Hlavní obsah

Havlíček utnul licitování, ANO ve Středočeském kraji míří do opozice

Středočeský kraj

Místopředseda ANO Karel Havlíček a lídr téhož hnutí ve Středočeském kraji Tomáš Helebrant utnuli jednání o vládě v největším českém regionu. Tím patrně dost omezili možnosti licitování koalice Spolu s lídrem Janem Skopečkem (ODS) ve snaze vydobýt si co největší vliv.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Sídlo Středočeského kraje v Praze na Smíchově

Článek

„Ve středních Čechách, kde jsme s náskokem a ziskem 33,4 % vyhráli, jdeme do opozice. Nehráli jsme o fleky, chtěli jsme stabilní krajskou vládu, upřednostňovali jsme menší zlo,“ uvedl Havlíček na síti X.

Jeho vyjádření Novinkám potvrdil i Helebrant. „Dali jsme hnutí Spolu velmi velkorysou nabídku, měli dost času na rozmyšlenou. Byl jsem ochoten vzdát se postu hejtmana, ani toho nevyužili. Nemá cenu mlžit, rozhodně nebudu s nikým licitovat, tak dobrá nabídka už nebude. Nechci nikoho vydírat. Pan Skopeček toho nevyužil, nyní se musí domluvit se Starosty,“ řekl Novinkám Helebrant.

„Pokud by chtěli, mohli nás oslovit, to neudělali,“ dodal. „My jsme nabízeli stabilnější vládu, jsme schopní mluvit i s ostatními stranami, ale STAN a Spolu vyjednávají společně. Pro nás to znamená jediné, že jdeme do opozice, je to finální rozhodnutí,“ dodal Helebrant.

Skopeček: Cítím povinnost zkusit koalici se STAN

Lídr ODS Jan Skopeček Novinkám řekl, že povolební postup a vyjednávání nikdy nepodřizoval svým osobním ambicím. „Už minulý týden jsme oznámili, že o budoucí koalici jednáme výhradně s naším dosavadním koaličním partnerem STAN, a zároveň jsme před pár dny uvedli, že překážkou dohody není křeslo hejtmana. Jde mi o to, aby kraj fungoval, aby se rozvíjel a aby nebyl zablokovaný,“ řekl Novinkám.

Přiznal, že případná koalice se STAN nebude jednoduchá kvůli „slabé většině“ jednoho hlasu. „Ale cítím povinnost vůči společně rozpracovaným projektům a přáním středopravicových voličů se o takovou koalici pokusit,“ dodal.

Hnutí ANO Skopeček za přístup k jednání ocenil. „Ačkoliv jsme se rozhodli s hnutím ANO koalici neutvořit, přestože nám byla nabízena role hejtmana, chtěl bych ocenit korektní a věcné jednání s hnutím ANO. Pevně doufám, že i v opozici budou věcní. Jako vítěz středočeských voleb nemohou být opomenuti při debatách a rozhodováních kraje o dlouhodobých prioritách, projektech, na kterých má vznikat široká shoda v celém zastupitelstvu,“ uzavřel s tím, že krajská témata jsou věcnější než ta ve Sněmovně.

Pecková: Nic se nemění

STAN a Spolu už mají za sebou čtyři povolební jednání, ale zatím se nedohodly. Podle vyjádření vyjednavačů z obou těchto uskupení by nemělo mít rozhodnutí ANO na jejich vyjednávání vliv.

„Pokračujeme v jednání, jasně jsme řekli, že preferujeme koalici se STAN. Naši pozici to neoslabí, je potřeba se domluvit na těsné většině, tohle není zásadní problém,“ reagoval Václav Švenda (TOP 09) z vyjednávacího týmu Spolu.

Jeho slova potvrdila i dosavadní hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Pro nás se touto zprávou absolutně nic nemění, my jsme od začátku deklarovali, že s lidmi, kteří ve středních Čechách reprezentují hnutí ANO, kraj spravovat nechceme,“ uvedla v SMS zprávě zaslané Novinkám Pecková. „Řeším jen náš vzájemný vztah, tak aby do budoucna byla spolupráce jasná a kvalitní. A co si myslí pánové Havlíček a Helebrant, je jejich věc,“ dodala Pecková.

Zatím poslední jednání skončilo tak, že STAN trvá na ponechání postu hejtmanky pro Petru Peckovou a nabízí pro Spolu většinu v krajské radě. Po čtvrtečním jednání se ale obě uskupení rozešla v nepříliš dobrém rozpoložení, podle STAN předložila koalice Spolu další neakceptovatelné požadavky. Nikdo je ale nechce upřesnit.

Člen regionální rady ODS a bývalý senátor Raduan Nwelati má pocit, že ještě není nic jistého. „Je to jen vyjádření hnutí ANO. Se STAN ještě není uzavřená žádná koaliční dohoda. Také se může stát, že budeme v opozici my, když to přeženu,“ řekl Novinkám.

Další schůzka STAN a Spolu se uskuteční v úterý. „My se chceme domluvit se STAN a myslím si, že se nakonec domluvíme,“ doplnil Josef Pátek (ODS) z vyjednávacího týmu Spolu.

Ve Středočeském kraji vyhrálo volby hnutí ANO, získalo 25 mandátů, druhé hnutí STAN má 20 hlasů, třetí Spolu má 13 mandátů. Do 65členného zastupitelstva se dostali ještě 4 zástupci koalice SPD a Trikolora a 3 lidé ze Stačilo!

Vyjednávání ve Středočeském kraji je v patové situaci

Krajské volby

Výběr článků

Načítám