Hlavní obsah

Babiš má řešení pro migraci: Rozestavět ozbrojené složky po plážích

Poslanci se v úterý sešli na řádné schůzi, na níž by měli jednat například o posílení práv obětí domácího násilí. Schůze se kvůli opozičním projevům protáhne do noci. Téměř dvě hodiny například mluvil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který kritizoval vládu, hájil vstup ANO do frakce Patrioti pro Evropu, kde jsou soustředěny nacionalistické evropské strany, či mluvil o tom, jak by řešil nelegální migraci. „Musíme rozmístit všude po plážích jižní Evropy ozbrojené složky,“ navrhnul Babiš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Andrej Babiš na úterní schůzi Sněmovny

Článek

„Ilegální migraci je potřeba řešit, brutálně ji zastavit, brutálně. Vzít peníze neziskovkám, zabránit pašerákům, aby pašovali ilegální migranty do Evropy. A na to musíme rozmístit všude po plážích jižní Evropy ozbrojené složky, které ty pašeráky vezmou do vězení. Máme udělat dohody se zeměmi severní Afriky. Tak to bylo vždy naplánováno,“ prohlásil v úterý na plénu Sněmovny předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš během svého projevu před schválením pořadu schůze.

Babiš to řekl při hájení vstupu ANO do evropské parlamentní frakce Patrioti pro Evropu, kterou založil společně s maďarským premiérem a „přítelem“ Viktorem Orbánem či předsedou rakouských Svobodných Herbertem Kicklem. Právě řešení nelegální migrace je jedním z prioritních témat nové frakce. Babiš zároveň znovu odmítl, že by se spojoval s fašisty nebo byl proruský.

„Útočíte na Orbána, který se snaží získat informace. To, že mluvíme o míru, neznamená, že podporujeme Putina,“ vmetl koaličním politikům Babiš, který zároveň nadnesl premisu, že pro vládní politiky je dezinformátorem každý, kdo si dovolí kritizovat vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

Fiala: Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska

Domácí

Po něm navrhují změny programu i další opozičních řečníci s přednostním právem. Kdy by se tak Sněmovna mohla dostat ke schválení programu schůze a jednání o zákonech není jasné. Na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy si ale Sněmovna odhlasovala jednání do půlnoci.

Noví poslanci

Hned v úvodu úterní schůze pak složili poslanecký slib tři noví zákonodárci hnutí ANO, kteří v dolní komoře parlamentu nahradili nově zvolené europoslance. Jsou jimi Kamila Bláhová, Jaromír Dědeček a Miroslav Samaš, kteří převzali křesla od Jaroslava Bžocha, Jaroslavy Pokorné Jermanové a Kláry Dostálové (všichni ANO).

V úterý by, až nastane čas, měli poslanci jednat o změnách občanského zákoníku a přestupkového zákona, které mají posílit mimo jiné práva obětí domácího násilí, tak aby v řízení o přestupku měly podobná práva jako zvlášť zranitelné oběti v trestním řízení. Neměli by se například už kvůli opětovnému prožívání traumatu znovu setkat v rámci mediace s násilníkem. Domácím násilím by pak také například mělo být jakékoliv násilné jednání vůči oběti, zneužívání moci nebo nerovné postavení.

Ustanovit by se měla také sněmovní vyšetřovací komise k prosincové tragické střelbě na filozofické fakultě v Praze. Vznik desetičlenné komise poslanci schválili na konci června. Předsedou by měl být Pavel Kašník z ODS. Dále by pak v komisi měli usednout poslanci Karel Haas (ODS), Helena Válková a Jiří Mašek z ANO, Petr Letocha a Martin Exner ze STAN, Michael Zuna (TOP 09), Klára Kocmanová (Piráti), Radek Koten (SPD) a lidovec Michael Kohajda.

Koalice chce řešit koncesionářské poplatky na mimořádné schůzi

Domácí

Výběr článků

Načítám