Hlavní obsah

Rozvést se dá i šťastně, s respektem a ohleduplně vůči dětem

Sen v podobě rozvodu, který proběhl bez hádek, naschválů a vzájemného urážení, takový zažila Anna, máma tříleté dcery. Když se jejich cesty s manželem začaly rozcházet, zvažovala, jak s tím naložit. Záchrana vztahu se nakonec nepodařila, a odloučení se tedy nabízelo jako nejvhodnější varianta. Šťastnější jsou nyní všichni členové rodiny.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla šťastně rozvedená máma Anička

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak se oznamuje rozvod? (14:22)
  • Papírování, soudy a dohody (26:34)
  • Porozvodové oslavy (44:04)

Do studia jsme si tentokrát pozvaly Aničku, která vypráví o šťastném rozvodu svého manželství. Předpoklady pro plynulé rozcházení lze podle ní vidět v partnerovi už na začátku vztahu, ač je v té chvíli divné přemýšlet nad jeho koncem. Největší strach měla z odloučení kvůli společné dceři. Její obavy se ale ukázaly jako zbytečné.

„Bylo to těžké, ale nakonec hezké a důstojné,“ popisuje Anička své zkušenosti s rozváděním. Zmiňuje, jak důležitá byla vzájemná dohoda a pochopení mezi ní a partnerem. „Měli jsme štěstí, že jsme byli na všem domluveni, a soudní proces tak proběhl bez zbytečných emocí,“ dodává. Bez manipulace a psychických her byl celý proces méně bolestivý a umožnil oběma stranám zachovat si vzájemný respekt.

Základ pro šťastný život vaše děti už mají. Vše ostatní jsou jen malé dílky velké skládačky

Po mateřských stopách

Rozvod samozřejmě ovlivnil i jejich dceru. Anička zdůrazňuje, jak je důležité myslet na to, jaký dopad bude mít rozvodové řízení na děti. „Děti cítí vše a je naší odpovědností udržet jejich svět co nejstabilnější,“ vypráví. Přestože bylo rozcházení obtížné, díky transparentnosti a otevřené komunikaci byl přechod do nového režimu snazší i pro dceru.

Anička doufá, že by její sdílení mohlo být inspirací pro ty, kteří nad rozvodem právě přemýšlejí. Chtěla by ukázat, že i když je rozvod těžká životní etapa, je možné ji zvládnout s grácií a pozitivním přístupem. Všem párům před svatbou ale doporučuje uzavřít předmanželskou smlouvu, se kterou pak mohou být některé kroky procesu jednodušší. Podobný typ smlouvy se dá vytvořit dokonce i v průběhu manželství.

Jaké věci ji na rozvodu překvapily? V čem spočívá tzv. rodičovský plán? Co by Anička bývala udělala jinak? A jak to celé nesla její malá dcera? Pusťte si rozhovor v úvodu článku a vše se dozvíte.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám