Hlavní obsah

ANO tleská Orbánovi. Připouští ale, že cesta do Moskvy efekt mít nebude

Lídrům hnutí ANO se do komentování páteční cesty maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy moc nechce, nakonec se ale hnutí, jež s Orbánovou stranou rozjíždí spolupráci v europarlamentu, oficiálně vyjádřilo. Stínový ministr zahraničí ANO a europoslanec Jaroslav Bžoch uvedl, že Orbánova cesta není hodna kritiky, připustil ale, že zřejmě nebude mít efekt.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Europoslanec ANO Jaroslav Bžoch

Článek

Orbán, jenž v týdnu jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, přijel v pátek do Moskvy za ruským vládcem Vladimirem Putinem. Obě cesty sám prezentoval jako „mírové“.

„Ta cesta není hodna kritiky, protože Viktor Orbán je jediný, kdo dokáže jednat jak s Putinem, tak ze Zelenským,“ řekl Bžoch Novinkám.

„Je potřeba všemi kanály dostat Putina a Zelenského k jednacímu stolu, ale bohužel Orbán neměl žádný mandát a ostatní evropští politici jsou k jeho cestě kritičtí, proto to nebude mít velký efekt,“ dodal Bžoch.

ANO dlouhodobě říká, že spíše než posílat na Ukrajinu zbraně by bylo lepší jednat o míru, k tomu se ale agresor nemá, což slyšel i  Orbán v Moskvě.

Orbán si to vyslechl přímo od Putina. Rusko chce kus Ukrajiny

Evropa

Babiš i Havlíček mlčí

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš spolu s Orbánem po evropských volbách oznámili, že vytvoří v Evropském parlamentu novou frakci Patrioti pro Evropu, v jejímž manifestu píšou, že upřednostňují mír před válkou.

Ke kontroverzní cestě maďarského lídra ale zatím Babiš - stejně jako třeba i stínový premiér za ANO Karel Havlíček - mlčí.

Orbán v Kyjevě: Požádal jsem Zelenského, aby zvážil příměří

Válka na Ukrajině

Předchozí cestu maďarského premiéra na Ukrajinu přitom Babiš na sítích komentoval. „Viktor Orbán hned druhý den předsednictví EU vyrazil na Ukrajinu. Tím dokazuje, že je především proevropský politik, protože zájmem Evropy je zastavit zabíjení a ukončit válku,“ napsal na síti X.

Hnutí ANO k Orbánově „mírové misi“, jak návštěvu Putina maďarský premiér sám nazývá, pouze poslalo do ČTK vyjádření, kde připomíná, že Orbán nejdříve navštívil Kyjev. „Tím vyjádřil jasný postoj vůči Ukrajině,“ vzkázalo hnutí.

Orbán se podle ANO netajil hledáním cesty k mírovým jednáním, přičemž je musí podnítit někdo jiný než strany konfliktu. „A logicky by to měl být někdo, kdo je schopen mluvit s oběma stranami. To Orbán nepochybně je,“ uvedlo hnutí.

Putin odmítl příměří na Ukrajině, Trumpovy návrhy prý bere vážně

Válka na Ukrajině

Evropští i čeští politici Orbána za jeho akci vesměs strhali. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) Novinkám sdělil, že Orbán v Moskvě nereprezentuje ani Česko, ani EU a už vůbec ne Ukrajinu.

„Jakýkoli mírový plán prostě musí být projednán s Ukrajinou, přes to nejede vlak. Mír může nastat jednoduše hned, pokud se okupanti stáhnou z Ukrajiny. Do té doby musíme zajistit v našem regionu bezpečí,“ dodal Lipavský.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že o cestě maďarského předsedy vlády do Ruska nevědělo.

Orbána naopak chválil slovenský premiér Robert Fico, který řekl, že kdyby byl zdravý, tak by do Moskvy vyrazil společně s ním.

Být zdravý, jedu s Orbánem do Moskvy. Ficova slova neunikla Rusům ani Ukrajincům

Evropa

Fico: Kdyby mi to zdravotní stav umožňoval, připojil bych se k Orbánově cestě do Moskvy.Video: Reuters

Výběr článků

Načítám