Hlavní obsah

Absurdity na mapě Česka. Šest obcí má své enklávy

Diskuse o vysokém počtu obcí v České republice přinášejí do veřejného prostoru i přetrvávající absurdity ve správním členění. Jen málokdo tuší, že v ČR existuje šest obcí, které jsou enklávou jiné obce či města.

Foto: Mapy.cz

Pardubice a jejich enkláva Spojil

Článek

Obec Mačkov se navzdory svému slovensky znějícímu jménu nenachází na východě republiky, nýbrž na jihu Čech, konkrétně na Strakonicku. Žijí v ní necelé tři stovky obyvatel a kromě železniční zastávky a kaple na návsi je pozoruhodná zejména tím, že je to enkláva Blatné. To v reálu neznamená nic jiného, než že kamkoliv se z Mačkova vydáte, vždy budou vaše kroky směřovat přes území Blatné.

Mačkov je jednou z obcí, které jsou enklávami, což znamená, že jsou zcela obklopeny územím jiné obce. Pokud si na počítačové mapě vyhledáte Pardubice, zjistíte, že i tato krajská metropole má svou enklávu. Je jí obec Spojil, v níž žije kolem pěti stovek obyvatel.

Pardubice přitom nejsou jediným krajským městem s enklávou. Libereckou enklávou je Stráž nad Nisou. Ta přitom v minulosti bývala jedním z libereckých obvodů a samostatnost znovu nabyla až v roce 1990.

Ač by se to podle dosavadního výčtu mohlo zdát, enklávy nejsou doménou pouze obcí v Čechách, ale i na Moravě. Velké Opatovice na Blanensku mají uvnitř svého katastru Malou Roudku, obec s dvěma stovkami obyvatel.

Kněžice na Vysočině ležící zhruba na půl cesty mezi Jihlavou a Třebíčí zase obklopují obec Hrutov. Tato enkláva v minulosti spadala pod obec Brodce. Ty jsou dnes součástí Kněžic.

Svou enklávu má i město Pelhřimov. Na severu jsou jí Krasíkovice, o nichž jste patrně nikdy neslyšeli, ale i ony jsou obklopeny částmi Pelhřimova a pouze v jediném bodě se jich dotýká katastr Červené Řečice. Pro úplnost lze dodat, že v sousedství Krasíkovic se nachází Kojčice, které zpopularizoval student Plha z filmu Marečku, podejte mi pero.

Patrně nejznámějšími enklávami na úrovni států jsou Vatikán a San Marino v Itálii, případně Lesotho v rámci Jihoafrické republiky. Enklávou a symbolem rozděleného světa byl několik desetiletí i Západní Berlín ležící uvnitř někdejší Německé demokratické republiky.

Město na konci světa zaplavují turisté. Úřady chystají omezení

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám