Hlavní obsah

ANO to dalo s SPD dohromady už ve čtyřech krajích. Okamura by rád i do vlády

Hnutí ANO domluvilo koalici s SPD už ve čtyřech krajích. Zatímco předseda SPD Tomio Okamura slaví, na politické scéně se množí otázky, zda by sbližování obou stran mohlo pokračovat i na vládní úrovní po případné výhře ANO ve volbách 2025. Zatímco dosud politici ANO takovou spolupráci odmítali, nyní si nechávají otevřená dvířka.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Výsledek krajských voleb do zastupitelstev podle krajů s dohodnutými koalicemi

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„To jsou otázky pořád dokola. Koalice se dělají po volbách. My říkáme voličům, dejte nám 40 nebo 45 procent hlasů a nebudeme muset koalici skládat,“ řekl Novinkám předseda ANO Andrej Babiš na otázku, zda by pro něj SPD mohlo být vládním partnerem.

Jasnou odpověď nenabídl ani místopředseda ANO Karel Havlíček. „Koalici budeme skládat s těmi, kteří se přizpůsobí našemu programu. Řešit rok před volbami možnou koaliční sestavu je předčasné, ještě ani nevíme, s jakými prioritami kdo do voleb půjde,“ řekl Novinkám.

SPD půjde do vlády s hnutím ANO v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a na Vysočině. Krajské koalice však prý s tou vládní nemají moc společného. „Nemá to s tím co do činění. V jiných krajích máme ODS nebo STAN. Komunální a krajská politika řeší jiná témata, než jsou ta na národní úrovni,“ zdůraznil Havlíček.

Podepsáno. V Královéhradeckém kraji povládne ANO s koalicemi v čele se SOCDEM a SPD

Krajské volby

Vládu s SPD v uplynulých letech a měsících opakovaně představitelé ANO odmítali. Okamurovci ANO vadí zejména kvůli svému postoji k Evropské unii, rádi by totiž vyvolali referendum o vystoupení.

Babiš se kriticky staví i k samotnému předsedovi SPD. „Je to člověk, který nedrží slovo. Kromě toho chce vystoupit z NATO a Evropské unie a na tom se určitě neshodneme,“ uvedl na jaře na adresu Okamury.

Spolupráci odmítala i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Já si neumím představit, že bychom šli do koalice se stranou, která by trvala na referendu o vystoupení z EU,“ říkala. Nyní na otázku Novinek napsala, že krajské koalice s SPD vnímá pouze jako schopnost domluvit se na programu řízení regionu. „Nic víc,“ podotkla.

Babiš v duelu Novinek před prezidentskými volbami (leden 2023) vzkázal SPD, že s ANO nikdy nebude ve vláděVideo: Novinky

Rekord, pochvaluje si Okamura

Okamura se netají tím, že by svou SPD dovedl do vlády s ANO naopak rád. „Chceme vyměnit Fialovu koalici, chceme být součástí vlády i na celostátní úrovni a vrátit lidem, co jim Fialova vláda ukradla,“ řekl Novinkám Okamura.

Že se bude strana podílet na moci ve čtyřech krajích, je podle předsedy SPD dobrý výsledek.

„SPD bude součástí vlád třetiny krajů, což je náš rekord. To je nad očekávání. Je to výsledek, který jsme si přáli. Potvrdilo se, že SPD má koaliční potenciál, že je kompetentní vládnout,“ sdělil Novinkám a Právu.

„Máme lidi, jsme připraveni být součástí vládních koalic. A taky se potvrdilo, že SPD chce být součástí vládních koalic, chceme reálně zlepšovat životy občanů a nechceme jen být v opozici,“ dodal.

SPD nešla v žádném z krajů do koalice se stranou současné vládní pětikoalice. „Je to první krok k výměně Fialovy vlády,“ uvedl.

Postup ladí SPD s Trikolorou a PRO, se kterými hnutí kandidovalo v krajských volbách. Jedná s nimi i o spolupráci pro volby do Sněmovny v roce 2025. Shoda panuje na tom, že kandidátka bude pod značkou SPD a strana nabídne místa kandidátům partnerských stran.

Dvojí metr SPD. Politické neziskovky odmítá, sama na jednu čerpá miliony

Domácí

Andrej Babiš o menšinové vládě a spolupráci s SPD (video z prosince 2018)Video: Novinky

Výběr článků

Načítám