Hlavní obsah

Vydělal miliony, přesto svým dětem zanechá jen malé dědictví. Chce, aby si peníze vydělaly samy

Zakladatel technologické společnosti One Planet Group Payam Zamani přišel ke svému jmění svým vlastním přičiněním. Jako uprchlík z Íránu v roce 1988 přiletěl do Spojených států se 75 dolary v kapse a hned od druhého dne začal tvrdě pracovat a po nějaké době i podnikat. Dnes je z něj bohatý muž, který usiluje o lepší svět tím, že i své děti vede k zodpovědnosti a k tomu, aby ve svém životě nedostávaly věci zadarmo, musely překonávat překážky a ke svému blahobytu přišly svou vlastní prací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zamani se narodil v Íránu, kde jeho rodina patřila mezi náboženskou menšinu vyznávající Bahá’í víru. Po skončení íránské islámské revoluce (1978 až 1979) byla tato víra zakázána a její vyznavači byli pronásledováni fundamentalisty a přišli o řadu práv včetně práva na vzdělání. V průběhu následujících let i proto řada vzdělaných lidí opustila zemi, anebo alespoň jejich děti, což byl případ i Zamaniho. Ten v roce 1987 uprchl se svým bratrem do Pákistánu, což mimo jiné představovalo absolvování pětidenní trýznivé cesty přes poušť.

O rok později odletěli jako uprchlíci do San Franciska, kde okamžitě den po příletu začali pracovat. Tehdy Zamanimu bylo 17 let a jeho bratrovi 23.

Po dobu, co pracovali pro malířskou franšízu, se snažili odkoukat co nejvíce věcí, aby mohli začít sami podnikat. To se stalo v roce 1994, kdy založili první online platformu pro nákup automobilů Autoweb. Za tři roky už byli po finanční stránce natolik stabilní, že mohli začít část svých peněz investovat.

Po několika úspěšných investicích v roce 2014 založili svou další společnost One Planet Group, jejíž hodnota je nyní přes 100 milionů dolarů.

KVÍZ: Nejbohatší lidé světa a jejich byznys

Ekonomika

Přesun do České republiky

Přestože si je Zamani vědom svého bohatství, nejdůležitější pro něj zůstává rodina. Se svou ženou (také íránskou Bahá’í) se seznámil před 20 lety ve Spojených státech. Mají spolu dvě dcery, na kterých mu velmi záleží. To ovšem neznamená, že by je nechal vyrůstat v přepychu a v domnění, že jednou jeho bohatství zdědí. Snaží se je vychovávat k tomu, aby nic nedostávaly zadarmo a musely si svůj blahobyt taky vybojovat.

Proto se i v roce 2019 s celou rodinou odstěhoval do České republiky, kde jeho dcery začaly chodit do mezinárodní školy Bahá’í Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Studovaly zde se studenty z 30 různých zemí a získaly na život úplně jiný pohled, než kdyby zůstaly v Kalifornii.

V Česku byla rodina velmi spokojená, ale po propuknutí pandemie koronaviru se musela vrátit do USA. Kvůli dcerám se rozhodli usadit v New Yorku. Chtěli, aby dívky mohly denně zažívat kulturní, socioekonomickou a rasovou rozmanitost, kterou v Kalifornii postrádaly.

Své dcery zbytečně nerozmazluje, chce, aby uměly překonávat překážky

Zamani věří, že lidé se stávají nejlepšími prostřednictvím nejrůznějších životních zkoušek a obtíží. Proto celý život usiluje o to, aby se jeho dcery nezkazily jeho bohatstvím a zvládly i ony projít alespoň malou zkouškou ohněm.

Svým dcerám tak dává jen přiměřené množství peněz, které pokryje jejich základní životní náklady, jako je bydlení, učebnice a knihy ke studiu a potraviny. Nic víc zadarmo nedostávají. „Nechci platit za nejnovější výstřelky módy nebo večeře s přáteli. S manželkou jsme vše zařídili tak, aby peníze nikdy nezískaly jen tak. Chceme, aby, když jim dojdou peníze, si byly vědomy svého utrácení. A doufáme, že právě tyto malé zkoušky je připraví na větší výzvy, kterým budou v budoucnu nevyhnutelně čelit,“ svěřil se Zamani deníku Business Insider.

Věří, že tím nejlepším způsobem, jak naučit děti hospodařit s penězi, je nechat je skutečně spravovat jejich vlastní finance. Tak, aby se učily ze zkušeností a převzaly tak odpovědnost za své peníze, dokázaly se rozhodnout, kolik ušetří či dají na charitu. Aby se jednoduše naučily žít v rámci svých možností, byly obezřetné, odpovědné a vyhnuly se tak dluhům z kreditních karet apod.

Zamani je přesvědčený, že jejich vlastní zkušenosti jim dají mnohem víc, než kdyby musely poslouchat jeho vlastní otcovské přednášky.

Jeho největším přáním ale také je, aby jeho dcery pracovaly. „Bahá’í víra učí, že pracovat ve službě druhým se rovná uctívání. Nechci své děti o tuto modlitbu připravit,“ vysvětluje.

Svým dcerám tak plánuje zanechat jen malé dědictví, které je jen částečně finančně zabezpečí. Dostanou jen tolik peněz, aby i dál musely pracovat.

„Dostanou dostatek peněz na bydlení, vzdělání a pro uspokojení základních potřeb, nic víc. Osobně jsem přesvědčen, že peníze lidi korumpují, pokud jsou dávány, nikoli vydělávány. Také si myslím, že bohatství je chvályhodné jen tehdy, když si jej vyděláte a utratíte za lepší svět. Sám své peníze daruji na duchovní účely a aktivity, které pomáhají s rasovými nerovnostmi černochů. Věřím, že i díky tomu bude tento svět lepší a zároveň svým přístupem dcerám umožním vydělat si vlastní bohatství a dozvědět se víc o sobě a světě,“ uzavírá.

Svůj vlastní příběh a pohled na svět sepsal v knize Crossing the Desert: The Power of Embracing Life’s Difficult Journeys.

Tři děti rychle za sebou a rodinné podnikání jako návod na šťastný život

Dítě a rodina

Podnikatelka Petra Plemlová: Máma mě naučila makat a nevymlouvat se

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám