Hlavní obsah

Aktivista Němec: Chováme se vůči Rusku schizofrenně

Podporovat Ukrajinu a přitom udržovat s Ruskem diplomatické vztahy, je schizofrenní, míní filozof Václav Němec z aktivistické skupiny Kaputin. Česko by se mělo podle něj chovat k Rusku jako k teroristické zemi.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference k trestnímu stíhání aktivistů ze skupiny Kaputin za namalování ukrajinské vlajky v bytovém komplexu ruského velvyslanectví. Na snímku Václav Němec

Článek

Vadí vám, že Rusko v Praze vlastní nebo bezplatně využívá velké množství majetku, jedná se podle vás až o 112 tisíc metrů čtverečních pozemků. Měl by být majetek zabaven?

Líbí se nám návrh, který jako poslanec předložil Ondřej Kolář (TOP 09). Stát by měl mít možnost zmrazit majetky jinému státu, který vyvíjí vůči naší zemi nepřátelskou činnost. To se zatím neřeší. Chováme se schizofrenně, podporujeme Ukrajinu, ale k agresorovi přistupujeme, jako by to byl běžný stát, a udržujeme s ním diplomatické vztahy.

Islámskému státu přece také nepronajímáme nemovitosti a pozemky. Jestli náš parlament označí Rusko za teroristický stát, tak by se pak naše země měla podle toho chovat. Je to věc naší bezpečnosti.

Diplomatické vztahy jsou v útlumu, ale v současnosti se řeší návrat českého velvyslance do Moskvy. S tím také nesouhlasíte?

Myslím, že situace tu není taková, abychom měli normální diplomatické styky. Pokud nějaká země na vašem území připravuje a páchá teroristické útoky (např. Vrbětice – pozn. red.), tak co pak můžeme mít za diplomatické vztahy? Ve středu v ruském propagandistickém pořadu hovořili o bombardování Prahy…

Chápu, že ministerstvo zahraničí hájí zájmy českých lidí v Rusku a chce, aby tam velvyslanec byl, ale já osobně si myslím, že nepřátelství Rusů vůči nám vystoupalo natolik, že tu prostor na diplomacii není.

A až válka skončí?

Z dlouhodobé perspektivy bychom měli mít zájem na urovnání vztahů. Zvlášť, kdyby se změnil režim. Nyní ruský stát ovládla zločinecká struktura. Měli bychom se podle toho chovat.

S trestním stíháním za namalování ukrajinské vlajky v areálu ruských domů nesouhlasíte. Teoreticky vám hrozí až tři roky vězení. Co bude dál? Jste připraveni zaplatit alespoň škodu, kterou policie vyčíslila na 45 tisíc a Rusové na 103 tisíc korun?

Podali jsme proti usnesení policie stížnost. Nesouhlasíme s klasifikací toho činu jako trestného. Považujeme to za nepřiměřené. Myslíme si, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu, nebyla splněna jeho základní podmínka, a to je společenská škodlivost. Připadá nám, že policie případ vůbec neposuzovala v kontextu.

Co vám podle vašeho právníka reálně hrozí? Asi se nebojíte, že byste šli skutečně za malování vlajky do vězení.

Pro mě je česká justice a policie natolik nevyzpytatelná, že to nevím a neví to ani právník. Budeme s policií spolupracovat, jsme předvolaní na výslechy. Uvidíme, jak se k tomu postaví státní zástupce, jestli to dá k soudu. Pokud ano, budeme se muset obhájit před soudem. Nejsme žádní vandalové, žádní uličníci, kteří by chtěli znehodnotit něčí majetek.

Chtěli jsme upozornit na skutečnosti závažného charakteru, které by měla řešit i česká vláda.

Jste ochotni zaplatit škodu?

Rozporujeme i výši škody. Necháme si k tomu vyhotovit nezávislý posudek. Pokud dojdeme k nějakým objektivním nákladům, tak jsme připraveni to uhradit. Obracejí se na nás lidé a nabízejí se, že nám na to přispějí.

Rusové v Praze bezplatně užívají 112 tisíc metrů čtverečních pozemků, upozorňují stíhaní aktivisté

Domácí
Související témata:
Kaputin

Související články

Výběr článků

Načítám