Hlavní obsah

Na cestách vídá svět plný krás a barev, dětem se ho snaží přiblížit v knize

Poslední roky tráví čas na cestách, během kterých mimo jiné píše a maluje. Při přechodu Aljašky stvořila příběh, který za pomoci slov i barev vypráví na stránkách dětské knihy. Mezi řádky v ní vybízí k dobrodružství, objevování krás přírody i k úctě. Hostem mateřského podcastu Novinek byla autorka, ilustrátorka a horská duše Marie Šnajdrová.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla cestovatelka Marie Šnajdrová

Článek

Za sebou má již dvě cestopisné knihy, nyní vydala jednu i pro děti. K těm má jakožto bývalá učitelka blízko. V dnešní epizodě podcastu Po mateřských stopách nás cestovatelka Mája vzala do světa, kde se prolínají skutečné kroky se smyšlenými příběhy. Její dechberoucí zážitky z cest se odrážejí v ilustracích i textu, které mají přinést inspiraci a poznání. Marie věří, že její knihy mohou dětem posloužit jako mosty, které jim ukážou, jak zajímavá a rozmanitá může příroda a kultura být.

„Když jsem byla na Islandu, viděla jsem papuchalky a tu krásnou severskou přírodu. Já miluju ledovce a trápí mě to, že mizí. Měnící se klima ovlivňuje celý obrovský ekosystém, který je nesmírně křehký, strašně důležitý a překrásný. Inspirovalo mě to k tomu, stvořit příběh, který bude tohle všechno v sobě obsahovat. Zároveň jsem to chtěla i sama ilustrovat,“ vypráví Mája v podcastu.

Foto: Archiv Marie Šnajdrové

Na cestách obdivuje Marie krásy přírody a užívá si samoty

Knížka Papuchalk Isgrín je určena především dětem, ale líbí se i dospělým a vznikala právě na horských trailech. Na těch tráví Mája hodně času. Společně s kolegyní Alenou vyrážejí často za dobrodružstvím do neposkvrněné přírody a všude tam, kam je nohy táhnou. Jako první Češky v loňském roce zdolaly Pacifickou severozápadní stezku (PNT). Cesta jim zabrala dva měsíce a čtyři dny, setkaly se s pumou a čelily mnoha dalším nebezpečím. Nakonec ale dorazily i s nápadem na knížku v pořádku do cíle.

„Je to taková de luxe kniha, co se týče zážitku. Není to žádný paperback, papír jsme pracně vybírali, je recyklovaný, a přesto je takový krásně nadýchaný. Myslím, že je zážitek jenom si tou barevnou knihou listovat. Krásně voní a je vytištěna v tiskárně, která je CO2 neutrální. Pro mě jsou tohle důležité věci. Nechtěla jsem vydat knihu a přispět k tomu, že na světě bude víc věcí. Nemusíme přestat s tím, co děláme, jenom je fajn se zamyslet nad tím, jak to děláme.“

Foto: Archiv BWT books

Knížka Papuchalk Isgrín

Jejím cílem bylo vytvořit knihu pro děti, která bude mít silný příběh plně podpořený ilustracemi na každé straně. Ukazuje v ní krásu i křehkost severské krajiny, poukazuje na zajímavosti o papuchalcích i o oblastech, kde se pohybují. Mája na své cesty nikdy nezapomíná přibalit akvarely. Místa, která si zamiluje, rovnou zachycuje ve svých barevných malbách. Ty vznikají klidně i několik hodin a na nejrůznějších místech. Po zbytek cesty pak musí dávat pozor, aby se pracně vytvořené obrazy nerozpily.

Tři děti rychle za sebou a rodinné podnikání jako návod na šťastný život

Dítě a rodina

„Nejsem fotograf, od toho jsou tady jiní cestovatelé. Fotím jen na mobil. Ale člověk tam zachytí jenom část toho, co dokáže zachytit jako ilustrátor nebo umělec. Já nemusím přenést přesně realitu, spíš ten pocit a náladu. A to světlo, které se mění. Takže nejsem omezená na čas záklopky, ale můžu mít v jednom obrazu zachyceno jak poledne, tak západ slunce. A to mě na tom hrozně baví,“ popisuje Mája v rozhovoru svou vášeň pro malování.

Foto: Archiv Marie Šnajdrové

Obrazy vznikají po cestě i v cíli

Marie se jako ilustrátorka už podílela na několika českých i zahraničních titulech. Svou tvorbou i přednášením se snaží lidi motivovat k aktivnímu životu, k překonávání sebe sama a k radosti z krás přírody. Sama je uchvácená především ledovci Himálaje, Islandu a Aljašky. Doufá, že její další kniha bude právě o ledovcích, na které se hodlá jet v dohledné době podívat opět zblízka. Svou inspiraci ale čerpá i v tuzemské krajině, oblíbené má třeba Krušné hory.

„Krušné hory si prošly krušným obdobím a pořád v něm ještě jsou, ale i tak jsou překrásné. Je to nejdelší české pohoří, najdete tam největší rašeliniště ve střední Evropě, skály, lesy, náhorní planiny, obrovskou biodiverzitu. Určitě si tam udělejte výlet, bude stát za to,“ nabádá posluchače podcastu Marie.

Kde všude už Mája byla a kam se hodlá vrátit? Jaká nebezpečí číhají v horách a jaká na poušti? Co je nutné přibalit na dlouhou cestu divočinou? A kam s rodinou rozhodně nejezdit? Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači a vše se dozvíte.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám