Hlavní obsah

Aby pečovatelé vyžili, musejí darovat krevní plazmu. Odboráři hrozí protesty

Z plánovaného zářijového zvýšení platů zaměstnanců státu a veřejných služeb byla vynechána velká část z nich, například pečovatelé. Těch podle odborářů chybí v sociálních službách stále více, nyní už přes tři tisíce. Aby z nízkých platů vyžili, musí pracovat i po nocích nebo darovat krevní plazmu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přidat se podle návrhu nemá lidem, kteří klienty krmí, přebalují, zajišťují jim základní životní standard,“ uvedla Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Návrh podle ní počítá s růstem platů o sedm nebo deset procent, týkat se má například zaměstnanců v jídelnách nebo úklidu, nikoliv však přímo pečovatelů.

Romana Stafenová z domova pro osoby se zdravotním postižením na Mladoboleslavsku popsala své zkušenosti: „Loni u nás ukončilo pracovní poměr pět zaměstnanců naráz. Byl velký problém je nahradit, máme blízko firmu Škoda a lidé od nás často odcházejí. Je otázkou, jak dlouho nám noví zaměstnanci vydrží.“

Zmínila případ své kolegyně ze sociálních služeb. „Aby si přilepšila, musí darovat krevní plazmu, ale poté je vždy unavená. Není to ojedinělý případ,“ uvedla.

Za nelegální poplatky u lékařů budou padat pokuty

Domácí

23 tisíc po osmnácti letech praxe

Odboráři proto požadují desetiprocentní nárůst platů také pro pečovatele. Pro představu uvedli odboráři skutečný případ zaměstnance v sociálních službách, který má po osmnácti letech praxe plat 23 tisíc korun čistého. Požadavky na něj přitom jsou: nepřetržitý provoz, soboty, neděle, svátky.

Zaměstnanci proto ve velkém odcházejí buď za lepším, nebo do důchodu, pokud mají tu možnost. Podle místopředsedkyně zmíněné odborové organizace Jany Hnykové chybí v sociálních službách stále více lidí. „V roce 2020 to bylo tisíc lidí, loni už chybělo tři tisíce zaměstnanců, letos je toto číslo zase vyšší. Některé služby už se musí omezit,“ popsala Hnyková.

Žitníková označila přístup vlády za laxní, termín jednání je prý stanoven až po prázdninách. Pokud politici nepřistoupí na odborářské požadavky, tedy desetiprocentní navýšení pro všechny zaměstnance ve veřejných službách a státní správě, jsou odboráři připraveni k protestům.

Hrozí protestní akce

„Pokud se s vládou nedohodneme, budeme na podzim organizovat protestní akce,“ sdělila Žitníková. Podle ní je možností také mimořádné dofinancování sociálních služeb.

Pozor na lovce pacientů na dovolené. Falešní doktoři nepomůžou a účtují si horentní sumy

Finance

Odboráři své požadavky sdělili také na červencové tiskové konferenci v Praze, která začala symbolicky pět minut po dvanácté. Platy v sociálních službách označili řečníci za katastrofální. „Poskytujeme sociální služby, ale dostáváme asociální platy,“ znělo jedno z hesel, které si pořadatelé dali před sebe.

České platy srovnali se zahraničím. „Když se podívám na pečovatelky v Německu, mají ubytování zdarma a 65 až 80 tisíc korun,“ popsala Hnyková. Za stejnou práci nabízejí české inzeráty momentálně 29 až 35 tisíc.

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL) už dříve k návrhu na zvýšení platů prohlásil: „Platí, že zvýšení chceme provést již od prvního září letošního roku. Odmítl jsem zvýšit platy plošně všem stejně, protože je třeba opravdu vnímat, že jsou skupiny zaměstnanců ve veřejné sféře, na které pokles reálných platů dopadl různě.“

Návrh na zvýšení platů se nicméně ještě může změnit, nyní jde do připomínkového řízení, své podněty mohou poskytnout i odbory.

Jak porostou platy státních zaměstnanců: Jurečka předložil dvě varianty

Ekonomika

Výběr článků

Načítám