Hlavní obsah

Armáda má v pohotovosti ženisty i vzdušné síly

V pohotovosti jsou nyní všechny armádní složky zapojené do integrovaného záchranného systému, ženisté, vzdušné síly a vojenští hasiči, ujistila v sobotu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). V případě potřeby budou k dispozici všechny dostupné síly, uvedla.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Situace na tocích našich řek se bohužel vyvíjí dle předpovědi. Stále věříme, že nedojde na černé scénáře. Platí, že ministerstvo obrany je připraveno maximálně pomoci, jakmile to bude potřeba,“ napsala na síti X.

„Do pohotovosti byly uvedeny také 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky. Dnes ve 13:00 bylo aktivováno operační centrum Velitelství pro operace, které by záchranné a vyprošťovací práce řídilo,“ upřesnila.

Matka a dcera odmítly opustit dům na Českokrumlovsku. Museli je zachraňovat hasiči

Domácí

Podle ní dosud vojáci zasahovali jen ve Strakonicích na žádost starosty města. Dále pak může podle ní armáda vesměs okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou.

„O širším nasazení by musela rozhodnout vláda. V jakém by bylo rozsahu, záleží na vývoji situace. Bude-li to potřeba, využijeme všechny dostupné kapacity a pomůžeme, jak nejlépe dokážeme,“ dodala Černochová.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám