Hlavní obsah

Alergikům jde o život. Tolik vos záchranáři ani hasiči nepamatují

České Budějovice

Záchranáři i hasiči vyjíždějí ke stovkám případů kvůli včelám, vosám i sršňům. Především vosí bodnutí způsobuje těžké alergické reakce a několika pacientům už šlo o život. Vosy i sršni neobyčejně prosperují, mají mnoho silných hnízd kvůli teplému jaru a útočí dříve než v předešlých letech.

Foto: HZS JK

Hasiči likvidují hnízda na půdách domů.

Článek

„Takový počet výjezdů kvůli alergickým reakcím na vosí bodnutí nepamatuji. Jen u nás na jihu Čech už máme přes sto zásahů, ale je to celorepubliková záležitost,“ sdělil Novinkám ředitel jihočeských zdravotnických záchranářů Marek Slabý, který slouží u záchranky už od roku 1990.

Zmínil, že alergické reakce jsou i velmi silné a v některých případech jde i o život. A to i tam, kde by to nikdo úplně nečekal. „Zasahovali jsme například u asi 60letého včelaře, který měl za sebou mnoho a mnoho včelích bodnutí. Nyní ho bodla vosa a reakce byla opravdu silná. Šlo mu o život,“ popisoval Slabý.

Konstatoval, že při silných alergických reakcích může dojít i k totálnímu hroucení krevního oběhu. „Zmíněného včelaře jsme museli resuscitovat a opravdu dlouhou dobu jsme mu podávali vazoaktivní látky,“ podotkl ředitel záchranky.

Seniora na Bruntálsku pobodalo dvacet vos. Skončil na urgentním příjmu

Krimi

Záchranáři k bodnutím od hmyzu vyjíždějí sice každý rok, ale tentokrát začali daleko dříve.

„Normálně zaznamenáváme tyto závažnější případy až od poloviny srpna, nyní jezdíme už od května,“ doplnil Slabý.

Foto: HZS JK

Jihočeští hasiči likvidují nebezpečná hnízda.

Kvůli alergickým reakcím na bodnutí včelou nebo vosou zasahovali v minulých dnech i horští záchranáři. U dvou případů v Krkonoších se jim podařilo alergickou reakci díky včasné medikaci poměrně rychle zpomalit.

„Beskydský případ byl daleko obtížněji řešitelný, protože léky proti alergii podali muži kolemjdoucí turisté až ve chvíli, kdy alergická reakce byla již silně rozvinuta,“ konstatoval mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Upozornil, že horští záchranáři ze stanic Frýdlant nad Ostravicí s kolegou z Grůně okamžitě vyrazili na místo, vyšetřili pacientův stav a připravili ho na transport a na přilehlé louce zajistili místo pro přistání vrtulníku letecké záchranné služby.

Anketa

Pozorujete letos zvýšený výskyt vos nebo sršňů?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9731 čtenářů.

Opravdu velký nárůst zásahů i hnízd bodavého hmyzu pak zaznamenali i jihočeští hasiči. „Čísla mluví jasně. Letos jsme od 1. června do dnešního dne zasahovali v Jihočeském kraji u 599 těchto událostí, vloni to bylo v tomto měsíci necelých 150 výjezdů. Denně tedy vyjíždíme k nebezpečnému hmyzu přibližně jedenáctkrát,“ upozornila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Vosám přálo teplé jaro. Začaly útočit dříve

Václav Krištůfek z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Novinkám řekl, že vosí hnízda jsou v letošním roce neobyčejně silná a početná.

„Může za to teplé jaro, když zimu vždy přežijí jen matky královny. Těm se díky teplu dařilo opravdu dobře a mohly začít už dříve než v minulých letech budovat svá hnízda,“ vysvětloval Krištůfek.

Zrovna tak začalo i dříve období, kdy jsou vosy agresivnější. „Právě nyní už odchovávají v řadě případů matky, což se běžně stávalo spíše až ke konci srpna nebo na začátku září,“ podotkl odborník.

Auto na Sokolovsku havarovalo do vosího hnízda, pomoc záchranářů byla složitá

Krimi

Podle něj mají vosy i nebezpečnější mix alergenů, protože na rozdíl od včel hodují například na odpadcích u popelnic. „S tím, jak dozrává ovoce, budou se vosy i sršni slétávat například i na sladké odrůdy jablek, které se dříve tolik nepěstovaly,“ míní Krištůfek.

Situace by se měla uklidnit v září a v říjnu, jako každý rok. „To umírají dělnice a trubci, matky se připravují k zimnímu spánku,“ upřesnil odborník.

Lidé by měli být u vosích a sršních hnízd opatrní. „Hnízda sršňů nebo vos mají takzvané strážce a reagují třeba i na dupání. Zásadní je tedy nedělat v blízkosti hluk a také rychlé pohyby. Dobré je sklonit hlavu a rychle odejít. V žádném případě nemáchat rukama,“ doplnil Krištůfek s tím, že vosy v úlu mohou reagovat například i na zvuk sekačky a kosy. Bodavý hmyz láká například i lidský pot.

Lidé by se měli kvůli odstraňování hnízd obracet na odborníky, například na hasiče, kteří přijíždějí tam, kde je to nebezpečné, nebo k veřejným budovám. Pomohou také deratizační firmy nebo včelaři.

Kvůli vosám si muž na Pardubicku málem zapálil dům za 15 milionů

Krimi

Když vás bodne vosa nebo včela

Při bodnutí včelou je důležité místo vpichu prohlédnout, zda v něm není žihadlo. Pokud ano, vyjměte jej dezinfikovanou pinzetou. U bodnutí vosou i včelou je dobré místo vpichu omýt a chladit ledem nebo ledovou vodou. Pokud máte doma antihistaminika a postižený může polykat, podejte mu je.

V případě, že se u něho objeví alergické reakce, jako dechové potíže, vyrážka a velké otoky, je nutné vyhledat lékaře. U závažných komplikací, pak volejte záchrannou službu na lince 155.

Související témata:

Výběr článků

Načítám