Hlavní obsah

12 tisíc sokolů se předvedlo na stadionu v pražském Edenu. Podpořit je přišel i prezident Pavel

Praha

Celkem 20 tisíc cvičenců vystupuje v rámci 17. všesokolského sletu na pražském stadionu v Edenu. Hlavní program je rozdělen do dvou částí. Ve čtvrtek 4. července večer vystoupilo 12 tisíc dospělých a část dětských sokolů. Podpořit je přišel také prezident republiky Petr Pavel a program doplnili vystoupením zpěváci Lucie Bílá a Jiří Korn. To nejlepší z vystoupení přinášíme ve videoreportáži.

12 tisíc sokolů se převedlo na stadionu v pražském EdenuVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Už před třemi lety se Česká obec sokolská začala připravovat na vyvrcholení 17. všesokolského sletu. V programu na stadionu v Edenu se ve dvou dnech postupně předvádí 20 tisíc cvičitelů. Dospělá část ovládla Fortuna arenu ve čtvrtek večer, nejmladší sokolové se slétnou v pátek 5. července ve 14 hodin.

„Začalo to tím, že jsme vypsali výběrové řízení na hromadné skladby, potom jsme připravili metodiku a začali jsme připravovat celý koncept sletu včetně jeho mota,“ sdělil Novinkám starosta České obce sokolské Martin Chlumský.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Hromadné skladby XVII. všesokolského sletu.

„Slet spojuje,“ to je motem letošního ročníku. „Je to proto, že během sletu jsou zapojeny všechny generace od těch nejmladších až po ty nejstarší, jednak spojujeme cvičence z různých koutů republiky a ze zahraničí, a co je hlavní, že také propojujeme nejen pohyb, ale také sport a kulturu a to je to, co dělá Sokol Sokolem,“ dodal Chlumský.

Cvičit se začíná od kategorie rodiče a děti, což jsou ty nejmenší děti kolem dvou let, před předškoláky, mladší žactvo, starší žactvo, před dorostenky ženy, dorostence muže, poté starší ženy seniorky, senioři a věrná garda. Ve čtvrtek vystoupili pouze dospělí, nejmenší děti se pak předvedou během pátečního odpoledního programu.

FOTO: Sokolové se předvedli při hromadných skladbách, dorazil i prezident

Domácí

Během večera přišel sokoly podpořit i prezident Petr Pavel, jako čtvrtá hlava státu předala sokolům svůj prapor. „Moc si vážím toho, že tady dnes mohu stát na tomto trávníku. Když jsem se díval na čísla, tak už jen ta budí velký respekt. Nejen, že Sokol je tady více než 160 let a jak bylo řečeno, máme více než 160 tisíc členů, z nichž polovina je mladší než 18 let, ale s touto organizací se pojí mnoho světlých okamžiků naší historie,“ vyzdvihl Sokol během svého projevu Pavel.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Starosta České obce sokolské Martin Chlumský přebírá prapor od prezidenta ČR Petra Pavla na úvod hromadných skladeb XVII. všesokolského sletu.

Na trávníku mezi sokoly vystoupili také zpěváci Lucie Bílá a Jiří Korn. „Nevěděla jsem, co mě čeká, ale přišla jsem sem a mám husí kůži po celém těle. Je to neuvěřitelné, kolik práce a energie do toho lidi dali. Jsem šťastná, že jsem tady, opravdu,“ řekla Bílá.

„Základní součástí života je pohyb, ale také zábava, hudba a umění. A samozřejmě práce. A já jsem i tu svou práci trochu využíval ve sportovním duchu,“ dodal Korn.

12 skladeb

Během čtvrtečního programu předvedli sokolové vystoupení na celkem 12 skladeb. Téměř sedmiminutovou sestavu, jejímž poselstvím je, že každá žena by se měla cítit ve svém těle dobře, má na svědomí také Kateřina Machů jako jedna ze spoluautorek. Na skladbu vystoupilo 1600 žen.

Začíná to písničkou Tělo od Ewy Farné, ve které opěvuje tělo za jeho funkčnost, ne za jeho estetičnost. „Hodně pohybu koresponduje s těmi slovy. První část je jógová, o síle, párové akrobacii, postupně zrychlujeme,“ vyprávěla Novinkám Kateřina Machů, která Sokolu zůstává věrná dvacet let. Poprvé do tělocvičny přišla v deseti.

K vytvoření skladby se zdravotní sestřička dostala náhodou. „Standardně se tři roky před sletem koná výběrové řízení, tam jsem se nepřihlásila, protože řádil covid a já měla v nemocnici úplně jiné starosti. Ale vítězka klání neprošla přes režijní komisi, takže mě její členové posléze oslovili, jestli nemám nápad, že už hoří termíny. Náčelník mi volal v den, kdy jsem byla po svojí poslední noční, před sebou dva měsíce prázdnin a operaci ramene. Přišlo mi to až osudové,“ vzpomínala na rok 2022 Kateřina, která působí i na ústředí Sokola. Přiznala, že žádnou choreografii do té doby nedělala.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Hromadné skladby XVII. všesokolského sletu.

„Byly to tři měsíce intenzivní práce. První veřejné vystoupení, které sokolové mají jen pro sokolskou obec, aby se ukázaly skladby všem cvičencům, aby si mohli vybrat, probíhaly v listopadu roku 2022,“ dodala Machů.

Hned na začátku věděla, že chce využít podložku na jógu, která bude hrát roli na sletu poprvé, a taky další skladbu od Farné, Leporelo. „Začaly jsme si s děvčaty, Kateřinou Karešovou a Karolínou Stařeckou trochu hrát. Zkoušely jsme, jak to vypadá, když se podložka složí, postaví, to úplně nešlo kvůli materiálu. Byl to dlouhý proces. Některé prvky zůstaly úplně od prvního nácviku, některé věci se stokrát měnily,“ vyprávěla o práci týmu.

Jelikož tvůrkyně nebydlí ve stejném městě, využívaly během zrodu Leporela moderních technologií. „Posílaly jsme si videa, jednou za čas se sešly. A protože jsme tvořily o prázdninách, nenašly jsme tolik lidí, kteří by skladbu secvičili, a tak jsme musely hodně představovat, jak to bude vypadat,“ zmínila jedno z největších úskalí.

Sokol Kateřina vnímá jako svoji druhou rodinu. „Do Jednoty Vršovice, kde mám na starosti dorostenky, chodím od mala, trávím tam veškerý volný čas. Není to jen o sportu, pořádáme spoustu dalších věcí,“ uvedla.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Hromadné skladby XVII. všesokolského sletu.

Letos na rozdíl od sletu před šesti lety necvičí. „Jako vedoucí skladby a metodičky jsme měly za úkol naučit to župní vedoucí, nácvik znamenal putování Českem,“ vysvětluje.

Odpověď na otázku, zda by si troufla složit hromadnou skladbu i příště, zatím nechává otevřenou. „Na jednu stranu je to hrozná výzva, na druhou stranu, lidé od vás něco očekávají,“ krčí rameny Kateřina, která se těší na premiérové provedení sestavy, při které dívky a ženy oblečou tmavěmodré legíny s vysokým pasem a světle fialové triko se 3/4 rukávy a upnutým pasem, aby se nehrnulo, až přijdou na řadu stojky. Přiznává, že si neumí přestavit, že 5. července skončí slet a po dvou letech už nebude řešit Leporelo. „Na druhou stranu se docela těším, je to fakt hodně náročné. Ale naplňuje mě to,“ uzavřela.

Anketa

Sledovali jste všesokolský slet?
Ano, byl/a jsem v Edenu
14,7 %
Ano, díval/a jsem se na přímý přenos v televizi
61 %
Ne, všesokolský slet mě nezajímá
24,3 %
Celkem hlasovalo 2895 čtenářů.

Prahou prošlo patnáct tisíc sokolů, začal všesokolský slet

Domácí

Výběr článků

Načítám