Hlavní obsah

Armádní sportovci naštvali velení kalendářem. Raději ho spálili

Že dobré úmysly ke zdaru díla nestačí, se přesvědčili sportovci z armádního sportovního centra Dukla. Jako každý rok vytvořili kalendář se snímky nejlepších borců, ale na focení se pomalovali protiválečným symbolem. A naštvali tak velení armády a náčelníka generálního štábu Karla Řehku.

Foto: Právo

Vodní slalomář Vojtěch Heger v kalendáři Dukly s mírovým znakem na ruce

Článek

Takzvaný protijaderný znak totiž používalo v padesátých letech nejen hnutí proti jaderným zbraním, ale i děti květin hippies, kteří vojáky neměli příliš v lásce.

Ředitel Dukly Pavel Benc Novinkám a Právu řekl, že měli dobrý úmysl a nechtěli nikoho urazit. „Původně to bylo myšleno jako poděkování armádě, že můžeme sportovat v míru. Až pozdě jsme si uvědomili, že v dnešní vypjaté době to vůči armádě nebylo fér, a nakonec se to obrátilo proti nám, protože jsme si neuvědomili, že vojáci, kteří bojují v poli, to vnímají jinak než sportovci,“ dodal Benc.

Přestali jsme je distribuovat. Zbytek, co jsme měli, jsme spálili
Pavel Benc, ředitel Dukly

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové vzbudil kalendář mezi vojáky pohoršení. „Generála Řehku upozornili na kalendář jeho podřízení, že je v rozporu s principy armády. Podle náčelníka generálního štábu není vhodné používat symboliku skupin, které nejen odmítají válku, ale jsou i proti vojákům a jejich poslání chránit ostatní,“ řekla Novinkám a Právu. Dodala, že mezi sportovci Dukly je řada vojáků z povolání a ti by se s podobnými symboly neměli ztotožňovat.

Řehka: Musíme se připravovat na válku

Domácí

Kalendáře jsou neprodejné a Dukla je například rozdávala na různých akcích, jako bylo slavnostní udělování cen v anketě o nejlepšího armádního sportovce roku.

Výtisky spálili

„Když jsem ale viděl reakce lidí z armády, tak jsem pochopil, že jsem udělal botu. Přestali jsme proto ty kalendáře dál distribuovat. Zbytek, co jsme měli, tak jsme spálili, aby se to nedostalo dál,“ řekl šéf Dukly Benc.

Pro generála Řehku je podobná událost dvakrát citlivá, protože mu hlavně opoziční ANO vyčítá, že zbytečně straší, když prohlašuje, že je potřeba se připravovat na válku s Ruskem. Řehka říká, že válka s Ruskou federací „není sice pravděpodobná, ale není ani nepředstavitelná“, a proto bychom se na ni měli odpovědně připravovat.

Vyhnout se konfliktu není podle něj možné domluvou, fungovat bude jen odstrašení. „Rusko musí vidět, že máme schopnosti a vůli se bránit. Není to o nějaké deklaraci, musí vidět, že to reálně nemá cenu,“ řekl na konci roku Řehka. Za to si vysloužil kritiku šéfa ANO Andreje Babiše či předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové. „Určitě se nemáme připravovat na válku, jak říká šéf generálního štábu Řehka. Vždycky se osypu, když čtu jeho vyjádření: ‚Připravme se na válku.‘ My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru,“ uvedla Schillerová.

Za Řehku se postavila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), podle které říká Schillerová hlouposti. „Holým faktem je, že situace ve světě není bezpečná. Než abychom si nasazovali růžové brýle a chlácholili se představou věčného míru, tak je zapotřebí, abychom věci pojmenovávali realisticky. Nechceme nikoho strašit, připouštíme ale, že svět bezpečnější nebude,“ prohlásila v neděli.

Válku nikdo nechce, ale iluze věčného míru skončila, míní Černochová

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám