium U Libeňského zámku, naproti kterému je babybox , byla také Jiřina,“ vysvětlil Hess, proč zvolil právě takové jméno.

Jedná se už o třetí miminko z tamního babyboxu, který se na místě nachází od října roku 2020. Před Jiřinkou pomohl dvěma chlapečkům. „Seděla jsem u počítače v kanceláři, když se rozezvonil alarm, který hlásí otevření vyhřívané schránky. Zkontrolovala jsem fotku a už jsem běžela. Během okamžiku přijíždí záchranná služba, dvacet let ve službě, a miminko z babyboxu poprvé. Dojatí jsme byli všichni,“ popsala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková (ODS), která byla u dítěte první. Miminko je podle ní v pořádku, putovalo na kontrolu do Fakultní nemocnice Bulovka.

Foto: Facebook Praha 8

U holčičky byla jako první místostarostka Vladimíra Ludková.

Jiřina je pátým letošním děťátkem v babyboxu a skóre holky versus kluci zvýšila na 146:119. V Praze se babyboxy nacházejí například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nebo na úřadu Prahy 2 a radnici šesté části. V republice jich je 88. Do nového života pomohly od roku 2006 dohromady 265 dětem.

Matka uložila chlapečka do babyboxu v Táboře, pak ho chtěla zpět

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám