Hlavní obsah

První lásky mohou narušit spánek dospívajících

Ve věku, kdy se teenageři poprvé zamilují, tedy mezi čtrnácti a sedmnácti lety, může mít snění o partnerovi, první rozchod nebo i zahájení reálného romantického vztahu negativní dopad na spánkové vzorce dospívajících. Alespoň to tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Romantické vztahy ovlivňují kvalitu a kvantitu spánku dospívajících.

Článek

Určitě si na dobu vlastní první zamilovanosti či rozchodu vzpomínáte také. Hormonální smršť. Nepoznané emoce působily na váš organismus jako nejsilnější energy drink. Do noci jste snili o tom, kam se bude vaše láska ubírat, co všechno spolu zažijete a jak skvělé vše bude. První láska je totiž většinou provázena přesvědčením, že jde o vztah celoživotní.

A všechno toto snění často vede k tomu, že dospívající v důsledku nedostatku spánku postupně začnou být víc a víc unavení.

Což potvrdil i výzkum amerických vědců, kteří studovali 7000 studentů nejprve v 7. a 8. třídě a následně v prvním ročníku na střední škole. Z jejich zjištění vyplynulo, že na začátku vztahu trpí téměř 50% dospívajících nespavostí. U 35 % dotazovaných došlo k nárůstu nespavosti při rozchodu a nárůst špatného spánku zaznamenalo i 45 % respondentů, kteří se v uplynulém roce stihli zamilovat i rozejít.

„Při opětovném vyšetření dospívajících o rok později bylo zjištěno, že ti, kteří vstoupili do vztahu, měli o 61 % vyšší pravděpodobnost nových příznaků nespavosti, a ti, kteří zažili rozchod, měli o 43 % vyšší pravděpodobnost vzniku nových příznaků nespavosti,“ uvedl jeden z autorů výzkumu Jay Croft pro webmd.com.

Podle něj je to způsobeno tím, že romantické vztahy ovlivňují kvalitu a kvantitu spánku, a to i rok po začátku vztahu. Na nespavosti se nicméně podílí i stres, hormony a psychosociální vývoj.

Diktát, nátlak autorit a další důvody, proč jsou teenageři neustále naštvaní

Dítě a rodina

Podle odborníka studie prokazovala, že větší problém s nespavostí mají mladší dívky, obecně pak děti pod věkovou hranicí patnácti let, které nedokážou své citové prožitky správně uchopit a analyzovat.

„Zamilovanost v dospívání se odchyluje od společenských norem, což může vést také k většímu stresu na začátku i po ukončení vztahu, a to se odráží i na kvalitě spánku,“ dodává odborník.

Podceňovat nedostatek spánku u dospívajících se nemusí vyplatit. Jelikož právě nedostatek spánku dlouhodobě ovlivňuje i další aspekty života teenagera. Jeho školní i sportovní výsledky. Obecně radost ze života.

Navíc v případě problémů s láskou se teenager může uzavírat před světem, a hrozí tak u něj nástup deprese, zvlášť pokud se v této oblasti příliš nedaří, což je na počátku vztahového života běžné.

Deprese a úzkosti jsou u českých dětí na vzestupu, svůj podíl na tom mají i technologie

Dítě a rodina

Nebinární děti: Fenomén moderní doby

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám