Hlavní obsah

Znepokojené ANO se radikalizuje kvůli přetlaku v opozici, všímají si experti

Vzestup nových stran a hnutí, které míří na nespokojené voliče, tlačí hnutí ANO k ostřejší rétorice, všímají si politologové Jan Bureš i Otto Eibl. V krajských volbách jim bude chtít vzít voliče koalice Stačilo!, SPD s PRO i Přísaha. Všichni cílí na protivládní voliče a stejně jako ANO staví kampaň na celostátních tématech.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Demonstrace proti vládě, kterou 23. března 2024 zorganizoval Jindřich Rajchl a jeho hnutí PRO na Václavském náměstí.

Článek

Dosud se o voliče, kteří nepatřili do tábora fanoušků vládních stran, přetahovalo ANO jen s SPD. V evropských volbách jim však vyrostla konkurence - Přísaha s Motoristy a koalice Stačilo!, které obdržely po dvou mandátech v europarlamentu.

Koncem září v krajských volbách si strany změří síly znovu, což podle politologů naznačí, kdo má reálnější šance uspět i v nejdůležitějších národních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

„Jsme s velkým náskokem vedoucím politickým subjektem v zemi a jako konkurenta bereme každého, nikoho nepodceňujeme,“ přiznal místopředseda ANO Karel Havlíček. „Volby do krajů bereme jako výrazné vymezení se vůči vládnoucí pětikoalici. Škody, které napáchala, se musí začít napravovat i na krajských úrovních,“ dodal.

S podobným poselstvím se snaží oslovit voliče i koalice Stačilo!, za níž stojí šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná. Stejně jako ANO akcentuje v kampani sociální témata. Tak jako Přísaha či SPD, která se pro krajské volby dohodla na koalici s hnutím PRO a Trikolorou, má však ambici oslovit i ty, kteří ANO nevěří.

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

PoliTalk

Podobnost s dalšími nováčky na politické scéně však Konečná odmítla. „SPD se dala dohromady s Trikolorou a PRO. To je pravicová koalice, my jsme levicová,“ řekla k tomu v polovině léta Novinkám.

Tvrdí, že od podzimu, kdy zkrachovala dohoda mezi KSČM a šéfem PRO Jindřichem Rajchlem na širší koalici do evropských voleb, se vydala každá strana jinou cestou.

„Myslím, že s SPD a Jindřichem Rajchlem si voliče nekrademe. Rajchl chce zůstat v NATO, chce zůstat v Unii. To je jiný level politiky, než děláme my. Naše konkurence je hnutí ANO, určitě sociální demokraté a různá sdružení nezávislých,“ dodala Konečná.

Předseda SPD Tomio Okamura prý na konkurenci nehledí. „Děláme všechno, aby voličů SPD bylo co nejvíc, a neohlížíme se při naší práci ani doleva, ani doprava,“ řekl Novinkám.

Šlachta chce získat „nevoliče“

Předseda Přísahy Robert Šlachta zase necílí jen na dosavadní voliče zmiňovaných stran, ale i na zklamané voliče vládní pětikoalice. „Přísaha vždy uměla získávat voliče ze všech stran, a navíc jsme vždy zvládli oslovit i nevoliče, za což jsem rád a věřím, že to zvládneme i teď před krajskými volbami,“ poznamenal.

Voliči sledují, že přes tvrdou rétoriku se SPD vlastně nic prosadit nepodařilo.

Politologové se shodují, že v táboře odpůrců vlády začíná být těsno. Očekávat lze tedy přesuny voličů od jedné strany ke druhé. Situace je znepokojivá i pro ANO, které už na ni reagovalo ostřejší rétorikou vůči Evropské unii a posunem do nové evropské frakce Patrioti pro Evropu, kde sedí například vedle Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Je vidět, že rétorika hnutí ANO se posunula a víc se radikalizovala ve snaze oslabit Okamuru, Rajchla i Konečnou. Ale ANO má stále okolo třiceti procent, zatímco tyto straničky se pohybují okolo tří až pěti procent. Takže zatím si z nich moc dělat nemusí,“ míní Bureš.

Krajské volby budou hlavně o střetu mezi opozicí a vládou. Opoziční strany se z voleb pokusí udělat referendum o vládě Petra Fialy (ODS) a budou se vymezovat především proti ní. Podle Eibla budou nové strany lovit voliče mezi „nevoliči“ a voliči ANO. „Jakýkoliv úspěch pro ně bude jako živá voda,“ míní.

„Stačilo! pomáhá sociální rétorika. Je to klasická komunistická levice. Může proniknout do zastupitelstev tam, kde je situace sociálně těžká, tedy třeba na severu Čech, na severní Moravě,“ míní Bureš.

„Hnutí PRO a Přísaha jsou spíš protestní hnutí. Přísaze navíc v evropských volbách velmi pomohla strana Motoristé sobě, která zvedla téma proti zákazu spalovacích motorů. Krajské volby už jsou ale o něčem jiném,“ poznamenal politolog.

Voliči už SPD nevěří. Vidí, že nic neprosadí

SPD už na přetlak reagovala spojením s PRO a Trikolorou pro krajské volby. Podle politologů však zdaleka není jasné, zda jí prospěje. „To je opatření v krizi. Strana zřejmě předpokládá, že jí voliči už tolik nevěří. Sledují, že přes tvrdou rétoriku se SPD vlastně nic prosadit nepodařilo,“ míní Eibl.

S tím souhlasí i Bureš. „SPD je teď několik měsíců v defenzivě. Nespokojení voliči jsou také často lidé, kteří chtějí výsledek. Nejen to, že si jejich politici sednou do Parlamentu a pak tam sedí a nic neprosadí. Konkurentkou pro SPD je teď Konečná, která má podobnou rétoriku. Může se stát, že část SPD přejde ke komunistům,“ dodal Bureš.

Vyvolávají strach a v tom je to nechutné, říká politolog o letní kampani SPD

Volby

Výběr článků

Načítám