Hlavní obsah

Babiš: Piráti jsou nebezpeční fanatici, partička, která nám chce měnit život eurohujersky

Hnutí ANO si podle svého předsedy Andreje Babiše bude nárokovat funkci jednoho z místopředsedů Senátu, pokud v nynějším finále senátních voleb dostatečně posílí. Současně tvrdě zkritizoval Piráty, kteří jsou podle něj partička nebezpečných fanatiků, jež „nám chce měnit způsob života eurohujersky“.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal hlas ve druhém kole senátních voleb.

Článek

„Pokud číselně nebo podle nějaké tradice v tom Senátu máme mít na to nárok, tak určitě naši o to požádají,“ uvedl Babiš. Vedení Senátu je nyní pětičlenné, křeslo předsedy obsazuje nejsilnější frakce. Šanci zůstat v čele má Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy jsou zástupci Starostů, KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

„My bysme rádi co nejvíc. Souboje budou těžké, ta tradice je, že všichni proti nám, tak doufejme, že se to teď poruší a že budeme mít více senátorů,“ odpověděl Babiš na dotaz, kolik mandátů pro ANO by považoval za úspěch. „Určitě budeme víc slyšet, nové tváře by mohly za nás Senát víc nasvítit,“ prohlásil.

ANO mívá v druhém kole senátních voleb problém, vládní turbulence mu ale mohou pomoci

Volby do Senátu

Posílení pozic ANO v Senátu považuje Babiš za potřebné mimo jiné kvůli posilování kritiky současné vlády. Podle Babiše současný kabinet není akční, ukázalo se to podle něj na pomoci státu zaplaveným obcím a jejich obyvatelům. Předseda opozičního hnutí opětovně kritizoval chystaný státní rozpočet na příští rok, zvyšování věku odchodu do důchodu nebo televizních a rozhlasových poplatků.

„Piráti ukázali, že nejsou schopni vládnout,“ komentoval Babiš avizovaný odchod nejmenší koaliční strany z vlády po premiérem Petrem Fialou (ODS) ohlášeném odvolání končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše z ministerské funkce. „Pan premiér zjistil, že Piráti jsou nebezpeční fanatici pro náš životní styl,“ řekl předseda ANO.

„Je to partička promigrantská, která chce změnit náš způsob života eurohujersky,“ podotkl. Bartoš je podle Babiše „výkonně totálně neschopnej, úplně mimo mísu“. „Lipavský je jenom loutka. Pětikoalice má určitě lepší kandidáty na tento post,“ dodal k možnosti, že by prezident Petr Pavel nemusel přijmout rezignaci Jana Lipavského na funkci ministra zahraničí s ohledem na jeho odchod i od Pirátů.

Lipavský se narychlo vrací z USA. S vystoupením Pirátů z vlády nesouhlasí

Domácí

Výběr článků

Načítám