Hlavní obsah

Pohřešované děti: Rodiče na ně marně čekají desítky let

Všechny ty příběhy začínají stejně: Odešel z domova jako obvykle. A také stejně končí: Už nikdy jsme ho neviděli. Mezi tím jen strach bez konce. A zoufalá naděje, že někde žije nebo že se najdou aspoň kosti. Protože nevědět, co se s vaším dítětem stalo, je ta nejhorší noční můra.

Foto: Foto ČTK/AP/Mark Lennihan

Ilustrační foto

Článek

25. května jsme oslavili Pomněnkový den, který nám má připomínat pohřešované děti na celém světě. Poprvé byl vyhlášen v roce 1983 v USA v souvislosti s tehdy ještě nevyřešeným zmizením šestiletého Etana Patze, kterého v New Yorku na cestě do školy kousek od domova zneužil a pak uškrtil mladý pedofil. Případ byl objasněn až po 38 letech. Symbolem dne se stala pomněnka, jejíž jméno vyzývá: nezapomeň na mne!

Od roku 2004 si Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná i Česká republika. Obrátili jsme se na odbor pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, abychom připomněli některé nevyřešené případy.

Honzík z Podolí

Snad každá maminka zažila okamžik bezdeché hrůzy, kdy se jí na chvíli ztratilo z dohledu malé dítě: v obchodním domě, na pouti, na rušné ulici… Ta chvíle se zdá nekonečná, byť trvá jen vteřiny. Ivaně Nejedlé se protáhla na desítky let. Mluvila jsem s ní počátkem roku 1998, měsíc poté, co zmizel její syn Honzík. Její pohled - vypálený zoufalstvím, někde hluboko stále se stopou naděje - nedokážu zapomenout dodnes.

Jaká tajemství si odnesl do hrobu pražský Maigret?

Historie

V sobotu odpoledne 17. ledna vyběhl devítiletý Jan Nejedlý z pražského Podolí za kamarádem ze sousedství, chtěli hrát hry na počítači. Cestou potkal na ulici svého dětského lékaře. A to byl poslední svědek, který chlapce viděl.

Stovky pátračů tehdy pročesaly široké okolí. Vrtulník s termovizí létal několik dnů od Motola přes Barrandov až k Podolí a zpět. Říční policie pátrala na vltavských březích. Psovodi s vycvičenými psy prošli nedaleké branické štoly, kde Němci za války ukrývali munici. Po Praze visely plakátky s Honzíkovou fotografií a nabídkou odměny milion korun. Pomoc nabízeli psychotronici i hledač štěchovického pokladu Josef Mužík. Vše marně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva doprava: Tomáš Kohout, David Janda, Ivana Diessner z odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Zapojil se také Interpol. Nejedlí totiž bydleli necelý kilometr od plaveckého stadionu v Podolí, kde si vyhlížela oběti skupina zahraničních pedofilů v čele s Britem Chrisem Denningem, bývalým moderátorem BBC. Tu sice kriminalisté rozbili už v listopadu 1997, nicméně nešlo vyloučit, že někteří pedofilové unikli.

Případy pohřešovaných dětí, které se nepodařilo vypátrat, kriminalisté nosí v sobě, nenechají je usnout

Zdánlivě to potvrdil údajný mladý prostitut z gay klubu v rakouském Linci, jenž se několik měsíců po Honzíkově zmizení ozval rodině. Nabídl zprostředkování kontaktu s člověkem, který chlapce za výkupné vrátí. Na tajnou půlnoční schůzku na Václavském náměstí však dorazila pouze policie. Chtěl se falešný únosce snadno obohatit, aniž měl o pohřešovaném informace? Nebo byla zmařena reálná šance na chlapcův návrat? To se manželé Nejedlí nikdy nedozvěděli.

Nesnáším ho!

V tuto chvíli je Honzíkův případ v archivu, protože od jeho otevření uplynulo více než dvacet let. Patří k „pomníčkům“, kdy se přes veškeré úsilí nepodařilo pohřešované dítě vypátrat. Za posledních dvacet let jich kriminálka registruje pouze šest. „Takové případy kriminalisté nosí v sobě, nikdy je nenechají usnout,“ podotýká plukovník David Janda, šéf odboru pátrání.

Další pohřešovanou je Michaela Patricie Muzikářová. Zmizela v lednu 2017, kdy jí bylo dvanáct let. „Nesnáším je, nesnáším. Koho? Mámu a toho,“ napsala krátce před svým zmizením na Facebooku. „Tím“ myslela partnera své matky, který byl také hlavním podezřelým. V průběhu vyšetřování se oběsil, vinu se mu ale prokázat nepodařilo. „Nedorazila z domova do školy, ačkoli to měla kousek. Od prvního dne byly nasazeny všechny prostředky, pracovalo se s různými vyšetřovacími verzemi. Bezvýsledně. Budeme rádi za jakoukoli informaci, která nám třeba pomůže dát si dohromady souvislosti,“ konstatuje podplukovník Tomáš Kohout z odboru pátrání.

Foto: Profimedia.cz

Honzíkův otec Marcel Nejedlý zemřel v roce 2014 na rakovinu. Co se stalo jeho synovi, se nikdy nedozvěděl

„Vždy okolo výročí se nám ozvou senzibilové, ale nikam to nevede. Přesto musíme každý poznatek důkladně prověřit. Pokud nás někdo takto navede na konkrétní stopu, nejspíš se bude jednat o pachatele nebo spolupachatele. Ale jestli tímto způsobem opravdu najde víc pohřešovaných osob, rád si s ním vyměním místo,“ dodává.

Test DNA nalezne předky z doby vzdálené i tisíciletí

Věda a školy

Vždy je lepší vědět

Další nevyřešený případ popisuje podplukovnice Ivana Diessner z odboru pátrání: „Jedno z nejzáhadnějších zmizení se týká tehdy čtrnáctileté Ivanky Koškové z Příšovic na Liberecku. Dnes by jí bylo 41 let.“

V neděli 13. července 1997 odpoledne odjela dívka na kole za tetou do Svijanského Újezdu. Chtěla u ní přespat a druhý den jít na brigádu česat rybíz. Šetřila si na brusle. U svijanského hřbitova potkala spolužačku Žanetu. Od té doby ji nikdo neviděl.

Srazil Ivanu neopatrný motorista a zbavil se těla ve strachu z následků? Byla unesena a nucena k prostituci? Nebo měla smůlu a narazila na násilníka? Poslední verze se jeví nejpravděpodobnější. V Újezdu totiž právě probíhaly Svijanské slavnosti piva a po kraji se pohybovaly tisíce neznámých lidí.

Žaneta ostatně vypověděla, že cestou potkala dva muže ve věku okolo třiceti až pětatřiceti let, z nichž jeden měl méně vlasů, možná i pleš. Zdálo se jí, že v chůzi za ní zrychlili, a tak také přidala do kroku. Chvíli nato potkala Ivanu. Tichou, mezi spolužáky nepříliš oblíbenou, chytrou, ale naivně důvěřivou - prostě maximálně zranitelnou potenciální oběť. Potkali ji posléze i ti dva? A k čemu došlo?

Foto: Foto ČTK/Zavoral Libor

Michaela Patricie Muzikářová na snímku z roku 2017. Dnes by jí bylo 19 let. Její případ je stále otevřený.

„To se nikdy nezjistilo. Stále doufáme, že se i po tak dlouhé době ozve svědek, který nás posune dál. Pomohla by třeba informace o jejím kole, bleděmodrém pánském favoritu, který se dosud nenašel,“ konstatuje Ivana Diessner.

U promlčených případů pachateli nehrozí postih. Policie by mu mohla nabídnout i ochranu identit

„Také tento případ byl už promlčen, takže pachateli nehrozí postih. Policie by mu mohla nabídnout i ochranu identity osoby,“ podotýká a dodává: „Jde o to, aby rodina našla klid a mohla celou tragédii uzavřít. Rodiče totiž pořád čekají, že přijde. Nikdy ji nenechali prohlásit za mrtvou.“

„Rozhodně je lepší znát pravdu než žít v nevědomosti, i když je ta informace v první moment krutá. Umožňuje ale pozůstalým jít dál. Proto vedeme problematiku neztotožněných lidských ostatků pod heslem: Vracíme jména mrtvým,“ podotýká plukovník Janda.

„Z nezjištěné příčiny spadl dělník Pazdera do lisu.“ Černá kronika před 100 lety

Historie

V ČR je bezpečno

Loni bylo v ČR vyhlášeno 1397 pátrání po pohřešovaných do osmnácti let, z toho se jednalo o 732 dětí mladších patnácti let. Celkem 29 případů se týkalo dětí v ohrožení. „Ta čísla jsou obdobná každý rok. Neobsahují však policejní pátrání, které je vyřešeno bezprostředně po nahlášení nebo v krátkém časovém horizontu. Standardní práce uniformované policie a operačního střediska totiž často proběhne úspěšně rovnou na místě a do statistik se nepromítne,“ vysvětluje David Janda. Rychlé případy se šťastným koncem řeší policisté na tísňové lince 158 několikrát denně: obvykle se dítě bojí přijít ze školy se špatnou známkou, zapomene na čas při hře u kamaráda nebo se na chvilku ztratí matce z očí někde na ulici.

Foto: Foto PČR

Ivana Košková na sobě měla v době zmizení hráškově zelenou minisukni, bílé tričko s barevným proužkem a bílé sandály.

Kriminálka pak pátrá po ztracených dětech, které mohou být v ohrožení života. „Nejčastější příčinou bývá šikana ve škole nebo na sociálních sítích, v pubertálním věku pak nedorozumění s rodiči, buď kvůli příliš přísné výchově, nebo naopak kvůli jejich nezájmu. Obvykle jde o introverty, kteří se dobře učí, ale nemají kamarády a dusí problémy v sobě. Nakonec utečou z domova nebo si, bohužel, sáhnou na život,“ popisuje Ivana Diessner.

Když se ztratí dítě

Ve věku od dvanácti do patnácti let se pohřešuje o třetinu víc holek než kluků, přicházejí do puberty a bývají citlivější. Menší děti jsou pak ohroženy bez rozdílu pohlaví. Než se u nich zcela vyvine abstraktní myšlení, jen těžko rozlišují pravdu a fikci. Věta „jsem maminky kamarád, posílá mě pro tebe“ jim přijde zcela věrohodná. Naštěstí k tomu nedochází často. „Skutečný únos cizí osobou je velmi výjimečný, v tuto chvíli neevidujeme žádné takové pohřešované dítě. Patříme mezi nejbezpečnější země na světě, o tom, že by u nás existovala třeba organizovaná síť pedofilů, žádné informace nemám. Zdaleka nejobvyklejší bývá únos, kterým si vyřizují účty rodiče,“ konstatuje David Janda.

Rozhodně je lepší znát pravdu než žít v nevědomosti, i když je ta informace v první moment krutá

Do pátrání po dítěti v ohrožení se zapojují všechny složky záchranného systému a prostřednictvím sdělovacích prostředků i veřejnost. „Loni k tomu došlo devětadvacetkrát, a pokaždé úspěšně. Na rozdíl od letoška, kdy už máme jeden případ s tragickým koncem - patnáctiletou dívku z Tachovska, která byla nalezena mrtvá,“ upřesňuje David Janda.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po Míše Muzikářové marně pátrali psovodi se psy.

„Zásadní je prvotní kontakt s rodiči. Potřebujeme od nich získat přesné, a hlavně pravdivé informace. Pak ověřujeme místo, kde byl pohřešovaný viděn naposledy, odtud startuje pátrání. Nejdůležitější faktor je přitom čas. Rozhodujících může být prvních pár hodin, ale také minut. Závisí to na okolnostech. Jiné je pátrání v zimě v členitém horském terénu a jiné v zalidněném obchodním domě,“ přibližuje David Janda.

Více než polovinu případů dítěte v ohrožení pomohou vyřešit informace veřejnosti. Kriminalisté si proto hodně slibují od vylepšené mobilní aplikace Echo. „Stačí, aby si ji člověk naistaloval, a může se aktivně zapojit do pátrání,“ podotýká David Janda.

Jako prevence funguje nonstop Linka bezpečí, která pomáhá dětem a mladistvým zvládat těžké životní situace. Že všechny problémy mají řešení a šikanou si procházejí i úspěšní lidé, ukazuje také série spotů, jejichž tváří se stal zpěvák Marek Ztracený. Jejich heslem je „Ztracený ať zůstane jen jeden“. Všímavé lidi, kteří přispěli k nalezení pohřešované osoby, pak oceňuje hodnotným věcným darem společný projekt policie a pojišťovny Slavia nazvaný Ztracená pomněnka.

Foto: Ilustrační foto PČR

Kolo Ivany Koškové: světle modrý pánský favorit se sportovním sedlem, hliníkovými blatníky a dynamem. Zadní odrazka byla přidrátovaná zeleným drátem, řídítka omotaná potrhanou bílou bužírkou.

SOS vesničky pomáhají ohroženým dětem už 55 let

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám