Hlavní obsah

Aplikace k Portálu občana připomene i výměnu dokladů

Zjistit blížící se konec platnosti řidičského průkazu a zažádat si hned o nový půjde brzy rovnou z mobilního telefonu. Umožní to nová aplikace Portál občana, která bude funkční tento týden. Lidé s ní vyřídí různé úřední výpisy nebo zprávy z datové schránky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od čtvrtka garantujeme funkčnost aplikace, v ten den ji také představíme veřejnosti,“ potvrdila Novinkám mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

V obchodech Google Play a App Store se může aplikace s názvem Portál občana objevit ke stažení už dříve. Záviset to bude na jejím schválení ze strany obchodů. Agentura si nicméně dává ještě rezervu na odhalení případných chyb.

Občanku v mobilu už akceptuje i policie

Ekonomika

Aplikace slouží například k jednoduché správě datových schránek, ke kontrole bodového stavu řidiče, nastavení upozornění na končící platnost dokladů či k výpisu z nejrůznějších rejstříků.

To vše zdarma, zatímco na úřadech stojí papírové výpisy z rejstříků obvykle sto korun za jednu stránku.

Upozornění na displej

Praktickou výhodou mobilní aplikace oproti webovému Portálu občana je, že se upozornění na změny nebo příchozí datové zprávy objeví na obrazovce mobilu, podle nastavení včetně zvukového signálu příchozí zprávy, i když aplikace běží na pozadí.

Nehrozí tak, že by příjemci upozornění zmeškali. Snadnější má být i práce s datovými zprávami. Systém bude připomínat běžnou e-mailovou schránku a půjde přepínat mezi přijatými a odeslanými zprávami.

„Ještě před zhruba pěti lety byly prioritou webové prohlížeče, dnes uživatelé preferují aplikace,“ poznamenal ředitel DIA Martin Mesršmíd. Do aplikace se bude uživatel hlásit pomocí digitální identity, podobně jako do internetového bankovnictví.

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

PoliTalk

K Portálu občana je dosud v provozu starší aplikace s názvem Gov.cz, která byla spíše odkazem na web. Nová aplikace se bude jmenovat jinak, a to přímo Portál občana. Nehrozí tedy, že by se lidem pletla stará a nová aplikace.

„U aplikace Gov.cz se ukáže informace, že je zastaralá, a do měsíce pak bude odstraněna,“ dodala mluvčí Lichtenbergová.

Voličský průkaz i elektronická petice

V Portálu občana i v aplikaci lze dále získat různé výpisy jako potvrzení o studiu, výpis z rejstříku trestů, katastru nemovitostí či registru vozidel, přístup k podání daňového přiznání, do očkovacího portálu nebo systému eReceptu.

Digitálně si vyřídíte i například voličský průkaz, který vám pak přijde na adresu, nebo se můžete zúčastnit elektronické petice.

Přes portál se dá také zažádat o vydání řidičského průkazu, ačkoliv stále bude nutné chodit na úřad kvůli vyzvednutí kartičky. V plánu je její budoucí doručování poštou.

Osobně je potřeba vypravit se také na úřad práce kvůli evidenci a podpoře v nezaměstnanosti. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by digitální vyřízení podpory mělo fungovat od letošního podzimu.

V oblasti digitalizace by měl být letos v létě také spuštěn registr zastupování, který nabídne elektronické plné moci.

Letošní zatím nejvýraznější novinkou bylo spuštění aplikace eDoklady, která může nahradit tradiční občanský průkaz. Občanku v mobilu od dubna uznává již i policie v terénu, postupně letos a začátkem příštího roku ji začnou přijímat i úřady nebo banky.

O podporu v nezaměstnanosti bude možné žádat i digitálně

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám