Hlavní obsah

Příběhy mateřského léta: Cestovní nočník, cirkulující fontány a pedikúra s dítětem na klíně

Pomalejší tempo letních dnů vystřídal zářijový shon. Papírnictví jsou plná rodičů odškrtávacích seznamy, na přechodech u škol řídí dopravu policisté, MHD je opět plné omladiny a matky odcházející z adaptací ve školkách zadržují slzy, než zajdou za první roh. V odlehčené epizodě mateřského podcastu vypráví své příběhy z léta i dětství moderátorské duo Tereza se Žanetou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Rady pro maminky v nouzi (9:51)
  • Když je hudba tvůj lék (21:43)
  • Problémy s oblékáním dětí (37:32)
  • Povzbuzení pro rodiče (55:36)

Konec léta spolu se začátkem školního roku může být pro rodiče náročným obdobím. Tentokrát si moderátorky do studia nezvaly hosty a šly s vlastní kůží na trh. Vezmou vás na jízdu plnou vzpomínek na letní výlety a všudypřítomné překážky matek. Chybět nebude ani dávka humoru a praktických rad pro rodiče, kteří se chtějí zasmát a zároveň se připravit na podzimní šichtu.

V rozhovoru se matky baví nejprve o proběhlém létu. Žaneta se pochlubí příběhem o nalezení záhadné autobusové zastávky na dálnici. Tereza si vezme na paškál pražské fontány, ve kterých se během léta chladí děti: „Víme, že voda v nich cirkuluje, takže úplně není o co stát. A když pražské mámy nemají možnost nebo nechtějí jet s dětmi někam na koupaliště, je to jedna z možností a naprosto to chápu, taky jsme tam byli, ale opatrnost především.“

Po večerech organizuje dobrovolníky, kteří doučují děti z dětských domovů

Lifestyle

Na řadu přijdou mimo jiné i témata navázaná k začátku školního roku. „V září hodně rodin řeší náklady na školní potřeby, stravu, kroužky a všechno to okolo je strašně drahé. Tak bych jenom chtěla připomenout, že stále existuje například projekt Obědy do škol, který pomáhá. Je to relativně obrovské číslo, jsou to snad desetitisíce dětí, kterým stát přispívá na obědy. To jsem zírala,“ sdílí v podcastu Žaneta tip pro rodiče.

Rodiče si leckde připlatí za školku i družinu

Domácí

Tereza se svěří se starými křivdami, které si nese ze základní školy, a zavzpomíná na dnes již méně používané pijáky a tvoření herbářů. Žaneta pak vypráví o svých zážitcích s výlety a skládacím cestovním nočníkem, který se osvědčil. Přidává i příhodu o pedikúře, kterou poprvé absolvovala se synem, protože přes léto nefungovala školka.

Nakonec moderátorky ještě proberou kvalitu českého bulváru a přihodí několik malých tipů ostatním matkám, které právě řeší některý ze zmíněných problémů.

Jak přistupují k opalování různé generace? Kolik času stráví průměrně matka během léta ve vodě? Jak před nástupem do skupiny nebo školičky lze přistupovat k odplenkování? A je možné zažít silné emoce sama doma na gauči? To vše v odlehčeném díle plném příběhů, který si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám