Hlavní obsah

Operace dala šanci otěhotnět ženě s rozsáhlou endometriózou, lékařům v Praze pomáhal robot

Lékaři pražské Nemocnice Na Homolce operovali ženu s rozsáhlou endometriózou, tedy nemocněním, kdy se tkáň z dělohy usazuje mimo tento orgán. Bohužel je to i důvod, který brání ženám otěhotnět, což se snažili lékaři pomocí zákroku s operačním robotem zvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Endometriózou může trpět až jedna žena z deseti.

Článek

„Pacientce se v důsledku endometriózy vytvořily uzly na děloze, konečníku a tlustém střevu. Kromě zdravotních potíží ji trápilo i to, že se jí nedaří otěhotnět. Proto jsme se rozhodli pro odstranění uzlů při zachování dělohy. Spolupracovali jsme také s chirurgem, který musel odstranit část střeva,“ uvedl zástupce primáře gynekologického oddělení Vladimír Baláž.

„Resekce střeva byla nezbytná kvůli rozsahu srůstů a invazi endometriózy do střevní stěny. Díky robotické chirurgii jsme mohli operaci provést s minimálním zásahem do okolních tkání a s vysokou přesností,“ doplnil chirurg Vladimír Teplan.

Za unikátní lékaři označují také to, že pro zobrazení srůstů využili fluorescenci s indocyaninovou zelení, tedy kontrastní látkou, která během operace zvýrazní cévy a tkáně.

Díky využití operačního robota by se pacientka měla z páteční operace dříve zotavit. „Nebude mít velký řez na břiše a doba hospitalizace by měla být čtyři až pět dní, pokud vše proběhne hladce,“ dodal Baláž.

Některé ženy končí na hysterektomii zbytečně. Onemocnění dělohy dokážou odhalit ve specializovaných centrech

Zdraví

Příčiny vzniku endometriózy lékaři zatím přesně neznají

Nemoc se projevuje zejména velmi bolestivou menstruací, která může ženu omezovat v běžném životě. Tato omezení mohou ženu v týdnu menstruace připravit až o deset hodin produktivního času. Neplodností trpí až třetina žen, u kterých se endometrióza objeví.

Podle pacientské organizace EndoTalks mnoho lékařů tuto nemoc při diagnostice potíží nezvažuje, proto ženy čekají na správnou diagnózu i několik let. Onemocnění se diagnostikuje při vyšetření ultrazvukem a magnetickou resonancí, posléze laparoskopickým vyšetřením. Odstranění dělohy neboli hysterektomie, které jako řešení lékaři některým ženám nabízejí, podle organizace není jediným řešením a ženy by se měly informovat i o dalších možnostech.

Od puberty ji trápila bolestivá menstruace. Až po letech zjistila, že se jedná o endometriózu

Zdraví

Endometrióza může za bolesti i neplodnost, trpí jí každá desátá žena

Zdraví

Výběr článků

Načítám