Hlavní obsah

A kde je ta kandidátka na hejtmanku? Kampaň ANO v Brně ovládli Babiš a Schillerová

Zcela v režii předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové se odehrál ve čtvrtek mítink hnutí v Brně. Kandidátka na hejtmanku Ivana Solařová a Karin Podivinská kandidující v Brně za ANO do Senátu hrály v lepším případě druhé housle. Babiš přitom burcoval své příznivce, jako by se volilo do Sněmovny, a ne do krajů.

Kampaň ANO v BrněVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

„My důchodci chodíme včas a začínáme taky včas, tak jsme byli vychovaní!“ vzal si Babiš slovo hned na začátku setkání, kam dorazily odhadem asi tři stovky podporovatelů. Ve svém vystoupení nešetřil vládu, když sklidil bouřlivý aplaus za nevybíravá slova, že „Fiala a Válek dělají ho**“.

Na krajské volby, kvůli kterým akce byla, přišla řeč jen okrajově. „Jsou jen jedna témata, a to ta, která se dotýkají lidí,“ vysvětlila přihlížejícím Schillerová.

S Babišem sice stály na pódiu čtyři ženy, ke slovu se ale dostala pořádně jen Schillerová. „Já jsem se ženami vždy pracoval, mně nemusí nikdo říkat nic o genderu, z Bruselu,“ pochválil se přitom Babiš.

Ten se před začátkem i po skončení setkání podepisoval a fotil s desítkami fanoušků, zatímco jednička na krajské kandidátce Solařová i kandidátka do Senátu Podivinská stály viditelně stranou zájmu. Promluvily jen krátce až po Babišovi.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Zleva Andrej Babiš, kandidátka na hejtmanku Ivana Solařová, Alena Schillerová a kandidátka do Senátu Karin Podivinska

Politologové: ANO chybí tahouni

Kampaň ke krajským volbám staví ANO především na svém nejznámějším triu – Babišovi, Schillerové a stínovém premiérovi Karlu Havlíčkovi. Lépe než politici z regionů reprezentují boj hnutí proti vládě, shodují se politologové Jan Bureš a Josef Mlejnek. ANO navíc chybí v regionech tahouni, kteří kampaň zvládnou.

Že se ANO rozhodlo volby vyhrát na svých nejznámějších tvářích, bylo znát už na zahájení ostré fáze kampaně ve středu na vinicích u Znojma, kde měl hlavní slovo právě Babiš. V celé zemi navíc ANO razí heslo: „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala.“

„Celá kampaň je postavená jako boj proti vládě. Proto ANO prezentuje celostátní lídry, kteří jsou nejvíce známí,“ míní Bureš. „Druhý faktor je ten, že někteří kandidáti na hejtmana jsou naprosto neznámé osobnosti, a je obava, že ANO už je nestihne zpropagovat. Proto nasazuje Karla Havlíčka s Babišem a Alenou Schillerovou,“ dodal.

Miliardář Babiš se při zahájení kampaně navezl do podnikatelů topících se v miliardách

Krajské volby

Hnutí ANO má za sebou navíc neblahou zkušenost s lídrem v Ústeckém kraji Markem Hrabáčem, který kvůli obvinění z machinací s veřejnými zakázkami musel být na konci srpna vyškrtnut z pozice lídra kandidátky.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Došlo i na vtipálky, kteří na kartonovou krabici napsali anglický text: Nemilujeme tě. Babiš podepsal.

„Krajští kandidáti nejsou tak dobří tahouni do kampaně. Pro voliče je hnutí ANO hlavně Babiš, Schillerová, Havlíček,“ poznamenal Mlejnek.

Lídrem byl Vondrák, o kterého přišli

ANO navíc nemá v regionech silné figury. „Jediný silný lídr, kterého měli, byl Ivo Vondrák v Moravskoslezském kraji, který letos kandiduje za STAN,“ poznamenal Mlejnek.

V krajských volbách lidé často volí podle celostátních preferencí. Na tom vydělala i ČSSD v roce 2008, když zvítězila ve všech 13 krajích díky kampani postavené na kritice vlády Mirka Topolánka (ODS).

„Příchylnost ke stranám je celostátní. Jsou různé druhy voličů. Některým voličům nevadí, že regionální kandidáty neznají. Volí konkrétní stranu,“ poznamenal Mlejnek.

Takové chování je podle politologů typické především pro voliče ANO. Voliči koalice Spolu si kandidáty víc vybírají. Vláda Petra Fialy (ODS) ovšem není příliš oblíbená, v regionech je proto znát snaha se od ní distancovat. „Kandidáti Spolu se zase chtějí od nepopularity vlády emancipovat,“ míní Mlejnek.

Fiala odstartoval kampaň ODS na problémovém sídlišti

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám