Hlavní obsah

Asistenti získali posty na ministerstvech. Dosáhnou na dvě odměny

Mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová a člen kabinetu ministra Matěj Prokop pracují pro šéfa resortu Mikuláše Beka (STAN) i v Senátu jako asistenti; ministryni obrany Janě Černochové (ODS) zase ve Sněmovně asistuje její poradce Ladislav Vovesný. Podobně to chodí i u dalších ministrů. Umožňuje jim to z veřejných peněz svým loajálním kolegům přilepšovat.

Foto: Petr Hloušek

Mikuláš Bek na schůzi vlády ve středu 8. listopadu 2023

Článek

Měsíčně mohou poslanci a senátoři rozdělit asistentům až 55 500 korun, ročně je to až 666 tisíc korun. Nezáleží přitom, jestli mají asistenta jednoho, nebo jich mají pět.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) má mezi svými čtyřmi asistenty tajemníka z ministerstva Josefa Wolfa. Odmítl však, že by Wolfovi, který pro něj pracoval jako asistent ve Sněmovně šest let, finančně významně přilepšoval. Naopak dát dvě funkce jednomu člověku je podle něj způsob, jak veřejné prostředky ušetřit.

„Dohodli jsme se s panem Wolfem, že zůstane mým asistentem ve Sněmovně a bude pro mě tu práci vykonávat a vedle toho se stane mým osobním tajemníkem na ministerstvu. Funkci dělá za významně nižší peníze, než by si osobní tajemník ministra zasloužil,“ řekl Novinkám.

Bek platí za senátorskou kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

Domácí

Zdůraznil, že funkce asistenta ve Sněmovně nevyžaduje plný úvazek, a Wolfovi se tak obě práce daří skloubit.

Za efektivní pokládá dvojí zaměstnávání stejných lidí i Bek. „Paní Fojtová pro mě dělala asistentku předtím, než se stala mluvčí. Zajišťuje mi komunikaci v brněnském prostředí, ve kterém se dobře vyzná. Považoval jsem za účelné, aby v tom pokračovala. Dělá to nad rámec svých povinností, protože je to jiná agenda než ministerská,“ řekl Novinkám ministr školství, který čelí kritice za „papalášské chování“.

Mluvčí Beka řeší jeho práci senátora v Brně

Sama Fojtová k tomu dodala, že se práci asistentky věnuje po své práci pro ministerstvo. „Práci pro senátní kancelář vykonáváme já i druhý kolega asistent na základě živnostenského oprávnění, nejde tedy o pracovněprávní vztah,“ sdělila Novinkám.

„Já připravuji program v Brně, domlouvám schůzky, jednání se zájemci o setkání se senátorem a komunikaci v regionu. Kolega Matěj Prokop se stará o legislativu, administrativu, jednání a program v Praze, který souvisí s výkonem senátorské funkce, a taktéž komunikaci s občany, kteří přicházejí s podněty nebo chtějí řešit osobní příběhy či stížnosti. Skloubit program je mimořádně náročné,“ dodala.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství Tereza Fojtová

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má mezi svými třemi poslaneckými asistenty Janu Pleyerovou, vedoucí kabinetu ministra. V seznamu asistentů ministryně obrany Černochové figuruje zase Vovesný, který pracuje na obraně jako její poradce.

U ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pracuje v oddělení podpůrných agend ministra Ludmila Kopecká, zároveň patří do dvojice jeho poslaneckých asistentů.

Jurečka to Novinkám vysvětlil tím, že má ke Kopecké plnou důvěru a spolupracuje s ní už roky. „Zajišťuje pro mě veškerou agendu organizace diáře, zodpovídá za vyřizování pošty, řeší celý můj pracovní program, zajištění podkladů atd. Její celkový příjem odpovídá rozsahu práce a odpovědnosti,“ uvedl.

Petr Fiala (ODS) ve Sněmovně v současné době žádného asistenta nemá. Většina ostatních ministrů si asistenty vybrala z kolegů straníků. Pět jich má ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Někteří pracují jen za tisícovku měsíčně, důležitá je pro ně kartička,“ poznamenal.

Bek odmítl, že chce post šéfa akreditační agentury. Rýpl si do Plagy

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám