Hlavní obsah

Studie ukázala, že některé děti kontrolují oznámení z aplikací na mobilu i 498krát denně

Možná to také znáte od vašich dětí – jakmile jste s nimi v jedné místnosti, z jejich telefonu se v podstatě nonstop ozývá nějaké pípnutí. Jedná se o tzv. notifikace z jejich oblíbených aplikací, jako jsou TikTok, Snapchat, Instagram apod.

Foto: Profimedia.cz

Během školního dne se teenageři nejčastěji pohybují na sociálních médiích.

Článek

Zatímco některé děti berou své chytré telefony do ruky jen několikrát denně, jiné kontrolují oznámení, která jim přijdou na telefon, až 498krát za 24 hodin. Podle vědců se tak využití mobilního telefonu pohybuje od několika minut po 16 hodin denně.

Z jejich zjištění dále vyplynulo, že během školního dne se teenageři nejčastěji pohybují na sociálních médiích, youtubu a hráčských serverech. Za svou největší slabost přitom považují tiktok, kterému ze všeho nejvíc nedokážou odolat.

Jeden z respondentů dokonce přirovnal pocit, kdy je na tiktoku, k přestávce ve stresujícím dni, kde člověk nemusí nic hledat a má v podstatě vše tzv. na talíři. Dle slov studenta jej lze otevřít v jakýkoliv okamžik, jelikož i za krátkou dobu můžete zhlédnout alespoň dvě nebo tři videa.

Kritizujete oblečení svých dospívajících dětí? Zkuste jinou cestu k dohodě

Dítě a rodina

Studie sledovala 203 dětí ve věku 11 až 17 let v USA, které souhlasily s tím, že jejich aktivita na chytrém telefonu bude sledována aplikací po dobu jednoho týdne. Účastníci byli pouze uživatelé chytrých telefonů s androidem, protože telefony Apple nesdílejí data s výzkumníky stejným způsobem jako telefony s androidem.

Mezi otázky, na které se výzkumníci snažili odpovědět, patřilo, jak často děti dostávají oznámení, jak moc používají své telefony ve škole a v noci a jak velké napětí nebo frustraci mají kvůli svému chytrému telefonu.

Co by vás jako rodiče mělo zajímat?

  • Během typického dne obdrží dospívající 237 oznámení a asi 25 % z nich dorazí během školy a 5 % dorazí v noci.
  • Medián používání telefonu během školy je 43 minut.
  • Zásady týkající se telefonování do školy se v jednotlivých školách a třídách značně liší a ne vždy jsou vymáhány. Ale i přesto se respondenti svěřili, že přijímají hovory i během vyučovacích hodin. Stejně jako reagují na SMS, posílají bereal (fotografie z běžného života) a zapojují se do aktivit, které na nich vymáhají i další aplikace.
  • Dospívající používají své telefony k tomu, aby se před spaním uklidnili, někdy poslouchají hudbu, ale někdy posouvají dobu spánku na později, protože tráví čas s telefonem, aby dohnali resty. Nejen školní, ale i komunikaci s přáteli, sledování filmů a další…

Někteří dospívající sami hledají řešení, jak vše omezit

Někteří dospívající uvedli, že proaktivně používají funkce „nerušit“ a chtějí aktivně spravovat to, jak telefon ovlivňuje jejich den.

„Je to jedna z dobrých zpráv, že mladí mají zájem nastavit si časové limity pro přijímání push notifikací a podnikají kroky k ochraně před přebytkem digitálních informací a upřednostňování určitých typů oznámení,“ upozorňuje pro WebMd zakladatel agentury Common Sense, která stojí za výzkumem.

„Bohužel obchodní model aplikací a zařízení závisí na tom, že mladí lidé vezmou své telefony do ruky a budou s nimi co nejvíce komunikovat,“ dodává.

Jak můžete pomoci jako rodiče?

Zkontrolujte se svými dětmi nastavení oznámení v telefonu, proberte s nimi, která potřebují, která sami považují za zbytečná a rušivá. Promluvte si o tom v souvislosti se sladěním vlastních potřeb dítěte.

Pokud vaše dítě nebude rozumět tomu, proč chcete jeho interaktivitu omezit, vysvětlete mu, že chytrý telefon má jediný cíl. Upoutat jeho pozornost za účelem zisku pro další stranu. Jakmile bude sledování notifikací omezeno, může to vést ke skvělým diskusím v rodinách a třídách a dát uživatelům pocit kontroly nad tím, jak moc svůj smartphone používají.

Naučte se číst potřeby svých dětí, nejen ony to ocení

Dítě a rodina

Přibývá školáků, kteří potřebují brýle. Lékaři proto chtějí rozšířit screening očních vad

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám