Hlavní obsah

O ztrátě svých dětí chtěla mluvit. Dnes pomáhá rodičům se stejným osudem

Sama si prošla dvakrát ztrátou miminka. Když si o tom chtěla povídat, okolí sklopilo oči a nevědělo, co říct. Vlastní zkušenosti, touha po informacích i uzavření ji dovedly až do organizace Dítě v srdci. Tam nyní pomáhá dalším rodičům, kteří o své děti přišli. Hostem podcastu Po mateřských stopách je Adéla Hendrychová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Adéla Hendrychová pomáhá rodinám po ztrátě dítěte.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak se Adéla vyrovnává se ztrátou? (11:25)
  • O tom, že téma ztráty už není tabu (26:00)
  • O přetvoření smutku v něco nového (37:57)

Adéla nám přišla do studia povyprávět své zkušenosti s jedním z nejsložitějších životních okamžiků. Prošla si totiž ztrátou. Z jejího vyprávění bolí srdce, přesto je v něm slyšet i spousta naděje, lásky a štěstí. Podle jejích slov jsou pro vypořádání se se ztrátou klíčové dostupné informace, podpora rodiny, přátel, ale i zdravotníků.

I když je maminkou čtyř dětí, dnes jsou tu s ní už jenom dvě. A právě tyto zkušenosti ji dovedly k její práci. Adélino okolí totiž nevědělo, jak se o smrti, a navíc o smrti miminka, bavit.

„Tenkrát jsem narazila na to, že o tom se mnou nikdo nechtěl mluvit. Společnost se proti tomuhle tématu úplně uzavírá. Já osobně téma smrti miluji, když to tak řeknu. Baví mě o tom mluvit už odmalička. Všechny zážitky, které se mi v životě staly, to jen podporují. Tím více se k tématu vracím a otevírám ho,“ popisuje Adéla svůj pohled na těžké téma, kterému se věnuje i na svém instagramovém profilu. Chystá také další projekty spojené s tabu tématy.

Ve stínu ztráty dítěte bojovala o život druhé, předčasně narozené dcery

Po mateřských stopách

Ne každá rodina, která ztrátou prochází, se cítí dostatečně podpořená a informovaná. Organizace Dítě v srdci poskytuje odborné sociální poradenství a snaží se být pro takové rodiče průvodcem.

Nabízejí pomoc a podporu založenou na zkušenostech rodičů, kteří si sami ztrátou svých dětí prošli. Poskytují ale také praktické informace a rady pro zvládání této náročné životní situace, ať už ve formě konzultací, podpůrných skupin, memoryboxů, komunikačních karet, nebo třeba pietních míst.

Mateřství jako dar

„Věnujeme se rodinám, které prošly nebo procházejí ztrátou miminka v perinatálním období. To znamená před porodem, během těhotenství, během porodu a nebo až do šesti měsíců po porodu. Věnujeme se nejenom těm, kteří aktuálně řeší ztrátu miminka, ale samozřejmě i rodinám, které téma otevírají zpětně. Obrací se na nás ženy, které ztrátou prošly před 20 lety, jenže dřív se o tom moc nemluvilo, a tak nyní mají možnost. To je pro ně ohromně silné. Celou dobu to držely v sobě a teď mohou přijít na podpůrnou skupinku, opravdu se vypovídat a sdílet svou zkušenost,“ popisuje Adéla práci organizace.

Mateřství Adéla považuje za velký zlom ve vnímání sebe sama i ve změnách svých priorit a hodnot. „Mateřství vnímám jako ohromný dar. To je možná to, co maminky po ztrátě trošku odlišuje. Narození dítěte a možnost mít zdravé děti vnímají jako ohromnou vzácnost. To si myslím, že neseme v srdci všechny. Málokdy si ale křehkost celého uvědomujeme,“ sdílí a dodává, že mateřství je zkrátka velká hloubka pro všechny mámy.

S Adélou si povídáme nejen o jejím příběhu dvojité ztráty a o tom, jak tyto zkušenosti formovaly její životní cestu, ale řešíme také zlepšování komunikace ve zdravotnických zařízeních a nutné kroky k důstojnějšímu a citlivějšímu zacházení s rodinami v krizi.

Celý rozhovor s Adélou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám