Hlavní obsah

A znáte mě? Strany už začaly kampaň na krajské volby

Nově zvolení europoslanci a europoslankyně si již dojednávají místa v Bruselu a Štrasburku, čeští voliči si ale jen tak neoddychnou. V září půjdou k volbám znovu.

Foto: Archiv Jana Grolicha

Jan Grolich

Článek

Politické strany startují nové volební kampaně – ty do krajských zastupitelstev a jedné třetiny Senátu. Bude to poslední generálka, před volbami do Sněmovny v roce 2025.

Ke krajským volbám už například začal zvát voliče v Jihomoravském kraji tamní lidovecký hejtman Jan Grolich. Ve videích, které nezapřou jeho minulost stand-up komika, například testuje svou známost i informuje o setkáních s lídry krajské kandidátky. V Jihomoravském kraji kandidují lidovci spolu s ODS a TOP09 pod značkou Spolu.

„Taky jsem rád, že ho neznám,“ glosuje například ve videu krčení ramen respondentů. Na snímku chodí po ulicích a ptá se kolemjdoucích, zda znají jihomoravského hejtmana. „Záleželo na tom, jaké lidi jsme si vybírali. Když jsme viděli, že mne zdraví očima, tak jsme je neoslovili,“ popsal následně Právu a Novinkám vznik videa Jan Grolich.

Že by komický skeč ukázal, že jej vlastně lidé v kraji za čtyři roky neznají, se nebojí. „Nebyl to test, spíš video zábavného charakteru. Děláme si relevantní průzkumy,“ vysvětluje. Jejich obsah ale sdílet nechce. „Některá čísla mne pozitivně překvapila, některá mne nepřekvapila, ale neberu to tak, že hejtmana Jihomoravského kraje zná každý, kdo žije na jižní Moravě,“ dodal.

SOCDEM hledá cestu ze dna. Chce „okopírovat“ projekt Stačilo!

Domácí

Ferjenčík: Naše kampaň byla katastrofa

Domácí

Hnutí ANO na jižní Moravě vyhrálo nad Spolu jen o 229 hlasů. Před čtyřmi lety kandidovaly všechny tři strany koalice Spolu zvlášť. Stejně jako na jižní Moravě se koaliční kandidátka Spolu zformovala například i v Libereckém kraji nebo Středočeském. Některé smlouvy o spolupráci bude ODS s lidovci nebo s TOP09 podepisovat 26. června ve Sněmovně.

Svou kampaň pro krajské volby již spustili bez většího mediálního zájmu Piráti. K představení krajských lídrů využili datum spjaté s jejich založením – jako politická strana oslavili 15. narozeniny.

Kdo chyběl, byla trojka evropské kandidátky Zuzana Klusová, současně lídryně Pirátů v Moravskoslezském kraji. „Necítila jsem se na to, zahajovat další kampaň,“ uvedla pro Právo a Novinky s tím, že po debaklu v eurovolbách chce celou kampaň pro krajské volby „překopat“.

„Pro mě je to velké varování, že to příště nemusí dopadnout vůbec,“ míní s odkazem na volební výsledek v jejím domovském regionu. Zde Piráti nepřekročili hranici pěti procent. Před čtyřmi roky se do zastupitelstva dostali se ziskem téměř 12 procent hlasů. „Značka a poselství přestávají fungovat. Musíme nově zformulovat, proč mají voliči zvednout zadek a k volbám dojít,“ dodala.

Ostatní až v létě

Na konci prázdnin se chystá zahájit kampaň hnutí ANO a až v září pak chystají ostrý start kampaně Starostové.

„Eurovolby pro nás byly důležitá vzpruha,“ řekl Právu a Novinkám místopředseda STAN Lukáš Vlček, který má mimo jiné na starost budování stranické infrastruktury. Evropské volby vnímá i jako zátěžový test, protože se během vedení evropské kampaně již rovnou připravovali na ty krajské, potažmo sněmovní za rok. „Ukázalo se, že je třeba vést ještě více kontaktní kampaň,“ uvedl příklad.

Nad očekávání vysoké zisky z eurovoleb pak chce v blížících se regionálních volbách zúročit koalice Stačilo! a Přísaha s Motoristy.

Prezident vyhlásil volby na hejtmanství a do jedné třetiny Senátu na pátek 20. a sobotu 21. září.

SPD se bojí nové konkurence. Chce lovit voliče jako Turek

Domácí

Výběr článků

Načítám