Hlavní obsah

Pět let tam budou jen sedět. Odstrčené ANO v Evropě nezmůže nic, hodnotí politologové

Nebudou mít místopředsedy Evropského parlamentu, neobsadí důležité pozice ve výborech, nestanou se zpravodaji klíčových zákonů, nebudou mít velký vliv. Taková je podle politologů pravděpodobná budoucnost europoslanců frakce Patrioti pro Evropu, v níž sedí i zástupci hnutí ANO. Ostatní frakce chtějí Patrioty izolovat jakožto představitele krajní pravice - a už to pocítila i lídryně ANO Klára Dostálová, kterou v úterý nezvolili místopředsedkyní EP.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Klára Dostálová po oznámení výsledků v evropských volbách

Článek

Na otázku, co mohou dělat izolovaní politici hnutí ANO v Evropském parlamentu, odpověděl politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně stručně: „Mohou tam pět let sedět.“ Ostatní frakce totiž uplatňují takzvaný sanitární kordon, snaží se izolovat krajně pravicové strany a nepustit je do důležitých funkcí.

Pojem sanitární kordon (cordon sanitaire) pochází z medicíny, jednalo se o opatření, které mělo zabránit šíření infekčních nemocí. Ve vnitřní politice začal fungovat v 80. letech v Belgii. „Tam se jednalo o izolaci krajní pravice, konkrétně Vlámského bloku. Jeho pokračovatel, Vlámský zájem, je dnes mimochodem součástí Patriotů,“ uvedl Viktor Daněk z Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Europoslanci si volili místopředsedy, pro Dostálovou místo nezbylo

Zahraniční

„V Evropském parlamentu má sanitární kordon poměrně dlouhou tradici. Při volbě místopředsedů parlamentu se ukázalo, že bude fungovat, a velmi pravděpodobně se uplatní i při obsazování významných funkcí ve výborech,“ řekl Daněk.

Bez výborů nezmůžou skoro nic

Zatímco role místopředsedy parlamentu podle Daňka není zásadní, významné posty ve výborech důležité jsou. „Bez nich se výrazně snižuje šance dostat se k důležité legislativě jako zpravodaj návrhu a být tím, kdo vyjednává kompromis.“

„ANO v parlamentu skoro nic nezmůže. Rozhodli se spojit s krajní pravicí. Věděli, jaká to má rizika, a šli do toho,“ popsal Kopeček. Odchod ANO z liberální frakce Renew podle něj byl logický, protože názory frakce a ANO se dlouhodobě rozcházely. „ANO se nyní ocitlo tam, kam názorově patří více, to se týká i migrace. Ale platí za to cenu,“ doplnil.

Daněk nicméně upozornil na skutečnost, že i sanitární kordon má své limity: „Hlasovací většina nedrží v Evropském parlamentu tak pevně, jako jsme zvyklí u národních parlamentů. U témat typu zpřísňování migrace, která rozdělují pravici a levici, mohou být Patrioti lákavým zdrojem hlasů. Nebudou ovšem těmi, kdo bude kompromis vyjednávat.“

V izolaci mohou u voličů lépe vyvolávat frustraci

Nebýt součástí hlasovací většiny, podle něj může být pro ANO výhodné. Jeho politici budou moci být otevřeně kritičtí. To si myslí i odborník na politickou komunikaci z Masarykovy univerzity v Brně Otto Eibl. „V okamžiku, kdy vytvoří sílu, která není malá, a nikdo se s nimi nebude bavit, mohou voličům doma ukazovat: Podívejte, progresivní strany se nás snaží odstavit. Mohou vyvolat velký pocit frustrace a může to být zarámované tak, že zbytek Evropy pohrdá hlasy milionů voličů,“ popsal Eibl.

Patrioty pro Evropu povede Bardella, místopředsedkyní bude Dostálová. Přidá se i Turek

Evropa

Dostálová už si na přístup ostatních frakcí postěžovala. „Takzvaný sanitární kordon není nic jiného než popření demokratických principů,“ uvedla poté, co nebyla zvolena místopředsedkyní. Demokratické by podle ní bylo, aby měly všechny frakce své zástupce v předních funkcích europarlamentu, Patrioti jsou na počet třetí nejvýznamnější frakcí.

„Nemyslím si, že by to bylo nedemokratické, funkce nejsou nárokové. Poslanci za Patrioty budou mít stejně rovný hlas jako všichni ostatní, není povinností je vtahovat do funkcí,“ řekl Daněk. Vyjádřil se i k tomu, proč součástí sanitárního kordonu není také krajní levice. „Logika je taková, že do kordonu spadají strany, které jsou ostře protiunijní, to pro krajní levici neplatí,“ vysvětlil odborník z institutu Europeum.

Okamurova SPD je v europarlamentu v nové frakci s AfD

Evropa

Výběr článků

Načítám