Hlavní obsah

ANO povládne na Vysočině se SOCDEM a triem SPD, Trikolora, PRO

Vysočina
Aktualizováno

Vysočinu povede v následujících čtyřech letech tříčlenná koalice. Vítězné hnutí ANO se dohodlo na spolupráci se Sociální demokracií (SOCDEM) a volebním uskupením stran SPD, Trikolora a PRO. Dohromady mají v 45členném zastupitelstvu těsnou většinu, tedy 23 hlasů.

Tisková konference nové vysočinské koaliceVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

ANO získalo ve volbách na Vysočině 18 mandátů, SOCDEM tři mandáty a SPD s Trikolorou a PRO jenom dva.

„Domluvili jsme se s koaličními partnery na spolupráci. Na hejtmana budu navržen já, v radě bude sedm členů hnutí ANO a dva radní za Sociální demokracii,“ oznámil odpoledne na tiskové konferenci v Jihlavě lídr hnutí ANO a krajský předseda Martin Kukla.

Třetímu koaličnímu partnerovi, triu SPD, Trikolora a PRO, připadne uvolněný post předsedy výboru zastupitelstva, který se bude zabývat bezpečností a stavbou nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany. Obsadí ho poslanec Radek Koten, volební lídr uskupení.

„Klademe velký důraz na dostavbu jaderného zdroje v Dukovanech a bezpečnost,“ uvedl Kukla.

Lidé na náměstích po nás chtějí slib, že s ODS nikdy, odráží pirátské argumenty Schillerová

Domácí

Už minulou sobotu po sečtení volebních výsledků přitom oznámil, že nechce spoléhat na těsnou většinu a raději by se opíral o více hlasů. „Nemyslíme si, že by 23 hlasů ze 45 nebylo úplně stabilní, je to většina. Chystáme se společně oslovit i další strany o podpoře budoucí koalice z opozice,“ reagoval v pátek Kukla.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Martin Kukla, lídr hnutí ANO a budoucí hejtman

Za hnutí ANO by měli v radě zasednout kromě Kukly také Jiří Pokorný, který je nyní náměstkem jihlavského primátora, podnikatelé Otto Vopěnka a Jiří Horký, obchodní manažer Pavel Řehoř a dva třebíčští místostarostové Miloš Hrůza a Pavel Franěk.

Sociální demokracie vyšle do rady bývalého hejtmana a ortopeda Jiřího Běhounka a současného náměstka hejtmana Vladimíra Novotného. „Jde nám o Vysočinu, hledáme cesty, aby to fungovalo,“ řekl k nové koalici lídr SOCDEM Běhounek, který by měl mít na starosti zdravotnictví. Už tradičně hovořil o „umění možného“, kritické hlasy vůči podobě nové koalice jej prý jako nejstaršího člena zastupitelstva nerozhodí.

K ráznému kroku se Fiala rozhodl i kvůli volebnímu neúspěchu, komentují politologové Bartošův vyhazov

Domácí

Vyjma sociálních demokratů odmítly další vyjednávání s ANO všechny strany současné krajské koalice. „Odmítáme koaliční spolupráci s hnutím ANO, SPD, Trikolorou a PRO a Stačilo!,“ oznámil už v pondělí současný hejtman Vítězslav Schrek, který byl jedničkou kandidátky Společně (ODS, TOP 09 a Starostové pro občany) a získal na Vysočině nejvíc preferenčních hlasů.

Spolupráci v týdnu odmítli i Starostové pro Vysočinu (STAN + SNK-ED) a KDU-ČSL. Dnes ale do hry opět vstoupil Lukáš Vlček, předseda hnutí STAN na Vysočině, když kontaktoval Martina Kuklu s nabídkou k dalšímu vyjednávání.

„Jestli chce ANO vládnout s extremisty, tak je to samozřejmě jejich politická zodpovědnost v situaci, kdy se tady mohly ještě utvořit jiné formáty (koalice),“ citovala ČTK Vlčka v reakci na oznámenou koaliční dohodu.

„Pan Vlček se ozval na poslední chvíli, to není korektní. Koaliční dohoda je v tuto chvíli podepsaná a je neměnná,“ reagoval Kukla na tiskové konferenci.

Diskutovat se bude ještě o kumulaci uvolněných funkcí, lídři nově uzavřené koalice v působení na více postech zároveň problém nevidí. Kukla i Koten jsou poslanci, Franěk, Hrůza i Pokorný na radnicích.

Ohrozili jsme peníze velkých kluků z ODS, řekl Bartoš o svém konci a omluvil se

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám