Hlavní obsah

Nová studie odhaluje překvapivou podobnost ve výchově štěňat a dětí

Pokud patříte mezi ty, kteří o svých psech mluví jako o svých „dětech“, nová studie vám dá pocit, že na tom něco pravdy bude. Podle vědců z Helsinské univerzity zažívají někteří majitelé psů podobnou zkušenost s výchovou štěněte jako zažívá mnoho rodičů se svými novorozenci. Říká se jí „baby blues“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fáze štěněte může v lidech vyvolat různé obavy, změny nálad, podrážděnost a někdy i potíže s navázáním vztahu se psem. Tyto pocity ve vás mohou zasít pocity viny, protože necítíte to, co byste „měli“ cítit, když chováte něco tak roztomilého.

„Jak ‚rodiče domácích mazlíčků‘, tak lidští rodiče často popisují symptomy podobné úzkosti a depresi, které spouští životní změna v podobě nového člena rodiny. Obvykle se ale časem zmenšuje,“ sdělila Aada Ståhlová, psycholožka a doktorandka na univerzitě v Helsinkách a jeden z hlavních autorů studie.

Příznaky blues u štěněte se projevují třemi různými způsoby, uvedla Ståhlová. Většina lidí ale pociťuje více příznaků najednou:

Úzkost: Nový majitel štěněte může vážně pochybovat o své schopnosti vychovat psa nebo se obávat o jeho pohodu a vývoj.

Frustrace: Výzvy a neočekávané potíže s péčí o štěňata, jako je nevychovanost nebo neschopnost navázat citové pouto, patří mezi další běžné stresory. Někteří noví majitelé štěňat se dokonce mohou cítit tak ohromeni novými povinnostmi, že mohou dokonce litovat svého rozhodnutí pořídit si psa nebo přemýšlet, zda by se štěněte neměli vzdát.

Únava: Zcela běžné jsou u nových majitelů také únava, potíže se spánkem (i když štěně spí dobře) a úzkost z času a pozornosti, kterou štěně potřebuje.

Co jsou to baby blues?

Jedná se o krátké období, kdy se žena po porodu cítí přecitlivělá a náladová. Maminka u sebe může dále vysledovat třeba plačtivost, podrážděnost, poruchy koncentrace, smutek, pocity bezmoci, zmatek, sociální izolaci, únavu, neklid, napětí a úzkost. Špatná nálada u čerstvých maminek je biologickou odpovědí na rychlou změnu hormonální hladiny po porodu. Setká se s ní většina rodiček, zejména prvorodiček. Vždy je ale důležité své pocity konzultovat s odborníkem, aby nedošlo k rozvinutí poporodní deprese.

Závěry studie nejsou žádným překvapením pro Bretta Endese, profesionálního trenéra psů a poradce pro chování psů v Los Angeles. „Mnoho nových majitelů psů není připraveno na množství práce, která je spojena s výchovou a výcvikem štěněte,“ tvrdí Endes.

„Výchova, socializace a vytvoření rutiny jsou zásadní. Pro nové majitele psů to ale mohou být skličující úkoly, zejména tehdy, když psa adoptují a očekávají, že jim poskytne okamžitou společnost a pohodlí,“ řekl Endes pro Huffpost.

Polidšťování domácích mazlíčků není dobré pro zvířata ani jejich majitele

Lifestyle

„Ve spěchu a nadšení z pořízení si nového štěněte mají lidé tendenci podceňovat významné úpravy životního stylu a neustálou pozornost, kterou štěňata vyžadují. Skutečností je, že štěňata vyžadují vedení, trpělivost a výcvik, aby se vyvinula v dobře vychované psy. Tento nesoulad očekávání a skutečných zkušeností může vést ke zklamání a přispět ke štěněcímu blues,“ dodal.

Pokud s těmito pocity bojujete i vy, začněte u svého štěněte s konzistentními tréninkovými postupy. „To pomáhá nejen se zvládáním chování štěněte, ale také snižuje stres majitele. Není také žádnou ostudou obrátit se na odborníky. Oslovte profesionální trenéry, navštivte cvičák nebo si najděte online podpůrnou komunitu chovatelů mazlíčků. Sdílení zkušeností a získávání rad od ostatních může být velmi uklidňující,“ uzavřel Endes.

Anketa

Překvapila vás náročnost péče o štěně?
Ano, péče o štěně je srovnatelná s tím o novorozeně
10,3 %
Ano, ale s péčí o norozeně se nedá srovnat
17 %
Ne, počítal/a jsem s tím, že to bude náročné
65,2 %
Péče o štěně mi přišla jednodušší, než jsem si myslel/a
7,5 %
Celkem hlasovalo 759 čtenářů.

Proč lidé, kteří nemají rádi psy, vzbuzují nedůvěru?

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám