Hlavní obsah

ANO po výprasku v europarlamentu: Bylo to nedemokratické, naše hlasy se ale ještě budou hodit

Za nedemokratické označuje europoslankyně Klára Dostálová (ANO) úterní hlasování v europarlamentu (EP), které v praxi ukázalo izolaci její frakce Patrioti pro Evropu. Dostálová marně usilovala o post místopředsedkyně EP. Odchod z hlavního politického proudu přesto europoslankyně považuje za správný. Místopředseda ANO Karel Havlíček je přesvědčený, že vliv frakce ještě poroste.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tisková konference hnutí ANO po oznámení výsledků eurovoleb

Článek

„Nepokrytě se chovají nedemokraticky,“ kritizovala Dostálová většinu v europarlamentu, která se rozhodla neumožnit krajní pravici získat v EP jakoukoliv vysokou pozici. Většina se vytvořila z evropských lidovců, evropských socialistů a evropských liberálů.

„Těžko totiž můžete vymazat třetí nejsilnější frakci,“ poznamenala Dostálová s tím, že se podle ní média a veřejnost málo zajímají o to, že tak velká skupina voličů nemá žádné zastoupení ve vrcholných funkcích EP.

Dostálová jako kandidátka nové frakce Patrioti pro Evropu neprošla na post místopředsedkyně. Po minulých volbách přitom ANO místopředsedkyni mělo, když uspěla lídryně jeho kandidátky Dita Charanzová v barvách evropských liberálů Renew. Tehdy ale bylo Babišovo hnutí součástí většiny, nyní – byť jsou Patrioti třetí největší frakcí – zůstalo v opozici.

Europoslanci si volili místopředsedy, pro Dostálovou místo nezbylo

Zahraniční

„Bylo to jednoznačně správné rozhodnutí, nechci a nikdy nebudu podvádět voliče kvůli nějakým funkcím, ty nejsou důležité,“ komentovala úterní neúspěch Klára Dostálová.

„To důležité se odehrává ve výborech, tam nás v konkrétní práci nemůže zastavit nikdo,“ určila další cíl hnutí ANO v europarlamentu.

Obdobně reagovala i místopředsedkyně hnutí a šéfka poslaneckého klubu v české Sněmovně Alena Schillerová. „Mnohem důležitější než funkce místopředsedy je prosazovat program, který jsme lidem slibovali ve volbách. A to se odehrává ve výborech, kde naše zástupce nikdo umlčet nemůže,“ uvedla.

A pokud budou návrhy odmítány jen proto, ze je předkládá někdo z frakce Patriotů, ačkoliv by šlo o dobré návrhy, pak pomáhej EU pánbůh
místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Podle ní byl odchod od liberálů pochopitelné rozhodnutí, protože nemělo smysl zůstávat ve frakci, která prosazuje zcela rozdílnou politiku.

Že je lepší být v opozici než ve frakci s někým, s kým se míjí programem, tvrdí i druhý muž hnutí ANO Karel Havlíček. I on zdůrazňuje, že nechce vyměnit názor za funkce, i on zdůrazňuje, že evropská vládní většina izolací Patriotů obchází třetí největší politickou sílu v Evropě.

„Jsou tam mimo jiné vítězové voleb z Francie, Rakouska, Nizozemska, Česka, což je nemalý vliv a jsem přesvědčen, že poroste,“ uvedl pro Novinky a Právo.

Na otázku, jak nyní chce hnutí ANO prosazovat své předvolební sliby, jako změny v Green Dealu nebo migračním paktu, uvedl, že pokud budou odmítány návrhy hnutí ANO jen proto, že patří k Patriotům, tak „pomáhej EU pánbůh“.

Havlíček také očekává, že v praxi nastanou situace, kdy hlasy hnutí ANO budou třeba. „Evropský parlament nehlasoval nikdy jen podle not koalice,“ dodal.

Pět let tam budou jen sedět. Odstrčené ANO v Evropě nezmůže nic, hodnotí politologové

Domácí

Šest europoslanců hnutí ANO zcela mlčí

Vyjma Kláry Dostálové ostatní europoslankyně a europoslanci za hnutí ANO situaci v europarlementu nekomentují. Na zaslané dotazy Novinek a Práva nereagoval ani předseda hnutí Andrej Babiš.

Hybnou silou Patriotů pro Evropu je zejména maďarský premiér Viktor Orbán, který byl v minulém volebním období vyloučen z lidovců a jeho europoslanci pak byli jako nezařazení v Evropském parlamentu marginální silou. Maďarský vliv z tohoto pohledu tedy jistě posílil. Naopak Andrej Babiš odchodem od liberálů o část reálného vlivu nejspíš přišel.

Bžoch: Jak začne frakce Patrioti adorovat Rusko, tak v ní nebudu

Domácí

Výběr článků

Načítám