Hlavní obsah

Malá Paříž vypukne koncem června na budějovické náplavce. Olympijské medaile navrhla studentka z Bechyně

Tři a půl tisíce sportovců se zúčastní Olympiády dětí a mládeže, která v Jihočeském kraji odstartuje 23. června. Slavnostní zahájení se uskuteční na náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích.

Foto: David Hocke

Maskotem Olympiády dětí a mládeže se stala barevná vydra

Článek

Ceremoniál začne v 17:30 hodin. Chybět nebude nástup krajských výprav v čele s vlajkonoši, vztyčení olympijské vlajky ani zapálení ohně. Olympiáda dětí a mládeže proběhne v Jihočeském kraji měsíc před zahájením olympijských her v Paříži.

„Říkáme Olympiádě dětí a mládeže ‚Malá Paříž‘. Historicky poprvé je zahajovací ceremoniál otevřen široké veřejnosti. Proto jsme vybrali budějovickou náplavku, kam se pohodlně vejde několik desítek tisíc lidí. Je to místo na břehu Vltavy a voda je živel, který náš kraj identifikuje,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) s tím, že olympiáda se na jihu Čech koná podruhé, poprvé to bylo v roce 2009.

Třicet dva sportovišť

Dětská olympiáda potrvá od 23. do 27. června. Zúčastní se jí asi tři a půl tisíce sportovců ve věku od dvanácti do sedmnácti let. O medaile budou bojovat ve dvaceti letních olympijských sportech, včetně jachtingu a softballu. Připraveno je třicet dva sportovišť, a to v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a v Táboře. Maskotem olympiády se stala barevná vydra.

Kondice dětí velmi upadá, rodiče je ve velkém omlouvají i z tělocviku

Dítě a rodina

Slavnostním ceremoniálem provede moderátor Daniel Stach. Mladé sportovce pak čeká koncert Adama Mišíka a Jihočeské filharmonie. Večer ukončí multimediální show Circles.

Foto: David Hocke

O medaile bude bojovat 3500 mladých sportovců

Medailové ceremoniály

Sportovci budou bojovat o cenné kovy, které navrhla studentka Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni Klára Kochová. „Návrh jsem tvořila do kulatého tvaru připomínajícího míč. V první vrstvě je pět listů, tím odkazuji na rožmberskou růži. Uvnitř míče jsou barvy loga Jihočeského kraje. Medaile odkazují ke sportu i historii kraje,“ popsala medaile Klára Kochová.

První medailový ceremoniál proběhne už v pondělí 24. června od 19 hodin na českobudějovické náplavce, další dny se budou medaile předávat na českobudějovickém výstavišti. „Vedle medailových ceremoniálů to bude na výstavišti žít pořád. Vyroste zde Olympijský dům plný doprovodných aktivit i s místem pro odpočinek. Jeho pulzujícím centrem bude pavilon R1. Sportovci si užijí zábavu, zveme ale i veřejnost, školy, školky. Vstup je pro všechny zdarma. Otevřeno bude od pondělí do čtvrtka,“ dodal Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

Jak poznat, že je vaše dítě přetížené

Dítě a rodina

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Dítě a rodina
Související témata:
Olympiáda dětí a mládeže

Výběr článků

Načítám