Hlavní obsah

Babiš chce skrz politiku v EU luxovat voliče SPD i Motoristů, míní odborníci

Změna kurzu ANO v evropské politice je poháněna strategií pochytat voliče SPD a Motoristů na domácí scéně, shodují se politologové Jan Bureš a Otto Eibl. ANO teď bude dávat ostentativně najevo, že se směrováním EU nesouhlasí, a opoziční frakce Patrioti pro Evropu v Evropském parlamentu mu to umožní. Andrej Babiš tím chce zadupat domácí konkurenci.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš na volebním štábu hnutí ANO

Článek

„ANO to dělá jenom proto, aby získalo další voliče. Řeklo si, že voliči nyní slyší na kritiku Unie a Evropské komise. Babiš sází na politiku strašení,“ komentoval vývoj v Evropském parlamentu Bureš.

Založení národovecké evropské frakce Patrioti pro Evropu, se kterou se vládnoucí strany Evropského parlamentu nebudou bavit, Babišovi tuto kritiku směřování Unie usnadní.

K přitvrzení zahraniční politiky podle Bureše Babiše dovedl výsledek voleb do Evropského parlamentu. V nich sice ANO vyhrálo s více než 26 procenty a získalo sedm europoslanců, uspěly však i „protestní“ strany – koalice Přísahy a Motoristů s 10,3 procenta a Stačilo! s 9,6 procenta, obě získaly po dvou mandátech. Na jejich voliče si šéf ANO udělal zálusk.

Bžoch: Jak začne frakce Patrioti adorovat Rusko, tak v ní nebudu

Domácí

„Andrej Babiš jako politik velmi dobře ví, co dělá. Odpovídá voličské poptávce. Snaží se rozšířit voličskou základnu a luxuje v národoveckém táboře,“ vysvětluje Eibl.

Volby do Evropského parlamentu podle politologů navíc nasvítily, jaká témata voliče zajímají. „Slyšeli na jedno velké téma, a to je odpor vůči Green Dealu a obava, že nám budou nařízena jen drahá elektroauta,“ míní Bureš.

ANO nemá alternativu

Strany, se kterými ANO sedí ve frakci Patrioti pro Evropu, se řadí vpravo, zatímco ANO prosazovalo na tuzemské scéně spíš levicovou politiku. To však podle Bureše nakonec voličům nijak nevadí. Rozlišování na politiku pravou a levou moc neřeší.

„ANO nemá alternativu. Babiš dělá svou opoziční politiku relativně dobře, funguje mu to. Zkritizuje všechno. Další opoziční strana je SPD, kterou ale někteří voliči pokládají za extrém. Babiš navíc reprezentuje největší politickou sílu, i to je pro některé voliče atraktivní,“ poznamenal Eibl. „Posun doprava nebyl takový, aby znechutil voliče. Babiš levici zdecimoval a nejsou tu alternativy. Nikdo další nalevo tu není,“ myslí si.

ANO zřejmě nenarazí ani po změně postoje k Ukrajině, kterou sice hnutí proti Rusku oficiálně podporuje, europoslanci se však při hlasování o podpoře napadené země v Evropském parlamentu zdrželi.

„Babiš je opatrný. Ještě pořád neříká to, co říká slovenský premiér Robert Fico nebo maďarský Viktor Orbán. Ještě pořád neříká, ať Ukrajina dá Rusům, co chtějí. Ale možná si to testuje,“ poznamenal Bureš.

Eibl poznamenal, že podpora Ukrajiny mezi voliči pomalu klesá. „Babišovo hnutí ANO má podporu okolo 30 až 35 procent. Mezi těmi, kteří nechtějí Ukrajině pomáhat, jsou voliči SPD, nevoliči a také voliči ANO,“ míní.

Pootočení směru zahraniční politiky voliče od ANO neodežene. „Babiš nebude měnit doprava svůj ekonomický program. To pro něj není důležité. On jen začne křičet, že zastaví euronesmysly a zařídí, abychom tu neměli žádné migranty,“ poznamenal Eibl.

ANO po výprasku v europarlamentu: Bylo to nedemokratické, naše hlasy se ale ještě budou hodit

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám