Hlavní obsah

Babiš: Absolutně vylučuju, že bych vzal komunisty do vlády

Hnutí ANO by ve volbách do Sněmovny v příštím roce chtělo získat 40 procent voličů a skládat jednobarevnou vládu, řekl v rozhovoru pro Novinky a Právo jeho šéf Andrej Babiš. Vyloučil, že by pozval do koalice komunisty. ODS s předsedou Petrem Fialou je pro něj také nepřijatelná.

Foto: Michal Šula, Novinky

Andrej Babiš, předseda ANO, rozhovor

Článek

V krajských volbách jste slibovali, že vrátíte, co vláda vzala. Kdy s tím vaši hejtmani a kolegové v regionech začnou?

Hned. My program plníme. Samozřejmě že to, co ta strašná Fialova vláda všechno zdevastovala, hejtmani nemohou vrátit v plném rozsahu. Ale ve zdravotnictví, školství, sociálních službách a sportu prostor mít budou.

Důchody, školkovné, DPH a podobně hejtmani nevrátí na úroveň, na které byly. To heslo by sedělo přece spíš pro volby do Sněmovny.

Ale o tom jsme ani nemluvili. Politika této strašné vlády má obrovský dopad na lidi. Připravujeme nyní program do voleb, budeme chtít navázat na to, co jsme ve vládě dělali do roku 2020, než začal covid.

Podepsáno. V Královéhradeckém kraji povládne ANO s koalicemi v čele se SOCDEM a SPD

Krajské volby

Když říkáte, že je vláda strašná, tak proč se s jejími stranami domlouváte v krajích na koalicích? Ve Středočeském kraji váš místopředseda Karel Havlíček, kterého jste po volbách nazval „bohem“, dokonce lákal ODS do koalice na pozici hejtmana pro Jana Skopečka… V Ústeckém kraji jste se na koalici s ODS už domluvili.

Ve Středočeském kraji jsou pravicoví voliči, že jsme vyhráli, byla hlavně Karlova zásluha. Není pravda, že bychom se spolu domlouvali, ODS se vyhýbáme, ale jelikož jsme nechtěli v kraji dělat koalici s Dozimetrem STAN, museli jsme jednat s ODS. V Ústeckém kraji navazujeme na spolupráci, která už fungovala.

Mluvíte kolegům v ANO do toho, s kým mají koalici utvořit?

Hnutí ANO je vyzvalo, aby nám sdělili, jak to mají vymyšlené, protože krajská politika má vliv i na celostátní. Vládní strany to mají jednodušší, říkají voličům: ANO v regionu je fajn, ale nahoře je ten hrozný Babiš.

A vy neříkáte, že ODS v regionu je fajn, ale nahoře je hrozný Fiala?

Ne, mně připadá, že ODS není fajn nikde. Důvod, proč jsem založil hnutí ANO, byla korupce za vlády ODS a premiéra Petra Nečase. Pak si kmotři z ODS našli profesůrka Fialu z Brna a teď vidíme, že i to je úplná katastrofa.

A když bude ve vedení ODS stát někdo jiný?

My s ODS nechceme, není pro nás přijatelná a my pro ODS také ne.

A kdo je pro vás tedy přijatelný?

Bylo by fajn, kdyby se do Parlamentu dostaly strany, které s námi mají společné programové body. My jsme catch-all party, máme program pro všechny. Levice a pravice v Česku mají oficiálně nějaký program, ale ve skutečnosti je zajímají jen prachy, moc a koryta. My jsme jiní.

Kdybych mohl naklonovat Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou, tak by to bylo fajn.

A vaši kolegové v ANO moc a prachy nechtějí? Nová senátorka Jana Mračková Vildumetzová chce být hejtmankou v Karlovarském kraji, poslanec Richard Brabec zase hejtmanem v Ústeckém kraji… Byli jste proti kumulaci funkcí, už vám nevadí?

Paní Vildumetzová ale taky prosadila v roce 2020 zákon o kumulaci odměn, takže za druhou funkci dostávají 40 % odměny. Naštvala tím spoustu hlavně koaličních politiků, včetně senátorů. Třicet z nich podalo ústavní stížnost.

Samozřejmě že ideální stav by byl, kdybychom měli tolik dobrých politiků, že by hejtmani nemuseli sedět ve Sněmovně a mohli by pracovat pro kraj od rána do večera. Určitě bych chtěl, aby se to oddělilo. Ale dnes ještě tolik lidí nemáme. Kdybych mohl naklonovat Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou, tak by to bylo fajn.

Chcete nabrat do hnutí víc lidí? Teď máte asi tři tisíce členů…

Moje představa byla, že bych v každé vesnici měl aspoň jednoho člověka, srdcaře, který by se nebál jít do hospody a říct: hele, tak jak to říkali v televizi, tak to není a já vám to teď vysvětlím. Chtěl bych mít aspoň jednoho člověka v každé volební komisi. Zatím se to nepovedlo, ale této představy jsem se nevzdal. Moje úloha teď bude v regionech hnutí budovat. Chtěl bych zmapovat i naše příznivce. Máme jich strašně moc a rád bych je vyzval, aby se nám ozvali.

Krajské volby vůbec nebyly o krajské problematice. V roce 2020 byly krajské volby o covidu a letos o povodních.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová uvedla, že od vás chtějí vaši voliči slyšet, že nikdy nepůjdete s ODS do koalice. Chcete jim tento slib dávat?

Ano, mně se to stalo také. Vznikli jsme jako hnutí proti korupci ODS a proti tomu, co tu předváděla od revoluce. A nebyli sami, lidovci jim u toho svítili.

Ale jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS vám nevadí, ne? V kampani jste proti němu nevystupovali.

Krajské volby vůbec nebyly o krajské problematice. V roce 2020 byly krajské volby o covidu a letos o povodních.

S Kubou mám zkušenost z doby, kdy jsem byl premiér a on šéf Asociace krajů. Společně jsme za covidu bojovali a chránili životy občanů. Spolupracovali jsme velice dobře. V opozici byl Fiala a spol., kteří dělali ve Sněmovně vše proti nám, samé naschvály. A Kuba nás tehdy podržel i proti Fialovi.

Takže kdyby přišel Kuba do čela ODS, a já tedy netvrdím, že se chystá kandidovat, tak byste názor na ODS změnil?

Ale on je v jižních Čechách v pohodě. Otázka je, jestli je tak geniální, nebo naše jihočeská organizace není až tak dobrá. Asi spíš platí B. Divím se tomu. Měli jsme tam primátora Českých Budějovic (Jiřího Svobodu do roku 2022 - pozn. red.). Kdybych já byl primátorem, tak ve volbách neprohraju. Když máte svoje teritorium, staráte se o lidi a děláte to dobře, tak vás nikdo neporazí. Kuba je zkušený manažer, dělá to dobře. Rovněž i s Martinem Červíčkem (ODS) se dalo komunikovat…

Takže záleží na lidech a ODS není veskrze špatná?

Záleží na předsedovi strany. Pan Fiala říká, že tam bude dlouho.

ANO to dalo s SPD dohromady už ve čtyřech krajích. Okamura by rád i do vlády

Domácí

Tak jak to plánujete skládat po volbách do Sněmovny, pokud vyhrajete? Sázíte na to, že uspěje i Stačilo a Motoristé a koalice složíte s nimi?

Chtěl bych říci našim voličům, že jsme rádi, že nás volili, každý hlas má smysl. Tentokrát to poprvé dopadlo tak, že nás v krajích neobešli, budeme mít osm hejtmanů. Když nám voliči dají ve sněmovních volbách 40 procent, tak by to bylo fajn.

Chcete mít jednobarevnou vládu? Na to vsadit nemůžete. Co Motoristé? Měli jste už společného kandidáta do Senátu, Borise Šťastného…

Největší chyba je, že nemáme většinový systém. U Motoristů záleží na programu. Oni říkají, že jsou pravičáci…

A vy zase říkáte, že chcete „napravovat“ důchody… Jak to jde dohromady?

To se nevylučuje, ale nevím, jaký mají program.

A Stačilo!, které tvoří především komunisti, by pro vás byl partner?

Úspěch Stačilo! a Motoristů v Evropě byl podle mě díky paní Konečné a panu Turkovi. Když nebudou kandidovat do Sněmovny oni dva, tak budou mít problém.

My jsme s komunisty nikdy ve vládě nebyli, naši vládu jen tolerovali, protože s námi nikdo do vlády nechtěl. Ale vydírali nás kvůli rozpočtu na obranu a bylo to těžké. Nepřipadá v úvahu, že bychom je vzali do koalice. Nebudeme mít komunisty ve vládě. To absolutně vylučuju.

Sice nebudu v hnutí věčně, ale ještě jsem tam, mám energii i nápady. Jestli budu premiér, se rozhodne po volbách.

Pak tu máte SPD Tomia Okamury… Vzali jste si ji do koalice v Moravskoslezském kraji, kde jste přitom mohli mít jednobarevnou radu. Mohli byste vzít SPD do vlády?

To jsou otázky pořád dokola. Koalice se dělají po volbách. My říkáme voličům, dejte nám 40 nebo 45 procent hlasů a nebudeme muset koalici skládat.

Kdo je kandidát ANO na premiéra? Vy nebo váš stínový premiér a místopředseda Karel Havlíček? Budete vůbec kandidovat do Sněmovny?

Samozřejmě budu lídr v jednom z krajů. A Karel Havlíček také. Premiéra ostatně pověřuje prezident.

Ale předsedou hnutí budete vy.

Dokud mě hnutí bude chtít, tak ano. Sice nebudu v hnutí věčně, ale ještě jsem tam, mám energii i nápady. Jestli budu premiér, se rozhodne po volbách.

Kritizujete vládní reformu důchodů, nelíbí se vám zvedání věku odchodu do důchodu na 67 let. Ekonomové ale říkají, že pokud se věk nezvedne, tak na důchody nebude. Zvednete proto daně?

To není pravda. Tato vláda nás uvrhla do šedé ekonomiky divokých devadesátek. Nevybírají se daně, lidé pracují na černo. Já jsem vstoupil na ministerstvo financí a hned jsem zavedl kontrolní hlášení, které přineslo stovky miliard korun dodatečných daní, daňovou kobru, EET, dohled nad nadnárodními společnostmi… Vláda tohle všechno opustila.

To, co ministerstvo předkládá, není žádná důchodová reforma. Je to jenom osekávání penzí, zvyšování věku odchodu do důchodu, oblbování lidí a strašení, že nebude na důchody. Je to nesmysl a blbost.

Hlavní problém vlády je, že ji premiér neřídí. Jeho jediný cíl je držet ji pohromadě, aby ji po volbách dali znovu dohromady.

Počkejte, poměr pracujících a důchodců se nevyvíjí dobře, rodí se málo dětí…

A proč se rodí málo dětí? Vláda sebrala školkovné, zvýšila daně, nechala volný průběh inflaci, je proti mladým rodinám. My chceme program pro mladé. Stačí se podívat do Maďarska. Vysokoškolačka si vezme úvěr, když má potom dvě děti, tak jí stát odpustí půlku půjčky. Když má tři děti, tak jí ji stát odpustí celou.

Na to přece nejsou peníze. Schodek rozpočtu na příští rok bude 241 miliard korun.

Jsme jediný stát, který stále řeší schodek. Neříkám, že se na to máme vykašlat, ale nesmíme to zaškrtit jako Kalousek v roce 2009, kdy republiku dostal do další krize. Naše vláda konsolidovala veřejné finance. Ale musí se investovat. My jsme vypracovali národní investiční plán do roku 2050. V podnikání postavíte fabriku za 1,5 miliardy a než začnete podnikat, tak jste ve ztrátě. Až když to dostanete do kondice, tak začnete vydělávat a peníze se vrátí.

Hlavní problém vlády je, že ji premiér neřídí. Jeho jediný cíl je držet ji pohromadě, aby ji po volbách dali znovu dohromady.

Deficit rozpočtu je 182 miliard, do konce roku může vzrůst o dalších sto

Ekonomika

Také chcete zrušit koncesionářské poplatky. Takže byste veřejnoprávní média, Českou televizi a Český rozhlas, financovali z rozpočtu?

Samozřejmě. Jsou to jediné instituce placené z veřejných peněz, které nikdo nekontroluje. V Radě sedí jejich parta. Pobavilo mě, jak proti mému vyjádření protestoval Český rozhlas…

Nařkl jste ho, že výměnou za zvýšení koncesionářského poplatku pomůže vládní koalici. Máte pro to důkazy?

Mám svůj zdroj. Řekli mi to lidé z toho prostředí.

Premiér jen potvrdil, že je slaboch, neumí odvolat ministra z očí do očí.

Neměl byste důkazy ukázat? Nejdete teď ve stopách slovenského premiéra Roberta Fica, nechcete zrušit poplatky a pak zavést nějaký úřad pro dohled nad médii…?

Ne. Přestaňte s tím pořád strašit, my už jsme ve vládě byli, lidi viděli, jak jsme se chovali k médiím veřejné služby. Nijak jsme je neomezovali, ani jsme se nad nimi nesnažili získat vliv. To začala dělat až Fialova vláda, když účelově změnila způsob volby a počet členů mediálních rad.

Já teď navrhl, aby důchodci, zdravotně postižení a další neplatili poplatky. Protože instituce jsou netransparentní, nevíme, kam jdou peníze. A fungují ve prospěch vládní koalice. Řekl jsem, pojďme se bavit, jak tato média financovat.

V Evropě je 13 států, kde jsou taková média financovaná z rozpočtu. A máte pocit, že by ve Španělsku, Francii, Holandsku nebo ve Švédsku byla likvidována? Zrušit veřejnoprávní média nechci. Nic takového dělat nebudeme. Nám jen vadí, že straní vládní koalici.

Co říkáte na změny ve vládě, na to, že digitalizace stavebního řízení se možná vrátí na počátek?

Jsou to amatéři. Naše stínová vláda je na to upozornila dopisem 4. prosince 2023. Říkali jsme, že to bude průšvih a ať tu agendu převedou pod ministerstvo dopravy. Ani neodpověděli a teď – po třičtvrtě roce – to převádějí na dopravu. Premiér jen potvrdil, že je slaboch, neumí odvolat ministra z očí do očí. A co se digitalizace týče, za naší vlády jsem ji měl pod sebou já, měli jsme zmocněnce Vladimíra Dzurillu, kterého jsem řídil, a když to řídí premiér, tak se potlačí mezirezortní tahanice.

Udělali jsme plno věcí. Největší digitální projekt byl EET. Každý občan měl digitální identitu, zřizovali jsme datové schránky, portál občana, portál „Moje daně“, portál MPSV, systém e-recept, e-neschopenku, mobilní klíč k e-governmentu, dálniční známky, on-line sčítání lidu… a tak dále.

Kupka: Oprava digitalizace může trvat déle, než se čekalo

Ekonomika

Jste spokojeni s tím, jak vám funguje frakce Patrioti pro Evropu?

Je to ještě na začátku. Šli jsme tam kvůli třem programovým věcem: zachování svrchovaných členských států, boji proti ilegální migraci a změně green dealu. Jde nám hlavně o ceny energií, zrušení nesmyslných emisních povolenek, umělé navyšování ceny elektřiny… Evropa dostává ze všech stran obrovské rány. Plno firem odchází do USA.

A není frakce kvůli některým svým kontroverzním členům na okraji, baví se s vámi v Europarlamentu ostatní?

Frakce má perspektivu. Ostatní frakce s námi neoficiálně často souhlasí.

Foto: Michal Šula, Novinky

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Europoslanci ANO nepřišli na hlasování, když se řešilo, zda Ukrajina smí používat zbraně na ruském území. Říkáte, že jste na straně Ukrajiny. Proč se nesmí bránit, jak potřebuje?

Stejný názor má i německý kancléř Scholz. Nechceme třetí světovou válku. Asi byste nechtěla, aby nám v Praze přistála atomová bomba. O to jde. Vládní politici si hrají na aktivisty, ačkoliv válku na Ukrajině rozhodnou americké prezidentské volby. Donald Trump řekl, že válku ukončí. Kamala Harris by asi pokračovala, nebo by se ji minimálně nepokusila ukončit. Nesnažil se o to ani Joe Biden. Ve válce umírají lidi. Měli bychom udělat všechno pro to, aby válka skončila.

O válkách rozhodují světoví lídři, ne my.

O tom rozhodnou Rusové, až přestanou útočit.

Samozřejmě. My v tom nehrajeme roli. Hlasování v Evropském parlamentu nikdo nebere vážně. Rozhodnou to americké volby. A hlavně, součástí hlasování byl i závazek dávat ze státního rozpočtu povinně určitý podíl HDP na Ukrajinu. Proč by nám měl někdo diktovat? Sami si určíme, jak chceme pomoci.

Když Češi v Unii blokovali vyhlášení příměří v Libanonu, to bylo v pořádku?

Každá válka je hrozná, ale já u toho hlasování nebyl, to bylo rozhodnutí Fialovy vlády. O válkách rozhodují světoví lídři, ne my.

Jak se vám líbilo na oslavě exprezidenta Miloše Zemana, kam přijeli politici z celé Evropy? Kromě Fica i maďarský premiér Viktor Orbán… Nebyl to sraz outsiderů Evropy?

Já tam moc dlouho nebyl, jel jsem pracovně do Opavy. Přišel jsem popřát panu prezidentovi k narozeninám, předtím mě nikdy nezval. Je skvělé, že tam přišli významní státníci. Nemyslím, že premiéři a prezidenti jsou outsideři. Hosty zval pan prezident.

Nejsem proruský, dušuje se Turek. Z jeho hlasování v europarlamentu může mít Rusko radost

Domácí

Výběr článků

Načítám