Hlavní obsah

Auto uplavalo, bahno mají všude. Na Plzeňsku se vzpamatovávají z bleskové povodně

Štěnovice

Lidé ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku se vzpamatovávají z nedělní bleskové povodně. Odklízejí následky, které ničivý živel způsobil. Obyvatelům přispěchali na pomoc příbuzní, kamarádi i sousedi. „Držíme pohromadě,“ zdůraznila Lucie Bartošová.

Následky bleskových povodní ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku. Video: Klára Mrázová, Novinky

Článek

S rodinou bydlí v ulici V Potocích, kde povodeň řádila. „Byl to mžik. Najednou se všude valila voda. Jedno auto jsem stihla přeparkovat, druhé uplavalo k sousedům na zahradu. Chvilku ho držel strom, který se ale zlomil. Pak se zaseklo pod mostkem a potopilo se,“ sdělila.

Automobil se pokoušeli dostat pryč hasiči už v neděli večer. Podařilo se jim to až během pondělního dopoledne, kdy si na pomoc zavolali těžkou techniku. „Vodu jsme měli v garážích a dílně. Naštěstí bydlíme v prvním patře. Zahrada je úplně v pytli, všude na ní je bláto. Ale to zvládneme,“ je přesvědčená Bartošová.

Pomáháme si tady navzájem

Téměř okamžitě se jí ozývali lidé ze Štěnovic i přátelé a ptali se, co pro ně mohou udělat. „Mám čtyřletou holčičku. Volalo mi opravdu hodně maminek, že přijdou, uvaří, pohlídají dceru. To bylo hrozné dojemné. Pomáháme si tady navzájem,“ podotkla.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Pryč muselo všechno mokré a poškozené. Lidé věci vyhazovali do přistavených kontejnerů

Dědečkovi sahala voda po krk. Kdyby ho z domu nevytáhli hasiči, utonul by

Domácí

Za pravdu jí dal Petr Vokurka. Ten si v pondělí vzal volno, aby mohl sousedům asistovat s odklízením zničených věcí i bahna. „Kamaráda zachraňoval vrtulník, protože odvezl auto, uvázl uprostřed rozvodněného potoka na kameni a už nemohl vůbec nikam. Procházím obcí a ptám se, kdo co potřebuje. Nemůžu v tom ostatní přece nechat,“ poznamenal Vokurka.

Pomoc vyzdvihl i Zdeněk Soukup, jemuž dobrovolní hasiči zachránili dědečka ze zaplavaného domu. Voda už imobilnímu seniorovi sahala po krk, nebýt včasného zásahu, podle Soukupa by jeho blízký utonul.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Téměř osmdesátiletý Jan Klokan odklízí nánosy bahna ze dvora

Sousedi přispěchali také k manželům Klokanovým. „Zaplaťpánbůh voda se do obytného prostoru nedostala. Jen do starého stavení, kde jsem dřív bydlel. Mám tam pilu, cirkulárku, nářadí a další věci. To všechno je zničené,“ vyjmenoval téměř 80letý Jan Klokan, když zrovna odklízel silné nánosy bahna ze dvora.

Snad už se to nebude opakovat

„Zahrada je taky zlikvidovaná. Celou noc jsme nespali, protože jsme se báli, co přijde. Snad už se to nebude opakovat,“ doufají Anna Klokanová a její vnuk Lukáš Čermák.

Podle meteorologů by však mohla ještě v pondělí během odpoledne či v podvečer přijít bouřka s lijákem. „Bavíme se o třiceti milimetrech srážek. V neděli šlo podle radaru o zhruba padesát milimetrů,“ porovnal Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přijdou další deště, Radbuza je na 3. povodňovém stupni

Počasí

Výběr článků

Načítám