Hlavní obsah

Ať si to vyhodnotí sami. Bartoš nebude nutit STAN k odchodu z vlády

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož odvolání z pozice vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj navrhl premiér Petr Fiala (ODS), neplánuje vyzývat hnutí STAN k odchodu z vlády. Bartoš to oznámil na síti X.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z iniciativy vládní koalice, 2. května 2024, Praha. Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Je třeba dořešit procesní věci, jednání předpokládá i koaliční smlouva, kterou jako vždy ctíme… No a taky je to normální slušnost - mluvit s lidmi z očí do očí. Žádné výzvy k odchodu z vlády jim předkládat nemíním, naše motto ,společně do vlády, společně do opozice‘ platilo před 3 lety, kdy se vstup vyjednával. Nyní je situace jiná,“ oznámil Bartoš.

Že by STAN mělo odejít z vlády společně s Piráty, protože tam společně vstupovali, zaznívá hlavně od Pirátů na jejich fóru. Hnutí STAN, s nímž Piráti v parlamentních volbách v roce 2021 kandidovali v koalici a s nímž společně vstupovali do vlády, by si to podle něj mělo vyhodnotit samo.

„Důvěru Pirátů včerejším způsobem jednání pan premiér i ODS finálně ztratili, je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví,“ dodal vicepremiér a ministr, kterého se premiér Fiala rozhodl kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení ke konci září odvolat.

Rozjíždí se hra o Lipavského

Domácí

Piráti to považují za „vykopnutí“ z vlády, Bartoš k demisi vyzval další dva zástupce Pirátů v kabinetu – ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra legislativy Michala Šalomouna. Lipavský sám avizoval, že zároveň s demisí by Pirátskou stranu opustil, Šalomoun je podle všeho připraven funkci složit.

Oligarchové, komunisté a extremisté

Bartoš chce na středeční schůzce s předsedou STAN Vítem Rakušanem a zástupci hnutí řešit jejich společný program a dotažení rozpracovaných zákonů, na nichž Piráti pracovali.

„Máme se STAN nadále společný program, který je třeba za obě strany plnit. Je v něm mnoho zásadních věcí, které zlepší životy lidí, posunou naši zemi k lepšímu. A ty je třeba dotáhnout. Jde například o můj zákon o podpoře bydlení, na který se čekalo třicet let, rozjeté investice do výstavby dostupného bydlení, rozšíření předškolní péče, modernizace vzdělávání a mnohé další. Jen tak můžeme zabránit tomu, aby naši zemi ovládli oligarchové, komunisté a extremisté,“ uzavřel Bartoš.

Rakušan už v úterý řekl, že by Piráti i STAN měli zůstat ve vládě. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu. „Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ řekl.

Piráty z vlády nikdo nevyhazuje, zní unisono od lídrů Spolu

Domácí

Výběr článků

Načítám