Hlavní obsah

Agentura ČTK ustoupila od označování Hamásu za „teroristické hnutí“

Veřejnoprávní Česká tisková kancelář (ČTK) ustoupila od svých lednových plánů označovat palestinský Hamás za „teroristické hnutí“. Tehdy šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková rozhodla, že v souladu s většinovou praxí českých médií změní agentura svůj dosavadní přístup týkající se označování Hamásu. V současnosti však agentura stále v drtivé většině označuje hnutí vládnoucí v Pásmu Gazy, které vloni v říjnu rozpoutalo největší protižidovský pogrom od holokaustu, jako „radikální“.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Zeď s fotografiemi rukojmí držených Hamásem

Článek

Matesová přitom v lednu připustila, že používání označení „radikální hnutí“ ve spojení s Hamásem je v českém mediálním prostoru „téměř výjimečné“, a dodala, že redakce netrvá na striktně neutrálním přístupu.

„Pokud nepoužijeme sami přívlastek teroristický, je ve zpravodajství zapotřebí tak jako dosud připomínat, že Hamás za teroristickou organizaci označují EU a USA. Brutální útok Hamásu na Izrael ze 7. října 2023 ČTK popisuje jako teroristický útok,“ uvedla tehdy šéfredaktorka.

Jenže situace je v posledních týdnech v původních kolejích, jak zjistily Novinky na základě rešerší článků vydaných veřejnoprávní agenturou. ČTK nyní používá v drtivé většině případů u Hamásu označení „palestinské hnutí“ nebo případně „radikální palestinské hnutí“ či jen „hnutí“. Agentura tak Hamás označuje stejně jako krajně levicový Alarm nebo Voxpot.

K označování Hamásu za „teroristickou organizaci“ přitom vyzvala agenturu už loni 11. prosince ve svém jednomyslném usnesení její vlastní rada. Reagovala tehdy na stížnost bývalé radní a exministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Té vadilo, že ČTK neoznačuje Hamás jako teroristické hnutí, nýbrž jako radikály, což pak následně přebírají i další média. Rada však nemá žádnou zákonnou pravomoc určovat agentuře, co má a co naopak nesmí psát.

Ze všech několika desítek textů z tohoto týdne, kde je Hamás ve zpravodajství ČTK zmíněn, u něj agentura napsala „teroristické hnutí“ pouze ve dvou. První článek je z 24. června a jde v něm o chystaná jednání unijních ministrů zahraničí v Bruselu, další z 25. června se týká zvyšujícího se antisemitismu v Německu.

O den dříve pak toto označení ČTK použila ještě v textu o jednáních ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a jejího argentinského protějšku. Tam ale označilo za „teroristické hnutí Hamás“ české ministerstvo ve svém vyjádření, které agentura citovala.

Jako teroristický ČTK uvádí striktně jen samotný útok Hamásu na Izrael z loňského 7. října, který rozpoutal následnou válku. Členové Hamásu a jeho sympatizanti při něm povraždili téměř 1200 lidí a dalších více než 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

ČTK mění přístup. Hamás bude označovat jako teroristickou organizaci

Domácí

Mluvčí agentury Martina Vašíčková v těchto dnech v reakci na zjištění Novinek nejprve zopakovala vyjádření šéfredaktorky Matesové z letošního ledna. V něm upozornila, že dosavadní přístup ČTK k této problematice vycházel z konsensu v redakční praxi mnoha renomovaných světových zpravodajských agentur, jako jsou AP, Reuters či AFP.

Česko má jasno: Hamás jsou teroristé

Česká republika přitom v souvislosti s Hamásem zastává jasné oficiální stanovisko, že je to teroristická organizace. „Česko jakožto členský stát EU přijímá designaci teroristických skupin od EU. Podle EU je Hamás teroristickou organizací, a tudíž podle Česka také. Hamás takto označujeme v mediálních výstupech ministra i při jednáních,“ přiblížil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

„ČTK ve svém zpravodajství nikdy nezastírala, že je Hamás považován za teroristickou organizaci,“ konstatovala v lednu Matesová a totéž zopakovala i teď. „Máme to pořád stejně. Nikdy jsme neřekli, že budeme důsledně při každém výskytu psát Hamás jako teroristický. V lednu jsme dospěli k závěru, že se tomu nebudeme vyhýbat, ale ani to nebudeme důsledně vyžadovat,“ řekla Novinkám. Navzdory jejím slovům ale z publikovaných článků vyplývá, že se tomu veřejnoprávní agentura spíše vyhýbá.

Podle rozsáhlé rešerše, kterou si ČTK udělala, většina českých médií u názvu Hamás přívlastek teroristický v menší či větší míře používá, nikoli však podle mluvčí důsledně - tedy při každém výskytu výrazu Hamás ve zpravodajství.

„Požadavek na důsledné označování Hamásu jako ‚teroristické organizace‘ ve zpravodajství s odkazem na nepřiléhavé rozhodnutí Soudního dvora EU pokládá ČTK z právního hlediska za neopodstatněný. Toto rozhodnutí se nezabývá tím, jak mají média členských zemí EU hnutí Hamás sama nazývat, natož zda a do jaké míry tak mají činit důsledně,“ podotkla už v lednu mluvčí Vašíčková.

Nyní doplnila, že na svém přístupu zmíněném už před půl rokem ČTK nic nezměnila. „Z (tehdejšího) vyjádření ČTK vyplývá, že se ČTK tomuto označení nebude vyhýbat, ani jej nebude vyžadovat při každém výskytu. ČTK trvá na tom, že ve svém zpravodajství vyváženě popisuje postoje a činy obou stran konfliktu,“ dodala Vašíčková.

ČTK se rozhoduje, zda začne označovat Hamás za teroristickou organizaci

Domácí

Výběr článků

Načítám