Hlavní obsah

Babiš nemusí smazat příspěvek, že Piráti chtěli nastěhovat migranty lidem domů

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zatím nemusí smazat ze svého účtu na sociální síti X příspěvek z června 2021, v němž nařkl vládní Piráty z toho, že chtějí nastěhovat lidem do domácností migranty. Ve středu o tom rozhodl Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání bývalého premiéra a nařídil pražskému vrchnímu soudu se tímto sporem znovu zabývat.

Foto: Právo

Ivan Bartoš (Piráti) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Informaci o zrušení původního rozsudku z loňského března přinesla ve čtvrtek Česká televize a Novinkám ji potvrdila mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Gabriela Tomíčková.

„Nejvyšší soud ve středu rozsudek Vrchního soudu v Praze zrušil a vrátil vrchnímu soudu k dalšímu řízení,“ řekla redakci Tomíčková s tím, že odůvodnění verdiktu zatím není k dispozici.

Babiš 3. června 2021 na svém twitterovém účtu (nyní síť X) napsal, že Piráti mají v plánu povinně mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak tam někoho nastěhovat, nejlépe prý nějakého migranta.

Babiš se musí omluvit Kalouskovi, nařídil soud

Domácí

Spor s Piráty se točil kolem problematiky sdílené ekonomiky. Babiš se ve Sněmovně ohradil proti nynější vládní straně se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi.“ V knize svých vizí přitom o několik let dříve psal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty.

Rozdíl pak vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení. „Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal v příspěvku.

Původně vyhrál, další soud otočil

Krajský soud v Praze původně rozhodl, že Babišův výrok neoprávněným zásahem nebyl, protože jej pronesl v období předvolební kampaně a nebyl vulgární.

Odvolací senát pražského vrchního soudu ale loni v březnu zaujal jiný názor. Soudce Roman Horáček tehdy řekl, že ačkoli část týkající se mapování a zdaňování bytů má reálný základ, protože o způsobu zdanění prázdných bytů se tehdy skutečně debatovalo, tvrzení o nastěhování migrantů bylo způsobilé Piráty poškodit. Vrchní soud pak nařídil do tří dnů od rozsudku příspěvek z Babišova účtu odstranit.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek pak na základě tohoto verdiktu vyzval ve Sněmovně Babiše k veřejné omluvě. Ten zatím nereagoval. Uvedl, že Babiš „děsil lidi, že jim snad nastěhujeme migranty do bytů“.

Piráti původně také žádali, aby se Babiš za výrok omluvil, v této části ale bylo řízení už dříve zastaveno. Změnila se totiž judikatura, podle které není možné požadovat omluvu pro právnické osoby.

Omlouval se už několikrát

Babiš čelil žalobám i kvůli dalším výrokům. Za slova o tom, že demonstranti byli za účast proti němu zaplaceni, se musel omluvit své kritičce Janě Filipové. Letos v dubnu pak zaslal omluvu senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a že připravil Česko o 800 milionů korun.

Babiš se rovněž musel omluvit bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za slova pronesená na schůzi Sněmovny v roce 2018, kdy na jeho adresu pronesl slova o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Bývalý premiér rovněž prohrál soud s novinářkou a šéfredaktorkou webu investigace.cz Pavlou Holcovou. Středočeský krajský soud mu loni v srpnu pravomocně nařídil omluvu kvůli nepravdivému tvrzení v příspěvku na Facebooku, kde šéf ANO sdílel koláž s její fotografií s textem „Došlo WhatsAppem“.

K tomu bylo napsáno: „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený!“

Příspěvek měl reagovat na kauzu Pandora Papers, na jejímž zveřejnění se Holcová podílela. Šlo o kauzu, která informovala o tom, že Babiš nakupoval nemovitosti ve Francii přes řetězec offshorových firem. Tyto majetky pak nikdy nepřiznal ve svém majetkovém přiznání, které je od politiků zákonem vyžadované.

Babiš musí smazat příspěvek, že Piráti chtějí stěhovat lidem do bytů migranty

Domácí

Výběr článků

Načítám