Hlavní obsah

Psychická zátěž matek, o které se dostatečně nemluví

Mikromanagement rodiny dokáže pořádně vyčerpat. Ale dokud vše funguje, nikoho ani nenapadne, kdo má bezchybný chod domácnosti na starosti. Jenže kde mají ženy brát sílu na roky bezchybného fungování? A kdy část povinností delegovat na někoho dalšího?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nakupování potravin, mytí nádobí, příprava svačin, vynášení odpadků, skládání prádla a odvoz dětí do školy… Když si představíte všechny výše uvedené úkoly jako balonky, kterými žena během dne žongluje, musí to být poměrně vyčerpávající, souhlasíte?

Co všechno má žena v hlavě, aniž by rodina věděla?

Zároveň pravidelně aktualizuje rodinný kalendář, sleduje, kdy a kdo má návštěvu u lékaře, jaké očkování je třeba doplnit, předvídá i to, co kdo bude potřebovat vyprat – dres, oblíbené džíny nebo crop top, který nosí štěstí při písemce? Rozhoduje o maličkostech do bytu, vymýšlí, co se bude dělat o víkendu, a následně rozváží děti mezi tréninky, narozeninovými oslavami a prarodiči. S počtem dětí počet servisních služeb exponenciálně roste. Skutečností je, že ve většině heterosexuálních vztahů má toto břemeno tendenci padat na bedra matky.

Bohužel o psychické zátěži matek se nahlas příliš nemluví. I když se právě mámy musí poprat i s dalšími nástrahami rodičovství a snažit se hledat ty nejlepší strategie, jak pomoci svým dětem zvládat například záchvaty vzteku, vybíravost v jídle, učení na nočník, spánkový režim a další.

Naučte se číst potřeby svých dětí, nejen ony to ocení

Dítě a rodina

„Problém nastává, když váš partner nedělá totéž nebo se nezajímá o témata související s rodičovstvím a nyní ho musíte v podstatě naučit to, co jste se naučila vy, abyste mohli být oba na stejné vlně,“ vysvětlila pro HuffPost influencerka a máma Renee Reinová. „Paradoxně k tomuto vysvětlování dochází až v okamžicích, jako je záchvat vzteku, kdy je napětí vysoké a často to může vést k hádce mezi rodiči.“

Faktem je, že když se žena cítí unavená a nepochopená, snadněji se nechá vtáhnout do hádky, která je kontraproduktivní, protože cílem rodičů by mělo být táhnout za jeden provaz. A většina žen si nepřeje být tou, která bude svého partnera poučovat o dalších aspektech výchovy.

Důležitost sdílení

V dnešním světě jsou informace a výzkumy dostupné během několika sekund, stačí si cokoliv vyhledat na internetu nebo sociálních sítích. Už jen kvůli této skutečnosti jsou ženy zahlceny množstvím informací, které dostávají nejen od svých přátel a rodiny nebo lékařů, ale také z online světa. I proto neustále žijí ve strachu, že nezvládají to, co se od nich očekává.

Je proto je důležité, aby všechny své obavy sdílely se svým partnerem. Ten většinou nemá o břemenu, které jeho žena nese, ani ponětí. Jakmile je však psychická zátěž sdílena, měl by se pár rozhodnout, co může každý z nich převzít, aby se druhému ulevilo a cítil se více jako součást týmu.

Stále platí, že když je spokojená maminka, je spokojené i její dítě – potažmo celá rodina. Muži tak nejvíce pomohou sobě i svým partnerkám tím, že začnou sledovat všechny jejich neviditelné aktivity, kterými tvoří skvělou domácnost. A sami dobrovolně některou z nich převzít.

Jak se vymanit z následků studeného odchovu aneb Naučte se vychovávat děti láskyplně

Dítě a rodina

Co ženám ničí kariéru? Děti to nejsou

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám