Hlavní obsah

Osmiletá dívka jako jediná Češka ovládá plastickou akrobacii na pětimetrové tyči

Pelhřimov

Česko má artistickou raritu. Teprve osmiletá pokračovatelka tradiční cirkusové rodiny Wertheimů brilantně zvládá plastickou akrobacii na perské tyči. Aby toho nebylo málo, její bratr se v úterý v Pelhřimově zapsal balancem na válečcích mezi české rekordmany.

Anais Wertheimová jako jediná Češka ovládá plastickou akrobacii na perské tyči Video: Jana Pechová, Novinky

Článek

Anais Wertheimová, žákyně druhé třídy základní školy, je nejmladší akrobatkou na perské tyči. Svou specialitu, dech vyrážející schopnost ohebnosti lidského těla, předvádí s lehkou samozřejmostí na malé desce ve výšce pět metrů. Deska je umístěna na vrcholu tyče, zapřené na ramenou jejího stojícího otce. Jde o unikát, v Česku ho nedělá nikdo ani mezi dospělými artisty.

„Když jsem v pěti letech začínala, trochu strach jsem měla. Ale teď už se nebojím,“ směje se okatá dívka.

O strachu nemluví ani její otec Josef Wertheim z šesté generace tuzemského cirkusu. „Vím, co cítí, vždyť jsem to absolvoval sám, stejně jako moji rodiče i prarodiče,“ říká.

Jak dodává, základem je synchronizace; s dcerkou pracuje od raného dětství a jsou dobře sehraní. „Začít je třeba, dokud si dítě výšku neuvědomuje jako hrozbu a cvičení bere jako zábavu, jako hru. Začíná se samozřejmě s daleko menší výškou a zprvu se cvičí jen balanc. Tam taky vidíte, co v tom dítěti je,“ přiznává Josef s tím, že proti dcerce byl „dřevo“.

Absurdní, divoké i veselé. Cirk La Putyka spojuje Kafkův svět s novým cirkusem

Kultura

„Plastická akrobacie je těžká disciplína sama o sobě, ještě k tomu na tyči,“ netají se pýchou na příslušnici nejmladší generace.

Stejně tak je hrdý na syna. Čerstvě plnoletý nositel otcova jména si rovněž v cirkusu osahal už kde co, jeho specialitou je ale balanc na válečcích. Pod dohledem a stopkami komisaře z Agentury Dobrý den se udržel na věži z osmi válečků na sobě poskládaných přes dvacet vteřin. Jen navršit tu pyramidu, aby stála sama o sobě, přitom pro leckoho představuje dřinu. „Můj cíl? Přidat válečky,“ směje se.

Um tradičních cirkusových artistů, kompletní rodiny Wertheimů spolu s rekordmanem v točení s obručemi Patrikem Jandejskem bude mít veřejnost možnost vidět na vlastní oči v Pelhřimově v sobotu 8. června na Masarykově náměstí v rámci festivalu Pelhřimov – město rekordů.

Vzhůru nohama, střemhlav dolů. Proletěli jsme se v akrobatickém letadle Flying Bulls

Domácí

Naučte se číst potřeby svých dětí, nejen ony to ocení

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám