Hlavní obsah

Asociace žádá vládu, aby nezakazovala kratom, chce regulaci

Česko-slovenská asociace za kratom ve čtvrtek vládu vyzvala, aby kratom nezakazovala. Prodejci se podle ní už nyní zavazují neprodávat látku dětem a kontrolovat její kvalitu. Vláda ve středu odložila rozhodnutí o zákazu stimulačních látek kratom, HHC a CBD, jak to do doby, než bude připravena novela zákona o návykových látkách, požaduje ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Envanto

Kratom

Článek

Pirátská expertka na problematiku drog Jana Michailidu na tiskové konferenci uvedla, že by vláda o osudu kratomu a dalších nyní nijak neregulovaných látek měla rozhodnout za čtrnáct dní. Na podzim by pak mohla být Sněmovně předložena novela zákona, která by zavedla kategorii psychomodulačních látek a stanovila pravidla pro jejich regulovaný prodej.

„Regulace jako taková je prakticky hotová. Vypadá to tak, že poslední připomínky, které řešíme s ministerstvem zdravotnictví, budou dořešeny do konce července, a předpokládáme, že poslanecký návrh by mohl být do Sněmovny nahrán během září tohoto roku,“ řekla Michailidu.

Zákaz problém nevyřeší

Podle ní umožňuje současná legislativa pouze dvě možnosti, jak nakládat s novými psychoaktivními látkami, které se na trhu objeví. Buď se nechají bez regulace, což neumožní varovat uživatele před nežádoucími účinky, nebo se úplně zakážou.

„Máme zde spoustu nelegálních návykových látek, které se i přes zákaz vyskytují ve veřejném prostoru a lidé je užívají. Zákaz dává možnost politikům, potažmo bezpečnostním složkám, říct, že ten problém vyřešili, ale problém vyřešen nebyl, jen se přesunul na ilegální trh,“ řekla s tím, že se staví i proti dočasnému zákazu.

Proti tomu je také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Stát přijde o finanční benefit ve formě daní a možnost kontroly. Zvažované kroky ministerstva zdravotnictví, které uvažují o zákazu, jsou z mého pohledu naprosto nešťastné,“ uvedl.

Podle prodejců by dočasný zákaz mohl přivést mnoho lidí, kteří kratom užívají pro léčebné účely, do problémů se zákonem. Kratom například užívají lidé s roztroušenou sklerózou pro zmírnění bolestí.

Petici za regulaci kratomu podepsalo v Česku 17 tisíc lidí. Počet jeho uživatelů jsou podle odhadů Česko-Slovenské asociace pro kratom desetitisíce. Podle průzkumu mezi tisícovkou uživatelů je většina mezi 18 a 29 lety. Čtyři procenta uživatelů byli nezletilí.

Vobořil: Nová regulace konopí zlepší kontrolu

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám