Hlavní obsah

Tři děti rychle za sebou a rodinné podnikání jako návod na šťastný život

Jedna výzva za druhou a stále se měnící plány, tak by se dal popsat její běžný pracovní den s dětmi. Přesto si nestěžuje, ale naopak vyzdvihuje všechna pozitiva situace. Pozvání do podcastu Po mateřských stopách přijala tentokrát Markéta Musilová, trojnásobná pracující máma, která vypráví o svém rušném životě s humorem a nazývá ho naplňujícím.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Markéta Musilová

Článek
  • Každé dítě jako unikát (8:45)
  • O půjčování hraček (20:41)
  • Balanc mezi prací a rodinou (35:31)

Protože rády přinášíme příběhy z řad obyčejných maminek, pozvaly jsme si tentokrát do studia Markétu. Ta ověšená dětmi šéfuje skladu půjčovny, kde jí denně projdou pod rukama stovky hraček. Kromě toho se stará v rodinné firmě i o administrativu a další náležitosti. Z vlastní zkušenosti se snaží službu vylepšovat a vnímat ji mateřskýma očima. S projektem sbírají úspěchy a ocenění.

Přestože nejen rána ve velké rodině bývají hektická, celkově Markétu role matky naplňuje více, než předpokládala. Původně se ale prý necítila připravená ani na jedno dítě. Dnes je nejmladšímu, třetímu v pořadí, rok a půl. Kromě mateřských povinností se Markéta věnuje i práci, což považuje za další součást svého života, kterou je třeba zvládnout ne sama za sebe, ale právě s rodinou.

Když se jim narodilo druhé dítě, stále měla pocit, že jim ještě někdo chybí. Dnes mají tři předškolní děti s rozestupy dvou let. Do toho společně s mužem podnikají a nemohou si to vynachválit. Sdílenou práci neberou jako přítěž, ale jako další pojidlo a společný projekt, pro který dýchají, stejně jako pro všechny své potomky.

„Děti jsou velkými držáky a s lecčím nám pomáhají,“ vysvětluje, jak se snaží integrovat rodinu do svého podnikání. Dvě děti jí sice už chodí do školky, ale díky věčnému předávání si nemocí tam celkově moc času nestráví. Často tak má na svých bedrech dva velké projekty zároveň a snaží se ani jeden nezanedbávat.

Markéta přiznává, že práce se třemi malými dětmi s sebou nese mnohá úskalí, ale všechna je popisuje s úsměvem a dovětkem, že se jedná jen o fázi. S mužem se sice občas přes děti nedostanou ke slovu a někdy je pro ně těžké se vůbec potkat u večeře nebo naspat více než čtyři hodiny spánku, i tak to berou s nadhledem. Děti přece jen rostou a pomáhají jak doma, tak případně i ve skladu, kde tráví Markéta část svého pracovního dne.

„Člověk musí být flexibilní. Já jsem typ člověka, který má rád, že se něco naplánuje a tak to pak přesně je. Ale od té doby, co mám děti, tak se učím být flexibilnější. Snažím se to vždycky nějak nastavit a potom kolem toho tak kroužím. Někdy je to náročné, někdy se to dá, no a někdy to musím hned kompletně celé přenastavit,“ odpovídá Markéta na otázku, jak se staví k proměnlivosti jednotlivých dnů jako pracující máma.

Co plánují s firmou do budoucna? Jaké hodnoty chtějí s mužem předat svým dětem? Kde berou inspiraci k vylepšování svého podnikání? A co je esencí jejich úspěchu? To vše se dozvíte v rozhovoru. Pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám