Hlavní obsah

Babiš zase otočil: Se Stačilo! bychom do vlády nešli

Předseda ANO Andrej Babiš během jediného týdne znovu změnil názor na možné vládnutí s koalicí Stačilo!, kde mají dominantní postavení komunisté. Zatímco před šesti dny v rozhovoru pro Novinky řekl, že po příštích sněmovních volbách absolutně vylučuje vládu s KSČM, v pátek podotkl, že Stačilo! je pro něj nová značka, že to nejsou komunisté a pokud budou mít podobný program, společnou vládu by připustil. V neděli na Primě už ale zase poznamenal, že by si vládnutí se Stačilo! představit kvůli jejich programu nedokázal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Oslava 80. narozenin Miloše Zemana. Na snímku Andrej Babiš

Článek

Babiš v pořadu Partie reagoval na otázku moderátorky Terezie Tománkové, která mu v rámci tématu předestřela části programu uskupení Stačilo! komunistky Kateřiny Konečné, které se týkají možného vystoupení ČR z NATO či ukončení vojenské podpory Ukrajiny. Na to Babiš reagoval: „Pokud tam mají takové věci, tak určitě ne.“

„Oni nás hlavně vydírali,“ vzpomínal na svou někdejší menšinovou vládu podporovanou KSČM.

„Pro mě je Stačilo! nová značka. Stačilo! je (předsedkyně KSČM Kateřina) Konečná. Ona vyhrála ty volby, takže pro mě to nejsou komunisti. Nejsou to komunisti pro mě,“ prohlásil Babiš v pátečním rozhovoru na tn.cz, který pak zveřejnil i na svém facebookovém účtu.

Moderátorka se podivila a připomněla šéfovi hnutí ANO, že Kateřina Konečná je předsedkyní KSČM. Uvedla také, že Babiš dříve řekl, že by s komunisty nevládl, mimo jiné i v rozhovoru, který zveřejnily Novinky 14. října.

Babiš si umí po volbách představit spolupráci se Stačilo! Nejsou to pro něj komunisté

Domácí

„No já to tak vnímám, že (KSČM a Stačilo!) jsou odlišné entity,“ odvětil Babiš. „Nás bude zajímat jejich program. A pokud budou mít s námi totožný program, tak proč ne,“ poznamenal Babiš k otázce možné spolupráce se Stačilo!.

V neděli už ale zase hovořil především o tom, že by hnutí nejraději vládlo samo. Jeho pravá ruka a v současnosti druhý muž ANO Karel Havlíček pak připustil jako „jednu z variant“ menšinovou vládu tolerovanou Stačilo!.

„Nepřipravujeme se vládnout s koalicí Stačilo!. A on (Babiš) neřekl, že se připravujeme na vládu s komunisty. On řekl to, že Stačilo! je jakási nová značka. Ano, nikdo nezpochybňuje to, že tam je paní Konečná, která je z KSČM, ale on (Babiš) neřekl, že budeme dělat koalici,“ reagoval na tvrzení Babiše v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT místopředseda Sněmovny a také stínový premiér Havlíček.

Provokování Michálka

Poznamenal, že ODS byla ještě donedávna ve vládě s „neomarxisty“ a ukázal přitom na přítomného šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. Ten se proti tomu ostře ohradil s tím, že jeho pradědeček byl v uranovém dole a co si to Havlíček dovoluje, když předseda ANO Babiš byl v minulosti v KSČ a spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

Ani on, ani Babiš zatím nechtěli prozradit, s kým by mohli spolupracovat, příliš nekomentovali ani jiné protivládní strany či hnutí typu SPD či Přísaha.

„Ideální je mít co nejméně koaličních partnerů. My jsme nikdy nevládli většinově, jak nyní vládne Petr Fiala. Byli jsme v menšině, komunisti nás stále vydírali a nikdy jsme neměli možnost… Koaliční vládnutí je náročné a zdržuje to,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany.

Pokud se tak nestane, bude nynější nejsilnější hnutí zvažovat případného koaličního partnera podle toho, jaký bude mít program, a pak se rozhodne.

S ODS nikdy

Jestli se nestane něco neočekávaného, Babiš počítá s tím, že ve vládě jeho hnutí bude, proto chce získat maximum hlasů, aby ANO mohlo vládnout většinově jako nyní ve velké části krajů po zářijových volbách.

„Potřebujeme mít maximum hlasů, těch 2,4 milionu, to by bylo skvělé, tak, aby nás nikdo neobešel a abychom mohli vládnout s nějakou tolerancí, a to je ideální stav,“ nastínil v neděli Babiš.

Chtěl by tedy podle svých slov takovou menšinovou vládu, aby se s „nikým nemusel vybavovat“ a mohl plnit program. V podobném duchu hovořil v ČT i Havlíček.

„Pro mě je daleko lepší varianta, aby to byla menšinová vláda podporovaná různými subjekty, nejenom Stačilo!,“ naznačil místopředseda ANO.

Babiš zároveň v neděli znovu vyloučil, že by ANO mohlo jakkoli spolupracovat s ODS.

„Určitě ne. Jsem přesvědčen, že ne, protože jsem založil to hnutí na základě historie ODS,“ konstatoval Babiš.

Nevyloučil kandidaturu na severu Moravy

Babiš na přímou otázku, zda bude za rok ve volbách kandidovat v Moravskoslezském kraji, odvětil, že se to „nedá vyloučit“. O tom, jakým způsobem a s kým povede ANO svou kampaň, chce mít jasno do Vánoc.

„Moravskoslezský kraj mám rád, chodím tam často,“ podotkl s úsměvem Babiš s tím, že by se nebál jít ve volbách proti současnému ministru financí Zbyňku Stanjurovi, který je z Opavy a mohl by ve jmenovaném kraji kandidovat za ODS.

Bývalý premiér zatím neprozradil, kdo bude lídrem ANO ve sněmovních volbách, a tedy potenciálním příštím předsedou vlády. „Můžu dělat premiéra, ale premiéra může dělat i Karel Havlíček,“ poukázal na svou pravou ruku a v současnosti druhého muže nejsilnějšího opozičního hnutí, který je nyní předsedou stínové vlády.

Přestože Babiš v září oslavil 70 let, neobává se podle svých slov znovu ujmout vedení státu.

„Ano, bylo mi 70, i když se na to necítím… Myslím si, že mám stále tu energii, tah na branku a asi mám ještě co říct lidem,“ míní Babiš.

Babiš: Absolutně vylučuju, že bych vzal komunisty do vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám