Hlavní obsah

„Alenka mě pověřila obstruovat.“ Babiš si ve Sněmovně zabral řečnický pultík

Středeční mimořádnou schůzi Sněmovny, která by se měla věnovat důchodové reformě a koncesionářským poplatkům, opět poznamenají opoziční obstrukce. Přiznal to Andrej Babiš (ANO), který coby první z řečníků s přednostním právem oznámil, že jej obstruováním jednání „pověřila“ šéfka poslaneckého klubu strany Alena Schillerová.

Andrej Babiš ve Sněmovně: Alenka mě pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouhoVideo: psp.cz

Článek

„Hlásím, že Alenka mě pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouho,“ oznámil bavící se Babiš s odkazem na Schillerovou, která je spolu s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem a zástupci SPD rovněž přihlášena k vystoupení s přednostním právem.

Následně se v projevu, který si prý přečetl „ráno na poslední chvíli“, vymezil proti důchodové reformě z dílny ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), jejíž druhé čtení by měla Sněmovna projednat. Babiš paradoxně nehovořil k poslancům, ale pojal své vystoupení jako proslov pro voliče a adoraci hnutí ANO a jeho stínové vlády.

Babiš na jednu stranu opakuje, že se o reformu nejedná, a tvrdí, že svými obstrukcemi chce „okrádání důchodců“ zabránit, byť se opatření má týkat primárně lidí, kteří do penze půjdou v dalších letech.

Důchodový systém je nespravedlivý, míní Češi, na reformě se ale neshodnou

Domácí

Podle Babiše chce vláda „trestat důchodce“, neboť většina z nich podle něj volí hnutí ANO. Jelikož druhým bodem mimořádné schůze je valorizace koncesionářských poplatků, mají být podle Babišova tvrzení důchodci okradeni, a ještě mají platit vyšší poplatky. Ty se ostatně podle „jeho zdrojů“ mají zvýšit proto, aby veřejnoprávní média pomohla znovu zvolit stávající vládní garnituru.

„To jsou vaše veřejnoprávní média,“ soptil Babiš, který tradičně neopomněl kritizovat výdaje na obranu či pomoc napadené Ukrajině, namísto přidávání peněz důchodcům.

Koalice s podobným scénářem zjevně počítala, neboť ještě než začal předseda ANO po desítky minut okupovat řečnický pultík, nechal šéf poslanců ODS Marek Benda vládní většinu ve Sněmovně odhlasovat, že jednání a hlasování může probíhat i po 21. hodině.

Budu krvácet na barikádě, chystá Babiš obstrukce kvůli zvýšení poplatků

Domácí

Výběr článků

Načítám