Hlavní obsah

Pocit nezávislosti a další důvody, proč jsou pracující maminky šťastnější

Zatímco některé ženy touží co nejdéle zůstat doma s dětmi, jiné se těší, jak se alespoň částečně při rodičovské dovolené vrátí ke své práci. Podle odborníků v konečném důsledku mohou být spokojené a šťastné obě skupiny, nicméně jak ukázal poslední výzkum, pracující matky jsou přece jen šťastnější.

Foto: Profimedia.cz

Podle výzkumu je matka, která pracuje, šťastnější a zdravější.

Článek

Ať už musíte pracovat, nebo chcete pracovat, studie Americké psychologické asociace odhalila, že pracující matky jsou šťastnější a zdravější. Obětovat se dětem je sice velmi šlechetná věc, ale nikdy by to nemělo být na úkor potřeb samotné ženy. Práce a komunikace s lidmi mohou být výborný způsob psychohygieny každé ženy. Podívejte se s námi na další důvody, proč jsou podle vědců pracující ženy šťastnější.

1. Smyslem života nemusí být jen mateřství

Pro mnoho maminek není jen mateřství smyslem života. Každá žena je stvořena pro něco výjimečného. Vášeň, talent a zájmy často řídí jejich vzdělání, kariérní dráhu a volbu. Pokud jejich záměr přesahující mateřství zůstane nenaplněný, matky se mohou cítit nespokojené a frustrované. Proto je pro mnoho žen mnohem lepší variantou mateřství propojit s prací. V konečném důsledku na tom totiž mohou vydělat úplně všichni.

2. Zůstane vám kontrola nad financemi

Pracovat znamená, že nebudete nuceny spoléhat pouze na příjem svého partnera. Matky, které pracují i v průběhu rodičovské dovolené, se i díky tomu cítí jistější ve svém právu činit finanční rozhodnutí. Navíc ne pro všechny ženy je samozřejmostí říkat si někomu o peníze, byť se jedná o peníze na nákup jídla či potřeb pro dítě.

Psychická zátěž matek, o které se dostatečně nemluví

Dítě a rodina

3. Neztratíte sami sebe

Jakmile se žena stane matkou, příliš často ztratí svou vlastní osobní identitu. Práce umožňuje matkám udržovat a pěstovat dobrý pocit ze sebe samotné.

Jak děti vyrůstají a zjišťují, že jsou samostatnými bytostmi, je pro matky o to důležitější pečovat o sebe a své potřeby.

Matky, které nemají vlastní identitu, mohou mít problém se oddělit a nechat své děti růst.

4. Silnější sociální vazby

I když jako matka zažíváte velmi rušné dny, ve finále se můžete cítit neuvěřitelně osamělá a izolovaná. Na konci únavného, dlouhého dne je tak velmi důležité zůstat ve spojení se svými přáteli či kolegy. Práce je přitom to, co umožňuje udržovat sociální spojení s ostatními dospělými. Pro některé maminky je to to, co jim pomáhá udržet zdravý rozum.

5. Pocit nezávislosti

I když si žena může partnera vážit a oceňovat přínos, který jí pracující muž do života přináší, je si zároveň vědoma, že spoustu věcí zvládne i sama. Může tak i nadále zůstat v mnoha ohledech nezávislou na svém protějšku. Už to, že se dokáže o sebe a své děti sama postarat, jí dodává na klidu a pohodě.

6. Možnost, jak muže přimět víc se věnovat rodině a domácnosti

Jednou z nejvíce přehlížených výhod pracující matky je příležitost přimět partnera, aby se více staral o děti a domácnost.

7. Jste vzorem pro své děti

Pracující maminky zároveň nastavují laťku pro pracovní morálku dětí v dospělosti. Učí své děti hodnotě priorit, rozhodování a také že za odvedenou práci existuje odměna. Patří mezi ně rodinné dovolené, vzdělávací příležitosti, nové školní potřeby, oblečení, sportování a zapojování se do jiných aktivit, které by jinak nebyly možné.

Jako malá chtěla být zednicí. Po vysoké škole si dětský sen splnila

Lifestyle

Jak se naučit v práci říkat ne

Sex a vztahy
Související témata:

Související články

Jak se naučit v práci říkat ne

Naučit se v zaměstnání říkat ne, to je velmi důležitá sociální dovednost. Vypovídá o vás, že vám nechybí zdravá dávka asertivity a sebevědomí. Je vám tedy...

Výběr článků

Načítám