Článek
Vědci využili datových souborů z 90. let minulého století pocházejících od 5000 matek a jejich dětí z Brněnska a Znojemska. A podle jejich analýzy děti matek, které v těhotenství přijímaly více vitaminu B12, měly v 1,5 roce života lepší schopnosti v komunikaci i porozumění. Měly také větší šanci uspět v testu srozumitelnosti ve třech letech a jejich verbální IQ bylo vyšší i v osmi letech.
Rozvoj jazyka je základním aspektem kognitivního růstu a slouží zároveň jako klíč ke komunikaci a kritický nástroj pro učení a sociální interakci. „Výzkumy ukazují, že rané jazykové dovednosti významně formují širší kognitivní schopnosti a jsou silným prediktorem pozdějšího akademického úspěchu a sociální integrace. Jinými slovy nedostatek vitaminu B12 v prenatálním období se může negativně projevit dokonce i v dospělosti,“ vysvětluje jedna z autorek studie Eliška Hrežová z Národního institutu SYRI.
Vitamin B12 je nezbytný pro nitroděložní vývoj plodu, zejména pro nervový systém v dětství. Ve svém důsledku pomáhá u přenosu impulzů z buňky do buňky a chrání neurony před degenerací.
„Je nezbytný pro správné neurologické a metabolické fungování lidského organismu včetně krvetvorby. Jeho zdrojem je zejména maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Tento typ stravy ale může být nedostatečně zastoupen se zvyšující se popularitou rostlinné stravy, což může být problém,“ doplnila Hrežová.
Kdo je náchylný k nedostatku vitaminu B12?
Denní doporučená dávka vitaminu B12 je u dospělých 2,4 μg (mikrogramu).
Přestože se jedná o velmi malé množství, například vegetariáni a vegani mohou mít i tak problém jej do těla dostávat v dostatečném množství. Odborníci jim proto doporučují užívat doplňky stravy.
Problémy s dostatečnou absorpcí vitaminu B12 mohou mít i lidé s celiakií (nesnášenlivost lepku) či Crohnovou chorobou. Tento vitamin se totiž vstřebává v tenkém střevě, a právě tyto nemoci mohou způsobit, že se přes dostatečné množství vitaminu ve stravě vstřebá do organismu mnohem menší množství.
Stejné potíže mohou způsobit i různé chirurgické zákroky žaludku a tenkého střeva. Aby se vitamin B12 dobře vstřebal, je k tomu ještě zapotřebí protein, který se vyrábí v žaludku, tudíž po některých zákrocích dostatek proteinu může chybět.
S nedostatečným vstřebáním vitaminu B12 se ale mohou setkat i lidé s některými autoimunitními onemocněními, včetně cukrovky I. typu, či lidé trpící na reflux.
K nedostatku B12 jsou náchylní i senioři, jelikož se jim již nevytváří tolik žaludeční kyseliny.