Hlavní obsah

Neplodný je dnes každý pátý pár. Cesta za rodičovstvím může být letitý boj

Šest let se snažila o miminko. Vyslechla si, že jde asi o osud. Dostávala rady, aby na to nemyslela, prošla vyšetřeními i léčbou, zkoušela cvičení, doplňky stravy, alternativní medicínu, umělé oplodnění i babské rady. Bez úspěchu. Dnes je ale mámou. Jaká cesta k tomu vedla a proč bychom měli o neplodnosti mluvit, sdílí v rozhovoru Dominika Trčková.

Foto: archiv Dominiky Trčkové

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Dominika Trčková.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O chybějící prevenci a osvětě neplodnosti (3:07)
  • Jaký je postup při problémech s početím? (13:03)
  • O psychické pohodě ovlivňující plodnost (31:50)

Neplodnost postihuje v České republice každý pátý pár. Bezdětné ženy za pomyslnou „přirozeně plodnou“ hranicí třiceti let se cítí pod tlakem. Je jim totiž neustále předhazováno, že jejich těla, případně dokonce vajíčka, stárnou a biologické hodiny jim brzy dobijí. Mnohé z nich zároveň pociťují vyčerpání z úmorných pokusů o početí pomocí moderní medicíny, během kterých čelí nevhodným radám či soudům.

V dnešním díle mateřského podcastu jsem přivítala Dominiku. Vděčnou maminku tříletého chlapce, která už ani nedoufala, že by kdy mohla otěhotnět. Během svého snažení sama sobě přislíbila, že pokud se jí jednou poštěstí přivést na svět vlastního potomka, bude šířit osvětu o problematice neplodnosti, aby další nešťastné páry mohly po své cestě nasbírat více informací, než nacházela ona.

O ztrátě svých dětí chtěla mluvit. Dnes pomáhá rodičům se stejným osudem

Dítě a rodina

„Neplodnost je stále velké tabu, i proto jsem se rozhodla jít tzv. s kůží na trh a sdílet náš příběh. Řeší to strašně moc lidí. I mladé ročníky už mají problémy. A myslím si, že by se o tom mělo víc mluvit. Nejen v kombinaci s umělým oplodněním a s klinikami, ale především s prevencí. Chybí nám zkrátka preventivní program plodnosti,“ konstatuje Dominika v podcastu.

„My ženy to máme ještě relativně dobré, máme gynekologa a chodíme na pravidelné prohlídky. Ale muži? Jejich varlata viděl naposledy pediatr v jejich patnácti nebo osmnácti letech,“ pokračuje a dodává, že ze své pozice, kdy dlouhou dobu čelila neplodnosti, vnímá jako zásadní problém právě to, že se o těchto problémech otevřeně nediskutuje a partneři jsou tak na své trápení většinou sami.

Foto: archiv Dominiky Trčkové

Šťastná rodina, která na svou kompletní podobu čekala šest let.

Mýtus o kariéristkách

„Jsem už úplně alergická na články typu ‚Žena by měla otěhotnět do 30 let věku‘. To asi nikdo nerozporujeme. Příroda říká, že nejlepší to je zhruba okolo 25. roku, to víme. Ale jak teď mluvím se ženami, které problémy mají a píšou mi své smutné a těžké příběhy, zjišťuju, že tady vznikl velký mýtus. O ženách kariéristkách, které odkládají mateřství, a pak si někdy ve 35 letech vzpomenou, že chtějí miminko,“ popisuje Dominika, která s lidmi, již bojují s neplodností, natáčí upřímné rozhovory.

„Jistě takové ženy jsou, ale je tady mnohem více žen, které si děti přejí, ale nemohou je z nějakého důvodu mít. Třeba nemají partnera, protože ten se na rodičovství najednou necítil a odešel s tím, že chce ještě něco zažít. Takže ony jsou zase na začátku a hledají otce svých budoucích dětí. A je jim kolem třiceti a čas utíká,“ pokračuje a přidává vlastní příběh šesti dlouhých let předcházejících dvěma vysněným čárkám na těhotenském testu, které byly protkány nejistotou a zdravotními komplikacemi.

Dominika v podcastu detailně vypráví o svých emocích. Ty provázely každý krok na její cestě k mateřství. A to včetně opakujících se pocitů zklamání a frustrace, které musela spolu s partnerem překonávat. Zdůrazňuje, jak významné je poskytnout adekvátní podporu a zdroje informací pro ženy a páry bojující s neplodností.

Ve svém vlastním pořadu proto Dominika otevírá tato tabu témata, nabízí podporu a rozšiřuje informace o neplodnosti. Kritizuje také, že pojišťovny hradí léčbu umělého oplodnění pouze ženám, i když problémy často leží i na straně mužů. Svým projektem by chtěla zvýšit povědomí o psychologické zátěži spojené s neplodností.

Jak se Dominice nakonec i přes zdravotní komplikace podařilo otěhotnět? Kam všude ji hledání cesty k početí zaválo? Jaké rady si vyslechla od okolí a zdravotníků? Co je to IVF a AMH? A jak postupovat v případě pochybností o vlastní plodnosti? Na to všechno odpovídá Dominika v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám