Hlavní obsah

Babišovi Patrioti ostrouhali i v evropských výborech

Zatímco vládní strany slaví úspěch europoslanců Veroniky Vrecionové (ODS) a Luďka Niedermayera (TOP 09) z kandidátky Spolu, kteří získali pozice ve výborech europarlamentu, zástupci hnutí ANO a Přísahy a Motoristů zůstávají dál mimo hlavní politické dění.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš (ANO) a Viktor Orbán (Fidesz) zakládají Patrioty pro Evropu.

Článek

Během úterního jednání výborů se potvrdilo, že to většina v europarlamentu – již tvoří evropští lidovci, evropští socialisté a evropští liberálové – myslí s takzvaným „cordon sanitaire“, tedy politickou izolací krajní pravice, vážně.

Zástupci Patriotů pro Evropu, kam patří i babišovci či Motoristé, se během jednání výborů snažili navrhnout své politiky na místa, u kterých se původně očekávalo, že budou náležet právě této frakci. V žádném z pokusů ale neuspěli.

„Nepolíbili jsme prsten, jsme v opozici, takže jsme si ani nedělali ambice na nějaké funkce ve vedení výborů,“ uvedla pro Novinky a Právo Klára Dostálová.

Vrecionová z ODS se stala šéfkou vlivného zemědělského výboru EP

Domácí

Podle další europoslankyně za ANO Jany Nagyové jde o „soumrak demokracie v Evropě“. „Přednost mají stranické knížky před odborností a zkušeností. Genderová vyváženost je respektována, jen když se to hodí,“ uvedla pro Novinky Nagyová.

Podle ní je hnutí ANO spokojené alespoň s tím, že jeho politici a političky v europarlamentu usedli ve výborech, které si přáli. „Máme výbory, v nichž můžeme naplňovat náš program,“ dodala.

Nagyová je členkou výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. V něm si Patrioti mysleli na třetí místopředsedkyni a nominovali na ni francouzskou političku z Národního sdružení Marine Le Penovou. Stejně jako v ostatních výborech neuspěli.

V některých výborech plály kolem tohoto střetu silné emoce. Například když ve výboru pro životní prostředí český zástupce Patriotů Ondřej Knotek (ANO) navrhoval na místopředsedu svého španělského kolegu.

„Je to pro mě čest nebýt zvolen,“ bouřil po svém nezvolení Jorge Buxadé ze španělské VOX. Ta přešla do Patriotů od Evropských konzervativců a reformistů, kde je česká ODS. Shodou okolností konzervativci svého místopředsedu ve výboru pro životní prostředí uhájili.

ANO po výprasku v europarlamentu: Bylo to nedemokratické, naše hlasy se ale ještě budou hodit

Domácí

Turek: Jde často o nejpopulárnější politiky

Postup většiny v Evropském parlamentu zkritizoval i Filip Turek, zástupce Přísahy a Motoristů se stal v dresu Patriotů členem výboru pro životní prostředí.

„Frakce zastupující mnoho milionů lidí a často nejpopulárnější politiky v daných zemích tak bohužel není zastoupena ve strukturách výborů, jak by měla. Je to dalším ukazatelem nefunkčnosti a nedemokratičnosti evropského politického systému,“ uvedl Turek pro Novinky

Hned v úterý ráno se naplnily hlavní dohody, které české delegace mimo politickou izolaci v rámci europarlamentu sjednaly. Veronika Vrecionová (ODS) se hladce stala předsedkyní jednoho z nejvlivnějších výborů europarlamentu – konktrétně zemědělského. Jedná se teprve o třetí českou političku, která stanula v čele výboru. Před ní to byl již jen její stranický kolega Miroslav Ouzký, který v letech 2006 až 2009 předsedal Výboru pro životní prostředí, nebo lidovec Pavel Svoboda, jenž vedl v letech 2014 až 2019 Výbor pro právní záležitosti.

Luděk Niedermayer (TOP 09) se pár minut na to stal třetím místopředsedou hospodářského a měnového výboru. V minulém volebním období byl jeho prvním místopředsedou.

Česko vyklidilo pozice

Česko díky izolaci většiny svých europoslanců a europoslankyň oproti konci minulého volební období pohoršilo. Plénum europarlamentu již minulý týden odmítlo zvolit místopředsedkyní lídryni europoslanců hnutí ANO Kláru Dostálovou. Její předchůdkyně Dita Charanzová ještě jako nominantka liberální frakce Renew v obdobné volbě v minulém volebním období uspěla.

Česko na konci minulého volebního období drželo pět místopředsedů výborů a podvýborů. Jan Zahradil (ODS) byl místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod, Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) byla místopředsedkyní ve Výboru pro kulturu a vzdělávání, Radka Maxová (zvolená za ANO, následně za ČSSD) byla místopředsedkyní ve Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví a Martin Hlaváček (ANO, tehdy Renew) byl místopředsedou v podvýboru pro daňové záležitosti.

Protičeské nálady a ruské peníze. Kdo jsou noví přátelé Andreje Babiše

Domácí

Výběr článků

Načítám