Hlavní obsah

ANO mívá v druhém kole senátních voleb problém, vládní turbulence mu ale mohou pomoci

Kandidáti hnutí ANO do Senátu se probojovali do druhého kola voleb v 19 obvodech, stát proti nim budou většinou nominanti vládních stran. Dosud mívalo ANO v senátních volbách problém s dvoukolovými volbami, protože se proti nim voliči ostatních stran „spikli“. Zafunguje to tak i letos, když vláda čelí turbulencím kvůli odcházejícím Pirátům?

Foto: Petr Horník, Novinky

Krajské a senátní volby 2024. Na snímku vysypávání urny s hlasovacími lístky do Senátu v ZŠ Kladská na Praze 2

Článek

„Hnutí ANO mívalo vždy problém voliče z prvního kola senátních voleb dostat i do druhého kola senátních voleb. Těžko říci, zda vládní krizi teď ANO využije k mobilizaci voličů. Tipl bych si, že to velký efekt mít nemusí. Ale je možné i to, že budou voliči vlády z té krize s Piráty otrávení a k volbám nepřijdou,“ řekl Novinkám Mlejnek.

Podle něj se teď situace velmi těžko odhaduje. Obecně platí, že do druhého kola senátních voleb přichází ještě méně voličů než do prvního kola. To byla účast v republice asi 30,5 procenta voličů, v regionech postižených povodněmi ještě nižší.

Pro srovnání, v roce 2022 byla účast voličů v prvním kole 42,7 procenta voličů, ve druhém kole pak jen 19,4 procenta.

Druhé kolo senátních voleb PŘEHLEDNĚ: Termín, obvody a kandidáti

Volby do Senátu

„Do druhého kola senátních voleb chodí obvykle jenom lidé, kteří chodí volit za každého počasí, protože to pokládají za svou občanskou povinnost. A to bývají voliči vládních stran,“ poznamenal Mlejnek.

Právě poslední volby z roku 2022 mu dávají za pravdu. Do druhého kola se tehdy probojovalo 18 kandidátů za ANO, mandát z toho získali jen dva.

Politolog Ladislav Mrklas souhlasí. „Může se stát, že část voličů situace ve vládě odradí. Ale nemusí se to projevit jen u vládních voličů, ale i u opozičních. Že uvidí, že se vláda rozkládá sama a že už chodit k volbám nemusejí,“ poznamenal.

„ANO bude mít ve druhém kole senátních voleb obrovský problém. Dvoukolové volby jsou pro strany takového typu vždy složitá záležitost. Považoval bych zopakování výsledku z prvního kola pro ANO za obrovský zázrak. Naopak vládní strany mívají voliče disciplinovanější,“ řekl Novinkám.

Souboje jsou často vyrovnané

Skoro v polovině krajů se střetne kandidát ANO s kandidátem ODS. Dojde k tomu v Benešově, Budějovicích, Domažlicích, Chrudimi, Litoměřicích, v Náchodě, na Praze 8, ve Svitavách a Teplicích. Jinde jde ANO proti STAN, v Břeclavi proti Přísaze, v Prostějově proti SPD a v Chomutově proti SOCDEM.

Mrklas soudí, že některým voličům ODS může imponovat, že se strana zbavila levicových Pirátů ve vládě. Takové to naopak může motivovat jít ODS aktivně podpořit ve druhém kole senátních voleb.

„Ale nakonec to ani žádný dopad mít nemusí. Volby jsou velmi decentralizované. Často v nich kandidují tamní starostové, promítají se do voleb různé pohnutky,“ poznamenal Mrklas.

Nejvyrovnanější souboj se dle výsledku z prvního kola odehraje v Břeclavi, kde se poslanec ANO Miloslav Janulík (22,5 procenta voličů) utká s šéfem Přísahy Robertem Šlachtou (24,7 procenta). Podobnou startovací pozici mají i kandidáti v Chrudimi, Jan Tecl za ODS s 31 procenty a Vladimír Slávka za ANO s 29,5 procenta.

Velmi zajímavý bude souboj i v Šumperku, kde obhajuje mandát senátora šéf klubu ANO Miroslav Adámek s více než 48 procenty proti nezávislému politologovi Stanislavu Balíkovi s více než 44 procenty.

Těžký úkol pro ANO: Přesvědčit voliče, aby ještě jednou přišli

Volby do Senátu
Související témata:
Vládní krize

Výběr článků

Načítám