Hlavní obsah

ANO mění v EU frakci, ale o evropskou politiku mu nejde, míní odborníci

ANO mění v Evropské unii frakci kvůli domácímu publiku, ne kvůli zahraniční politice, shodují se ředitel Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál s ředitelem STEM Martinem Buchtíkem. Části voličů sice nemusí vyhovovat protiunijní rétorika například budoucího partnera ANO, maďarského premiéra Viktora Orbána, od hnutí však nemají kam odejít.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Klára Dostálová a Andrej Babiš

Článek

„Andrej Babiš to dělá kvůli domácí politice, ne kvůli zahraniční. Myslím, že voliči volili ANO kvůli Babišovi, ne kvůli tomu, jestli sedí v liberální frakci Renew nebo jinde,“ řekl Novinkám a Právu Dostál.

Předpokládá, že odchod ANO z frakce Renew Europe do nové frakce, která má podle informací médií vznikat na půdorysu hnutí ANO, strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, polské strany Právo a spravedlnost, slovenského Směru Roberta Fica, případně i francouzské strany Národníh sdružení Marine Le Penové, se fanoušků Andreje Babiše nijak zvlášť nedotkne.

Změna podle něj nezpůsobí ani rozpad skupiny europoslanců ANO. Po zkušenosti, když hnutí v minulých letech opustili europoslanci Pavel Telička, Petr Ježek, Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Radka Maxová, vsadilo hnutí na loajálnější kandidáty.

ANO opustí frakci Renew v europarlamentu

Domácí

Ti přitom podle informací Novinek a Práva o změně frakce nerozhodovali, tah domluvil sám předseda Andrej Babiš.

ANO se bude radikalizovat

Dostál přitom předpokládá, že odchod ANO do jiné frakce je předzvěstí přitvrzení v politice. „Čím víc se budou lidé z ANO setkávat s politiky, jako je Orbán a Fico, a méně s ostatními, tím víc se budou radikalizovat,“ míní.

Jak na to však zareagují voliči? „ANO je tak zvaná catch-all party. Pro voliče ANO není postoj k Evropské unii hlavním důvodem, proč ho volí,“ poznamenal Buchtík.

Voliči ANO podle Buchtíka mohou mít k Ficovi i Orbánovi výhrady, nejsou však tak striktně proti nim postaveni, jako například voliči TOP 09. Části domácího publika to naopak může imponovat, ANO by se tak mohlo podařit oslovit i voliče SPD.

„ANO hlásá, že chce hrát v Evropě silnou roli. To, že říká, že zakládá frakci a je vůdčí prvek, tím voličům imponuje,“ poznamenal Buchtík.

Reálně to však zásadní změnu zahraničního kurzu hnutí podle ředitele STEM znamenat nebude. „Andrej Babiš nebude říkat, že bude vystupovat z EU. Neříká to ani Robert Fico, ani Viktor Orbán. Naopak. Oni tvrdí, že budou EU měnit a hrát silnou roli,“ zdůraznil.

Tah se však může negativně dotknout SPD. Pokud by totiž do vznikající frakce k ANO vstoupilo i francouzské Národní sdružení Marine Le Penové, může se rozpadnout dosavadní frakce, kde sedí europoslanec za SPD Ivan David.

Podmínkou vytvoření nové frakce v EP je minimální počet 23 poslanců ze sedmi různých členských zemí. ANO má sedm mandátů, Fidesz 11 a slovenský Směr pět.

V nové frakci bude ANO podle Babiše moci víc prosazovat svůj program. „Náš program je suverenita a bezpečnost, bojovat proti nelegální migraci a změnit Green Deal,“ uvedl.

Babiš, Orbán a Fico plánují založení vlastní frakce v EP

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám